Itsevalinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itsevalinta (valikoituminen, self-selection) syntyy tilanteessa, jossa yksilöt valitsevat itselleen ryhmän, mikä aiheuttaa vinoutuneen otoksen. Jos siksi koehenkilöt ovat valmiiksi erilaisia kuin verrokkiryhmä, tutkimuksessa havaitut erot eivät välttämättä joudu kokeesta, jonka kohteeksi koehenkilöt joutuvat.

Self-selection bias on suuri ongelma tutkimuksessa sosiologian, psykologian, taloustieteen ja monen muun yhteiskuntatieteen alalla.[1] Esimerkiksi kuuntelijakyselyyn ehkä vastaavat vain tietynlaiset henkilöt.[2]

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos esimerkiksi makkaraa syövillä on muutenkin epäterveellisemmät elintavat ja usein eri sukupuolikin kuin soijaa syövillä, heidän suurempi kuolleisuutensa ei välttämättä johdu puoliksikaan makkarasta.

Vaikka sairaaloissa kuollaan useammin kuin kotona, sairastuneen ehkä silti kannattaa mennä sairaalaan. Kuolleisuus johtuu siitä, että sinne tulee korkeamman kuolinriskin yksilöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ziliak, S.T., McCloskey, D.N. (2008) The Cult of Statistical Significance: How the Standard Error Costs Us Jobs, Justice, and Lives, University of Michigan Press.  ISBN 0-472-05007-9
  2. Lenskyj, Helen Jefferson: Olympic Industry Resistance: Challenging Olympic Power and Propaganda, s. 56. State University of New York Press, 2008. ISBN 978-0-7914-7479-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]