Itä-Häme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee aluetta. Sanomalehti Itä-Hämeestä on oma artikkelinsa. Itä-Hämeen seutukunta on myös lakkautetun Heinolan seutukunnan entinen nimi.
Itä-Hämeen sijainti Suomessa tummanpunaisella, Hämeen historiallinen maakunta korostettu vaaleanpunaisella

Itä-Häme on historiallisen Hämeen itäosa Päijät-Hämeessä, Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Alueen kuntia ovat[1][2]:

Entisiä kuntia ovat:

Itä-Hämeen kunnista Heinola on väkiluvultaan selvästi suurin ja se on myös alueen ainoa kaupunki.

Ennen Keski-Suomen läänin perustamista kaikki Itä-Hämeen alueen kunnat kuuluivat Mikkelin lääniin.[3] Keski-Suomen lääni perustettiin vuonna 1960, jolloin siihen liitettiin Mikkelin läänistä Joutsan, Leivonmäen ja Luhangan kunnat. Muut Itä-Hämeen kunnat jäivät osaksi Mikkelin lääniä.[4] Heinola, Hartola ja Sysmä siirrettiin silloisesta Mikkelin vaalipiiristä (aiemmin Mikkelin läänin vaalipiiri, nykyään Etelä-Savon vaalipiiri) Hämeen vaalipiiriin vuoden 2003 eduskuntavaaleissa. Pertunmaa jäi osaksi Etelä-Savon vaalipiiriä ja Keski-Suomen lääniin kuuluneet kunnat pysyivät Keski-Suomen vaalipiirissä. Nykyisessä maakuntajaossa Joutsa (siihen liitetty Leivonmäki mukaan lukien) ja Luhanka kuuluvat Keski-Suomeen, Heinola (ja entinen Heinolan maalaiskunta), Hartola ja Sysmä Päijät-Hämeeseen ja Pertunmaa Etelä-Savoon.

Itä-Hämeen kunnat tekevät yhteistyötä muun muassa Heinolassa toimivan yhdistyksen, Itä-Hämeen Liiton puitteissa. Se on tehnyt edunvalvontatyötä esimerkiksi valtatie 4:n peruskorjauksen vauhdittamisessa.[5] Eri maakuntien alueella sijaitsevat kunnat suuntautuvat virallisiin keskuksiinsa: Sysmä ja Hartola Lahteen, Luhanka ja Joutsa Jyväskylään sekä Pertunmaa Mikkeliin.

Itä-Häme tunnetaan yhtenä sahdin valmistusalueista. Alueella ilmestyy myös sanomalehti Itä-Häme, joka toimitetaan Heinolassa ja painetaan Lahdessa. Alueella sijaitsee myös Leivonmäen kansallispuisto.

  1. Seutukunta (Arkistoitu – Internet Archive) Heinolan kotisivut
  2. Kunnanhallituksen pöytäkirjat Joutsan kotisivut
  3. Suomen tilastollinen vuosikirja 1959 (PDF) Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastokeskus. Viitattu 9.1.2013.
  4. Suomen tilastollinen vuosikirja 1960 (PDF) Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastokeskus. Viitattu 9.1.2013.
  5. Kunnanjohtajan blogi (Arkistoitu – Internet Archive) Joutsan kotisivut