Izzat Ibrahim al-Duri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Izzat Ibrahim al-Duri
Izzat Ibrahim al-Duri
Izzat Ibrahim al-Duri
Arabisosialistisen Baath-puolueen pääsihteeri
Edeltäjä Saddam Hussein
Baath-puolueen Irakin osaston johtaja
Edeltäjä Saddam Hussein
Vallankumousneuvoston varapuhemies
Presidentti Saddam Hussein
Edeltäjä Saddam Hussein
Henkilötiedot
Syntynyt1. heinäkuuta 1942
Ad-Dawr, Irak
Kuollut26. lokakuuta 2020 (78 vuotta)
Tiedot
Puolue Baath
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t) Flag of Iraq (1991-2004).svg Irak
Puolustushaara Maavoimat
Palveluvuodet 1962–2003
Sotilasarvo Kenttämarsalkan arvomerkki Irakissa Kenttämarsalkka
Taistelut ja sodat Iranin-Irakin sota
Persianlahden sota
Irakin sota

Izzat Ibrahim al-Duri (1. heinäkuuta 194226. lokakuuta 2020[1]) oli irakilainen sotilaskomentaja ja maan entinen varapresidentti ja vallankumousneuvoston varapuhemies aina vuoden 2003 Irakin miehitykseen. Presidentti Saddam Husseinin teloituksen jälkeen hänet nimitettiin kielletyn Baath-puolueen Irakin osaston johtoon.

Izzat Ibrahim al-Duri oli jäämyyjän poika Tikritistä. Hän oli yksi avainhenkilöistä kaappauksessa, jotka toi Baath-puolueen valtaan 1968, ja vuonna 2003 yksi kolmesta kaappaukseen osallistuneesta Saddam Husseinin ja Taha Yasin Ramadanin kanssa, jotka olivat vielä elossa. Hän oli kotoisin Tikritin seudulta, ja kuului samaan klaaniin kuin Hussein, joten hänellä ei ollut tästä riippumattomia tukijoita. Al-Durin tytär oli lyhyesti naimisissa Udai Husseinin kanssa.

Izzat Ibrahim al-Duri oli ollut sairas jo vuosia. Hän kärsi leukemiasta ja kävi verensiirrossa puolen vuoden välein. Kun hän oli 1999 hoidettavana Wienissä, Itävallan oppositio vaati hänen pidättämistään sotarikoksista. Al-Durin ilmoitettiin kuolleen useita kertoja.

Maaliskuussa 2003 hän komensi joukkoja Pohjois-Irakissa Yhdysvaltain hyökätessä maahan. Yhdysvallat on luvannut hänestä tai hänen hautapaikkansa löytämisestä 10 miljoonan dollarin palkkion.

Yhdysvaltojen vetäydyttyä Irakista al-Duri on johtanut Jaysh Rijal al-Tariqa al-Naqshbandia-terroristijärjestöä, joka tukee Baath-puolueen paluuta valtaan. Irakin viranomaiset uutisoivat al-Durin kuolleen taisteluissa Bagdadin pohjoispuolella 17. huhtikuuta 2015. Al-Durin kannattajat kiistivät väitteet.[2]

Al-Duri esiintyi 7. huhtikuuta 2018 suorassa lähetyksessä Baath puolueen 71-vuotispäivänä. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]