Posti Group

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Itella)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Posti Group Oyj
Posti Group.svg
Tunnuslause Sujuvampi arki
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Perustettu 6. syyskuuta 1638[1]
(yhtiönä 1994)
Toimitusjohtaja Heikki Malinen
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toiminta-alue pohjoinen Eurooppa
Toimiala logistiikka, taloushallinto
Tuotteet postipalvelut, tavaroiden kuljetus, taloushallinnon palvelut
Liikevaihto Laskua 1 650 milj. € (2015)[2]
Liikevoitto Laskua 55,9 milj. € (2015)
Tilikauden tulos Nousua 36 milj. € (2015)
Henkilökuntaa 21 598 (31.12.2015)
Emoyhtiö Posti Group Oyj
Tytäryhtiöt Posti Oy, OpusCapita Group Oy
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu www.posti.com
Postin logo vuosina 2002–2014
Posti Groupin edeltäjän Itellan logo vuoteen 2014

Posti Group Oyj (vuosina 2007–2014 Itella Oyj, sitä ennen Suomen Posti Oyj) on suomalainen yhtiö, jonka toimialana on postitoiminta, logistiikka ja taloushallinnon palvelut. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Posti Groupin tytäryhtiöllä, Posti Oy:llä, on Suomessa yleispalveluvelvoite, joka sisältää muun muassa kaikissa Suomen kunnissa arkisin, maanantaista perjantaihin, toimivat kirje- ja pakettipalvelut. Ahvenanmaan maakunnassa toimii itsenäinen postilaitos Åland Post Ab (Posten Åland).

Posti Groupin pääkonttori sijaitsee Pohjois-Pasilassa Helsingissä. Postin toiminta on jaettu neljään liiketoimintaryhmään. Konsernin johtajana toimii Heikki Malinen[3] ja hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen. Konsernin palveluksessa oli vuoden 2015 aikana keskimäärin 22 219 henkilöä. Yhtiöllä on liiketoimintaa kymmenessä maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Venäjä ja Viro).

Itellan ylimääräinen yhtiökokous päätti loppukesästä 2014, että yhtiön nimi muuttuu 1. tammikuuta 2015 lähtien Itellasta Posti Groupiksi.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vuonna 1994 Posti- ja telelaitoksesta muodostettiin osakeyhtiömuotoinen Suomen PT Oy, jonka tytäryhtiöiksi tulivat postitoimintaa harjoittava Suomen Posti Oy ja teletoimintaa harjoittava Telecom Finland Oy, joka vaihtui vuoden 1997–1998 vaihteessa osittain yksityiseksi Sonera Oy:ksi.
 • Heinäkuussa 1998 Suomen PT Oy lakkautettiin. Tällöin Suomen Posti Oy:stä ja Sonera Oy:stä tuli itsenäisiä valtion suoraan omistamia yhtiöitä.
 • Vuonna 2001 Suomen Postista tuli julkinen osakeyhtiö (Suomen Posti Oyj).
 • Postin logo ja yritysilme uudistettiin maaliskuussa 2002.
 • 1. kesäkuuta 2007 yrityksen virallinen nimi muuttui Itella Oyj:ksi. Muutoksen taustalla oli konsernin liiketoiminnan monipuolistuminen ja kansainvälistyminen.
 • Vuonna 2008 Itella laajentui Venäjällä ostaen logistiikkakonserni NLC:n (National Logistic Company) sekä asiakassuhdemarkkinoinnin konsultointiyrityksen Connexionsin. Puolaan Itella laajentui informaatiologistiikkayrityksen BusinessPoint S.A:n oston myötä.
 • Vuonna 2011 Itella keskitti kotimaan postipalvelut uuteen tytäryhtiöön, Itella Posti Oy:hyn.[5]
 • Vuonna 2011 Itella Informatioon ostettiin OpusCapita, joka laajensi Itellan palveluja kassavirtojen automatisointiin.[6]
 • Itella Pankki[7] aloitti toimintansa vuoden 2012 alussa. Huhtikuussa 2013 Itella Oyj myi Itella Pankki Oy:n koko osakekannan Säästöpankeille. Kaupan myötä pankin nimi muuttui Säästöpankkien Pankki Oy:ksi.[8]
 • Vuonna 2013 Itella Informaatiosta tuli OpusCapita.
 • Vuonna 2014 konsernin rakenne muuttui siten, että Itella Logistiikka Venäjästä muodostui neljäs liiketoimintaryhmä ja OpusCapita Groupista alakonserni.
 • 1. tammikuuta 2015 yhtiön viralliseksi nimeksi tuli Posti Group Oyj, ja se sai uuden ilmeen ja identiteetin.[9][10]
 • Vuonna 2015 Posti myi Skandinavian maantierahdin Nordic Transport Groupille (NTG).

Liiketoimintaryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilla on neljä liiketoimintaryhmää: Postipalvelut, Paketti- ja logistiikkapalvelut, Itella Venäjä ja OpusCapita.

Posti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postin logo 1.1.2015 alkaen

Vuoden 2011 alusta Suomen postitoiminta eli kirjeiden, pakettien, lehtien ja suoramarkkinoinnin jakelu sekä postitoimistojen toiminta kuuluvat Posti Oy -tytäryhtiölle (aiemmin Itella Posti Oy). Palvelupisteverkosto koostuu lähes tuhannesta postista, joista suurin osa on palveluyritysten yhteydessä, Postin pakettiautomaateista ja pakettien noutopisteistä.

Helmikuusta 2011 alkaen kaikki Postin jakamat kirjeet, lehdet, paketit ja suoramainokset ovat olleet hiilineutraaleja ensimmäisenä maailmassa.[11]

Nykyinen Suomen postitoimintaa säätelevä postilaki tuli voimaan 1. kesäkuuta 2011. Sen mukaan Posti tarjoaa yleispalveluja koko maassa. Postilaissa säädetty yleispalvelu[12] koskee käteismaksullisia kirje- ja pakettilähetyksiä. Yleispalveluun kuuluvat alle 10 kilon paketit, jotka voi lähettää ja noutaa postitoimipisteestä.

Lain mukaan Postin yleispalvelua tarjoavia palvelupisteitä tulee olla vähintään yksi joka kunnassa, kohtuullisen matkan päässä asiakkaan vakituisesta asunnosta. Lain ulkopuolella ovat sanoma- ja aikakauslehtien sekä osoitteettomien lähetysten jakelu, kuriiritoiminta ja muut pakettipalvelut.

Postitoiminnan yleinen ohjaus ja kehittäminen kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Postitoiminnan kehittämiseen osallistuu myös ministeriön alainen Viestintävirasto, jonka tehtävänä on mm. postipalvelulain, sen säännösten ja määräysten noudattamisen valvonta sekä asiakasvalitusten käsittely.

Vuonna 2015 Posti lanseerasi osoitteettomien suoramainosten kääreen Postisen.

Paketti- ja logistiikkapalvelut, Pohjoismaat ja Itella Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postin logistiikkapalveluihin kuuluvat verkkokaupan ja palvelulogistiikan ratkaisut, jotka kattavat kansainvälisen rahdin ja huolinnan, varastoinnin, kotimaan kuljetukset ja jakelut sekä logistiikan tietojärjestelmät.[13] Liiketoimintaryhmän Suomen yhtiö on Posti Oy.

Vuonna 2012 VR-Yhtymän Kappaletavaralogistiikka (ent. Transpoint Oy) sulautettiin Postiin (Itella Logistiikka).

Vuonna 2015 Posti avasi Liedon logistiikkakeskuksen ja Vantaan robottiavusteisen hybridivaraston, jotka keskittyvät verkkokaupan palveluihin.

OpusCapita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpusCapita Group Oy tarjoaa yrityksille taloushallinnon palveluja automaatio- ja ulkoistuspalveluina.[14] Sillä on liiketoimintaa kahdeksassa eri maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Viro). Vuonna 2015 yhtiön toimitusjohtajana aloitti Patrik Sallner.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]