Itäinen Vaasantie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itäinen Vaasantie (ruots. Östra Vasavägen) on 1950- ja 1960-luvuilla rakennettavaksi suunniteltu, myös Turpiinitieksi kutsuttu tieyhteys Turussa[1]. Tien oli tarkoitus toimia kaupungin sisääntuloväylänä Hämeenlinnan suunnasta ja vähentää Hämeenkadun ja etenkin Tuomiokirkkosillan liikennepainetta[2].

Tien linjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäisen Vaasantien linjaa Elinantien kerrostalojen ja Ylioppilaskylän välissä.

Tielle oli kaksi vaihtoehtoista linjausta. Ensimmäinen olisi kulkenut Hämeentieltä Nummenmäen alueen läpi nykyiselle yliopistoalueelle ja sieltä edelleen Kasarminkadun ja Verkatehtaankadun linjaa suoraan kohti Aninkaistensiltaa[3]. Suunniteltu linjaus on osittain nähtävissä maastossa rakentamattomina alueina Nummen kirjaston vieressä ja kylpylähotelli Caribian takana niin sanotussa Ikituurin montussa. Toinen linjaus olisi ollut alkuosaltaan yhteneväinen edellisen kanssa, mutta kaupunkialueelle tulo olisi järjestetty Pispalantien ja Raunistulan kautta. Turun kaupungin karttapalvelun kaavakartoissa näkyy Vaasantie-niminen varaus Sillankorvan ensisuojan kohdalla ja Toijalan radan varressa.

Ensimmäisen linjausvaihtoehdon huomattava ongelma olisi maisemahaittojen ohella ollut Karjaan radan ja moottoritien välisen alueen jääminen liikennemottiin. Lisäksi tie olisi katkaissut useita poikkikatuja. Toinen vaihtoehto taas olisi uhannut Raunistulan ja Lonttisten puutaloalueita ja edellyttänyt toisen sillan rakentamista Aurajoen yli hyvin lähelle rautatiesiltaa siinä tapauksessa, että tien loppuosa olisi rakennettu Lonttisten läpi linja-autoasemalle[2][4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hallituksen pantava turhat valittajat kuriin (Turun Sanomat 27.03.2007)
  2. a b Lento, Reino: Suomen Turku N:o 2 1971: Itäinen Vaasantie – Kaupungintalo – Kupittaa. Turkuseura.
  3. Laakso, Veikko (1980): Turun kaupungin historia 1918–1970, s. 281. Turun kartta vuodelta 1968.
  4. Raunistula: Pimeän viinan myyntipaikasta suosituksi asuinalueeksi asumista.fi. Viitattu 28.10.2017.