Ivan Milat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ivan Robert Marko Milat (s. 27. joulukuuta 1944) on sarjamurhaaja, jonka uhreiksi joutui useita turisteja Australian Uudessa Etelä-Walesissa.

Murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjamurhatapaus tuli julkiseen tietoon, kun loppusyyskuusta 1992 metsästä alkoi löytyä ihmisruumiita. Ensimmäisen löysivät sattumalta Ken Seily ja Keith Caldwell 20. syyskuuta. Seuraavana päivänä poliisikonstaapelit Roger Gough ja Suzanne Roberts löysivät kolmenkymmenen metrin päässä ensimmäisestä ruumiista myös toisen. Poliisi tiedotti, että vainajat olivat brittituristit Caroline Clarke ja Joanne Walters. Kumpaakin oli puukotettu ja Clarkea lisäksi ammuttu.

Lokakuussa 1993 löytyivät kuolleina vuodesta 1989 kadoksissa olleet 19-vuotiaat James Gibson ja Deborah Everist.

20-vuotias müncheniläinen Simone Schmidl löydettiin surmattuna 1. marraskuuta 1993. Hän oli kadonnut 20. tammikuuta 1991. Läheltä häntä löytyivät 3. marraskuuta saksalaisten Anja Susanne Habschiedin (20) ja Gabor Kurt Neugebauerin (21) ruumiit. Kuten muitakin uhreja, heitä oli puukotettu ja/tai ammuttu ja käytetty seksuaalisesti hyväksi.

Oikeudenkäynti ja tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läpimurto murhatutkimuksissa saavutettiin vuonna 1994. Todistajiksi saatiin 20-vuotias patikoitsijanainen sekä brittituristi Paul Onions. Sarjamurhaaja oli tarjonnut kummallekin kyytiä vuonna 1990. Milat yritti epäonnistuneesti murhata liftarit. Onions tunnisti kuljettajan myöhemmin poliisin valokuvista.

Maaliskuussa 1996 alkanut oikeudenkäynti johti Milatin tuomitsemiseen elinkautiseen vankeusrangaistukseen seitsemästä murhasta.

Vaikka Milat on todistetusti tappanut vain seitsemän ihmistä, mm. hänen veljensä Boris arvioi haastattelussa toukokuussa 2005, että Milatilla olisi ollut kaikkiaan noin 20 uhria. Veli myös totesi, että "kaikkialla, missä Ivan on työskennellyt, ihmisiä on kadonnut". Tällä hetkellä Australiassa on kymmenen selvittämätöntä murhatapausta, joista poliisi epäilee Milatia.