Izzat Ibrahim al-Duri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Izzat Ibrahim al-Duri

Izzat Ibrahim al-Duri (1. heinäkuuta 194217. huhtikuuta 2015[1]) oli irakilainen sotilaskomentaja ja maan varapresidentti ja vallankumousneuvoston varapuhemies aina vuoden 2003 Irakin miehitykseen. Presidentti Saddam Husseinin teloituksen jälkeen hänet nimitettiin kielletyn Baath-puolueen Irakin osaston johtoon.

Izzat Ibrahim al-Duri oli jäämyyjän poika Tikritistä. Hän oli yksi avainhenkilöistä kaappauksessa, jotka toi Baath-puolueen valtaan 1968, ja vuonna 2003 yksi kolmesta kaappaukseen osallistuneesta Saddam Husseinin ja Taha Yasin Ramadanin kanssa, jotka olivat vielä elossa. Hän oli kotoisin Tikritin seudulta, ja kuului samaan klaaniin kuin Hussein, joten hänellä ei ollut tästä riippumattomia tukijoita. Al-Durin tytär oli lyhyesti naimisissa Udai Husseinin kanssa.

Izzat Ibrahim al-Duri oli ollut sairas jo vuosia. Hän kärsi leukemiasta ja kävi verensiirrossa puolen vuoden välein. Kun hän oli 1999 hoidettavana Wienissa, Itävallan oppositio vaati hänen pidättämistään sotarikoksista. Al-Durin ilmoitettiin kuolleen useita kertoja.

Maaliskuussa 2003 hän komensi joukkoja Pohjois-Irakissa Yhdysvaltain hyökätessä maahan. Yhdysvallat on luvannut hänestä tai hänen hautapaikkansa löytämisestä 10 miljoonan dollarin palkkion.

Yhdysvaltojen vetäydyttyä Irakista al-Duri on johtanut Jaysh Rijal al-Tariqa al-Naqshbandia-terroristijärjestöä, joka tukee Baath-puolueen paluuta valtaan. Irakin viranomaiset uutisoivat al-Durin kuolleen taisteluissa Bagdadin pohjoispuolella 17. huhtikuuta 2015. Al-Durin kannattajat kiistivät väitteet.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]