Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vantaan entinen poliisitalo, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen pääpoliisiasema. Sittemmin poliisilaitoksen Vantaan toiminnot on siirretty muihin, tilapäiseseen käyttöön muutamaksi vuodeksi vuokrattuihin rakennuksiin.
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen toiminta-alue

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on yksi Suomen 11 paikallispoliisilaitoksesta. Se vastaa toiminta-alueensa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuuden ylläpitämisestä, rikosten ennalta ehkäisemisestä ja rikostutkinnasta sekä tuottaa poliisin lupapalveluita (passi-, ajokortti-, henkilökorttiasiat ja aseluvat).[1]

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen toiminta-alue käsittää Uudenmaan maakunnan itä- ja keskiosissa sijaitsevat Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Loviisan, Porvoon ja Vantaan kaupungit sekä Askolan, Lapinjärven, Myrskylän, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Pukkilan, Sipoon ja Tuusulan kunnat.[2][3]

Poliisilaitoksen pääpoliisiasema sijaitsee Vantaan Tikkurilassa. Lisäksi poliisiasemia on Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Loviisassa, Nurmijärvellä ja Porvoossa sekä palvelutoimistoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Keravalla ja Mäntsälässä.[3] Kiireellisissä hälytystehtävissä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen partio ehtii paikalle keskimäärin kuudessa minuutissa. Valtakunnallisesti nopeaa vasteaikaa selittää tehtävien keskittyminen paljolti pääradan ja kolmostien varren kaupunkeihin ja taajamiin.[4]

Itä-Uudenmaan poliisilaitos perustettiin vuoden 2009 alussa[1] yhdistämällä Vantaan, Porvoon ja Loviisan kihlakuntien poliisilaitokset (Porvoon kihlakunnan kunnista Pornainen liittyi Keski-Uudenmaan poliisilaitokseen). Lisäksi siihen liitettiin Orimattilan kihlakunnan poliisilaitoksen alueeseen kuuluneet Myrskylän ja Pukkilan kunnat. Vuoden 2014 alussa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vastuualue laajeni, kun aiempi Keski-Uudenmaan poliisilaitos liitettiin osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitosta johtaa aiemmin Liikkuvaa poliisia johtanut poliisipäällikkö Kari Rantala.[5][1] Poliisilaitoksen toimintalinjoja ovat hallinto- ja esikuntapalvelut, poliisipalvelut ja lupapalvelut sekä oikeusyksikkö. Poliisitoiminta jakautuu valvonta- ja hälytystoimintaan, liikennepoliisiin, rikostutkintaan, erityistutkintaan sekä lentoaseman yksikköön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Itä-Uudenmaan poliisilaitos Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 3.12.2014.
  2. Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien (pdf) 14.6.2013. Sisäministeriö, intermin.fi. Viitattu 20.9.2013.
  3. a b Itä-Uudenmaan poliisilaitos Itä-Uudenmaan poliisilaitos, poliisi.fi/ita-uusimaa. Viitattu 3.12.2014.
  4. Itä-Uudenmaan poliisi on nopea 14.9.2014. Keski-Uusimaa, keski-uusimaa.fi. Viitattu 3.12.2014.
  5. Liikkuvan poliisin päällikkö siirtyy Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi 11.7.2013. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 3.12.2014.