Itämitali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itämitali

Itämitali (saks. Winterschlacht Im Osten) oli SS-Untersturmführer Ernst Krauitin suunnittelema saksalainen mitali toisessa maailmansodassa. Mitali perustettiin 26. toukokuuta 1942. Mitalia myönnettiin niille, jotka osallistuivat taisteluihin, haavoittuivat tai saivat paleltumia itärintamalla 15. marraskuuta 1941 – 26. huhtikuuta 1942 välisenä aikana. Ensimmäiset mitalit jaettiin taistelijoille syksyllä 1942.

Itämitalin kunniamerkkinauha

Mitali tunnetaan myös Itärintama -mitalina sekä Jäätyneen lihan -mitalina.

Myöntämisperusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itärintamalla 15. marraskuuta 1941 – 26. huhtikuuta 1942
  • 14 päivää taistelutoimissa tai 30 taistelulentoa ilmavoimissa
  • 60 päivää sotatoimialueella (ei etulinjassa)
  • Saanut paleltumia tai haavoja pakkasessa

Virallisten ohjeiden mukaan mitalia ei jaettu vain saksalaisille rintamajoukoille, vaan sitä jaettiin myös siviileille sekä ulkomaalaisten armeijoiden sotilaille. Suomalaiselle kenttäarmeijalle mitalia ei ehditty jakaa ennen Lapin sotaa, joten suomalaisista vain suomalaisessa SS-pataljoonassa palvelleet saivat mitalin.

Mitalin ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muodoltaan mitali on pyöreä, 36,6 x 44.3 mm ja painoa sillä on 22.36 g. Etupuolella siinä on keskellä Saksan kotka ja sen jaloissa kahdella jalalla seisova hakaristi. Kotkan yläpuolella on tekstinä WINTERSCHLACHT IM OSTEN 1941/42. Tekstin alapuolella ristissä on pistin ja lehvä.

Nauhaltaan mitali on punainen, jossa valko-musta-valkoinen keskiraita. Nauhan väri symbolisoi verta, valkoinen lunta ja musta kaatuneista aiheutunutta surua. Mitalia myönnettiin paperisessa pussissa myöntökirjan kanssa.

Ensimmäiset mitalit valmistettiin ns. Buntmatalista. Mitalin reunat yleensä hopeoitiin. Myöhemmin mitalit tehtiin sinkistä.

Normaalisti mitalia kannettiin kunniamerkkirivissä arvon mukaisessa järjestyksessä. Rintamaoloissa mitalista kiinnitettiin asetakkiin vain sen nauha toiseksi ylimpään napinväliin. Jos kyseisessä napinvälissä oli jo jonkin muun nauha, tuli itämitalin nauha tämän taakse.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]