Ivan Serov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan Serov vuonna 1941.

Ivan Aleksandrovitš Serov (ven. Иван Александрович Серов, 13. elokuuta 19051. heinäkuuta 1990) oli neuvostoliittolainen kenraali, joka toimi KGB:n päällikkönä vuosina 1954–1958 ja GRU:n päällikkönä vuosina 1958–1963. Sitä ennen hän oli NKVD:n johtavia komissaareja Lavrenti Berijan alaisuudessa, ja vaikutti merkittävästi Neuvostoliiton poliittisiin tapahtumiin Josif Stalinin kuoleman jälkeen. Hän myös järjesteli salaisen poliisin organisaatioita Itä-Euroopan maihin, ja vaikutti merkittävästi rautaesiripun syntyyn.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serov syntyi Afimskoje-nimisessä kylässä Vologdan provinssissa Venäjän keisarikunnassa. Venäjällä tapahtui suuria muutoksia hänen lapsuutensa aikana, jolloin tapahtumat huipentuivat bolševikkivallankumoukseen. Hän liittyi puna-armeijaan 1923 ja kävi Frunzen sotilasakatemian Moskovassa.

Serov liittyi NKVD:hen, selvisi Stalinin puhdistuksista 1930-luvulla ja oli itsekin teloittamassa marsalkka Mihail Tuhatševskia. Hänen epäillään vastanneen myös Nikolai Ježovin teloituksesta. 1939 Serovista tuli Ukrainan NKVD-komissaari, jolloin hän murhautti tuhansia ukrainalaisia talonpoikia. Hän oli vastuussa myös Katynin joukkomurhasta Puolassa ja Puolan kotiarmeijan jäsenten karkotuksista Siperiaan. 1941 hän järjesteli myös balttien ja kaukasialaisten karkotuksia Siperiaan, ja kohosi sadistisen NKVD-johtaja Lavrenti Berijan lähimmäksi alaiseksi. Vuonna 1946 Serov oli mukana hirttämässä Neuvostoliiton johdon silmissä petturiksi ryhtyneen kenraali Andrei Vlasovin ja hänen lähimmät alaisensa Moskovassa. Serov tuli Berliiniin 1946 ja järjesteli siellä Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin toimintaa. Hän toimi myös vastavakoilujärjestö Smeršin palveluksessa toisen maailmansodan aikana.

Serov selvisi hengissä myös Stalinin kuolemaa seuranneesta puhdistuksesta, jossa Berija ja tämän alaiset teloitettiin ja NKVD muutettiin KGB:ksi. Serov palveli KGB:n johtajana ja kukisti Unkarin kansannousun verisesti. Brittilehdistö leimasi hänet teloittajaksi, kun puna-armeijan tankit vyöryivät Budapestin kaduille 1956. Serov erotettiin KGB:n viroistaan 1958 ja hän siirtyi GRU:n johtoon. Ura GRU:ssa päättyi Kuuban ohjuskriisin seuraamusten takia ja vuonna 1965 Serov erotettiin myös kommunistisesta puolueesta. Yhdeksi Serovin uran lopun syyksi on usein liitetty hänen alaisensa Oleg Penkovski, joka jäi kiinni vakoilusta syyskuussa 1962.

”Budapestin teurastaja” kuoli vuonna 1990, juuri ennen Neuvostoliiton romahdusta.