Itämainen kulttuuri
Itämainen kulttuuri tarkoittaa aasialaisia kulttuureita, joihin kohdistuvaa tutkimusta tai harrastuneisuutta kutsutaan orientalismiksi. Itämaiseen kulttuuriin voidaan laskea joko pelkkä Lähi-itä tai laajemmat alueet Kaakkois-Aasiaa myöten.[1][2] Ilmausta käytetään myös yleisnimenä kuvaamaan kaikkea, mikä ei kuulu länsimaiseen kulttuuriin.[3]
Itämaisen filosofian tavoin myös itämaiset kulttuurit voidaan jakaa karkeasti kolmeen kulttuurialueeseen: Lähi-itään, Intiaan ja muuhun Etelä-Aasiaan sekä Kiinan ja Japanin ympärille keskittyvään Itä-Aasiaan.
Sisällysluettelo
Lähi-idän kulttuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo ennen vuotta 3000 eaa. Mesopotamiassa ja Egyptissä kehittyivät ensimmäiset varhaiset korkeakulttuurit ja varsinaiset valtiot, ja kummassakin maassa tunnettiin jo kirjoitustaito. Lähi-itä on monien uskontojen kuten kristinuskon, islamin, juutalaisuuden, jesidismin ja Iranin mithralaisuuden, zarathustralaisuuden, manikealaisuuden ja bahai-uskon syntypaikka ja hengellinen keskus. Keskiajalta lähtien islam on ollut valtauskontona melkein koko Lähi-idässä, ja islamilainen kulttuuri vaikuttaa koko alueella.
Etelä-Aasian kulttuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Buddhalaisuus, hindulaisuus, jainalaisuus ja sikhiläisyys ovat vaikuttaneet tämän alueen kulttuureihin.
Itä-Aasian kulttuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Japanin kulttuuri
- Kiinalainen kulttuuri
- Korealainen kulttuuri
Kungfutselaisuus, Intiasta levinnyt buddhalaisuus, taolaisuus, šintolaisuus ja kommunistinen maolaisuus sekä Pohjois-Korean juche ovat vaikuttaneet tämän alueen kulttuureihin.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Suomen Itämainen Seura
- ↑ Aasian tutkimus oppiaineena Helsingin yliopisto
- ↑ Monikulttuurisuus » Kulttuurieroja MLL Nuorten Netti