Ivan Aguéli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ivan Aguéli, maisema, 1916
Ivan Aguélin hauta Salassa

Ivan Aguéli (alk. John Gustaf Agelii, 24. toukokuuta 1869 Sala, Ruotsi1. lokakuuta 1917 Barcelona, Espanja), tunnettu myös nimellä šeikki 'Abd al-Hadi Aqhili (شيخ عبد الهادی عقیلی‎), oli ruotsalaissyntyinen vaeltava sufi, taidemaalari ja kirjailija. Hänen erikoislaatuinen maalaustyylinsä teki hänestä yhden ruotsalaisen modernin taiteen edelläkävijöistä.

Aguéli matkusti 21-vuotiaana Pariisiin, jossa hän vietti boheemielämää. Hän sai vaikutteita monista taidesuuntauksista sekä poliittisista ja uskonnollisista liikkeistä. Pariisin kautenaan hän perehtyi erityisesti Cézannen, Van Goghin ja Gauguinin taiteeseen. Myöhemmin hän opiskeli itämaista kulttuuria ja jätti taiteen teon kymmeneksi vuodeksi. Tuona aikana hän kääntyi islamin uskoon, opiskeli Koraania ja kieliä, muun muassa sanskritia, etiopiaa ja egyptin kieltä. Hän tutki erityisesti islamilaisen esoteerisen perinteen yhtäläisyyksiä muiden esoteeristen oppisuuntien kanssa. Opiskelun ohessa hän kirjoitti tutkielman islamin filosofiasta ja Emmanuel Swedenborgin todellisuuskäsityksestä. Aguéli tutustutti kirjailija René Guénonin sufisuuteen ja islamilaiseen ajatteluun.

Aguéli vietti suuren osan elämästään ulkomailla, muun muassa Egyptissä, Ranskassa ja Espanjassa. Hän kuoli 48-vuotiaana raitiovaunuonnettomuudessa Espanjassa.

Salassa sijaitsevassa Aguélille omistetussa museossa, Aguélimuseetissa, on suurin Ruotsissa sijaitseva Aguélin taiteen kokoelma; kolmekymmentäkaksi maalausta ja yksitoista piirrosta. Aguélimuseetissa on esillä myös muun muassa Helene Schjerfbeckin, Edvard Munchin, Karl Isaksonin ja Henri de Toulouse-Lautrecin teoksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]