Itämerensara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itämerensara
Carex extensa kz05.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: extensa
Kaksiosainen nimi

Carex extensa
Gooden.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Itämerensara Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Itämerensara Commonsissa

Itämerensara (Carex extensa) on sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se muistuttaa suurikokoista, merenrannoilla kasvavaa hernesaraa (Carex viridula), ja itämerensara luetaan toisinaan kuuluvaksi myös niin sanottuun keltasararyhmään, vaikka se eroaakin selvästi muista ryhmään yleensä luetuista lajeista.[2]

Itämerensara on kasvutavaltaan voimakkaasti mätästävä ja yleisväritykseltään harmaanvihreä saralaji. Sillä on voimakkaasti kouruiset lehdet ja lehtien tyvitupet ovat mustanruskeita. Kukinnon tukilehdet ovat kapeita ja yläviistoon osoittavia. Alin tukilehti on tavallisesti pitkä, yleensä koko kukintoa pidempi. Itämerensara on erilaistähkäinen saralaji ja sen kukinto koostuu yleensä yhdestä hedetähkästä sekä kahdesta tai kolmesta emitähkästä. Emitähkät ovat soikeita sekä tiiviisti, lähellä toisiaan, ja emikukat ovat kolmiluottisia. Tähkäsuomut ovat vaaleanruskeita sekä lyhytkärkisiä, ja pullakot ovat tiiviisti sekä lyhyen suuodan omaavia.[2]

Itämerensara kasvaa merenrantaniityillä, yleensä lähellä vesirajaa yhdessä suolavihvilän (Juncus gerardii), merisuolakkeen (Triglochin maritima) sekä merirannikin (Lysimachia maritima) kanssa[2].

Itämeren rannikoilla itämerensara on melko yleinen Ruotsin rannikolla Tukholman korkeudelta etelään[2]. Skånen sekä Ruotsin Tanskan puoleisella rannikolla itämerensara on harvinaisempi[2]. Ruotsin rannikon lisäksi itämerensaraa tavataan Viron rannikolla, Hiiden- ja Saarenmaalla, Ahvenanmaalla, Gotlannissa sekä Tanskan saarilla[3]. Nimestään huolimatta itämerensaraa kasvaa laajalti koko Euroopan merten rannikoilla[4]. Lajia tavataan koko Manner-Euroopan Atlantin puoleisilla rannikoilla Tanskasta Portugaliin sekä Ison-Britannian ja Irlannin rannikoilla[4]. Lisäksi lajia tavataan myös laajalti läntisen Välimeren rannikoilla sekä Euroopan että Afrikan puolella sekä Mustanmeren länsi- ja pohjoisrannikoilla[4].

Suomessa itämerensara on silmälläpidettävä laji (NT).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Carex extensa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.7.2022. (englanniksi)
  2. a b c d e Den virtuella floran: Segstarr (Carex extensa) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 15.9.2017. (ruotsiksi)
  3. Den virtuella floran: Segstarr (Carex extensa) — Norden Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 15.9.2017.
  4. a b c Den virtuella floran: Segstarr (Carex extensa) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 15.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]