Itseinho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itseinho tai itseviha, joskus myös autofobia, on psyykkinen poikkeama, jossa ihminen vihaa itseään tai tuntee voimakasta häpeää omasta itsestään tai alkuperästään. Se voi tarkoittaa myös inhoa sitä yhteisöä kohtaan, johon yksilö kuuluu: tällaista on esimerkiksi etninen itseinho.

Joidenkin psykologien mukaan itseinho on tärkeä tekijä monissa henkisissä sairauksissa, erityisesti sellaisissa, joihin liittyy omien puutteellisuuksien liiallista huomioimista. Psykologit ja psykiatrit käyttävät usein termiä "itseinho". Heidän mukaansa usein itseinhosta kärsivällä on myös alhainen itsetunto. Jotkut uskovat, että itseinho ja häpeä ovat tärkeitä tekijöitä muiden psyykkisten sairauksien syntymisessä. Itseinho voi helposti johtaa itsetuhoisuuteen.

Termi itseinho voi viitata voimakkaaseen itsensä, tekojensa tai oman rotunsa, sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa inhoamiseen.

Itseinho saattaa aiheuttaa alemmuuskompleksiin. Joidenkin sosiologian teoreetikkojen, kuten Jerry Manderin, mukaan mainostajat pyrkivät tarkoituksella tuottamaan kohdeyleisössä itseinhoa, negatiivista kehonkuvaa ja pahaa mieltä ja tarjoavat tuotteitaan ”parannuskeinoksi”.

Itsetuhoisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Itsetuhoisuus

Itsetuhoisuus on psyykkinen häiriö. Se voi liittyä itseinhoon, jolloin henkilö tuntee tarvetta vahingoittaa itseään. Yleensä tämä tapahtuu itseä suoraan vahingoittamalla, esimerkiksi viiltelemällä, tai hakeutumalla riskitilanteisiin. Tavoitteena voi olla tuottaa pitkään kipua aiheuttavia vammoja, kuten palovammoja tai paleltumia.

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.