Itsemurhayritys

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itsemurhayritys on epäonnistunut yritys tehdä itsemurha, jossa asianomainen jää henkiin. Joskus yritys keskeytetään, joskus se epäonnistuu huonon suunnittelun vuoksi; joskus yritystä ei viedäkään loppuun asti, sillä tarkoituksena saattaa olla kiinnittää ympäristön huomio hätäänsä ja pahoinvointiinsa.

Toisaalta osa itsetuhoisista teoista muodostuu lopullisiksi, vaikkei ehkä olekaan tarkoituksena saavuttaa kuolemaa. Esimerkiksi juuri ympäristön huomion kiinnittämiseksi syöty lääkeliika-annostus voi ollakin liian suuri, ja tekijä kuolee huolimatta ei niinkään tappavaksi tarkoitetusta yrityksestä.

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsemurhayritystä saattaa useissa tapauksissa edeltää jokin vaikea elämäntilanteeseen sidonnainen kriisiytyminen. Nuoruuden itsenäistyminen on eräs tällainen joskus ylitsepääsemättömän hankalaksi koituva vaihe. Vakavat ruumiilliset ja mielen sairaudet voivat altistaa itsemurhayrityksen tekemiseen. Suuret taloudelliset menetykset sekä sosiaaliset konfliktit, kuten avioerot saattavat myös olla merkittävä riskitekijä. Runsas päihteidenkäyttö sekä mielenterveyden ongelmat yhdistetään usein itsetuhohakuisuuteen.

Rangaistavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsemurhan yrittäminen on historian aikana ollut rangaistava teko. Joissain maissa se on sitä edelleen. Sille on ollut oma rikosnimikkeensä. Myös monissa uskonnoissa tietoinen oman elämänsä lopettaminen tuomitaan yksiselitteisesti, muun muassa kristinuskon ja islamilaisuuden osalta. Hindu-uskonnon käsityksen mukaan itsensä surmannut tulisi syntymään seuraavaan elämäänsä koirana, joka ei ole tuossa uskontosuuntauksessa kovinkaan arvostettu eläin.

Viime vuosina on julkaistu tuota monelle varsin kipeätä asiaa käsittelevää kirjallisuutta. Muutamat julkisuuden henkilöt, kuten Anna-Leena Härkönen, sekä Reidunn ja Sakari Kiuru ovat tuoneet aihetta esille.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]