Itsetiivistyvä betoni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itsetiivistyvällä betonilla (it-betoni, IT-betoni, ITB) on kyky täyttää muotit ja ympäröidä raudoitus ilman mekaanista tiivistystä. Iitsetiivistyvä betoni poikkeaa nimenomaan muokkautuvuudellaan tavanomaisesta betonista. Itsetiivistyvä betoni on yleisnimitys vastaavasti kuin täryttämällä tiivistetävä betoni.

It-betonin koostumus eroaa tavanomaisesta betonista tietyiltä osin kuten hienoainesmäärän ja käytettävän tehokkaan niin kutsutun kolmannen sukupolven notkistimen osalta. Tällä perusteella ITB:n ominaisuuksista voidaan puhua yleisellä tasolla. Kuitenkaan ei it-betonia voida luokitella kaikilta ominaisuuksiltaan tietylle rajatulle alueelle. Sen kaikki ominaisuudet ovat suhteessa koostumukseen vastaavasti kuin tavanomaisenkin betonin ominaisuudet.

Itsetiivistyvässä betonissa käytettävä lisähienoaines voi olla reaktiivista kuten sementti ja lentotuhka tai reagoimatonta jauhemateriaalia. It-betonimassan viskositeettiominaisuuksia voidaan muuttaa myös erityisellä lisäaineella, niin kutsutulla stabilaattorilla.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itsetiivistyvän betonin käyttö paikallavalurakenteissa, 2004. Betonikeskus ry. Helsinki
  • ITB itsetiivistyvä betoni, 2004. Betonikeskus ry. Helsinki

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]