Istanbulin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Istanbulin yliopisto
İstanbul Üniversitesi
Istanbul University campus March 2008c.JPG
Perustettu 1874/1900 (yliopistoksi)
Rehtori Professori Yunus Söylet
Opiskelijoita 60 000
Jatko-opiskelijoita 8 000
Sijainti Istanbul, Turkki
Yliopiston pääportti.

Istanbulin yliopisto (turk. İstanbul Üniversitesi) on Turkissa sijaitseva yliopisto. Siihen kuuluu viisi kampusaluetta ja 17 tiedekuntaa. Yliopistossa on 60 000 alemman tutkinnon opiskelijaa ja 8 000 ylemmän tutkinnon suorittajaa. Henkilökuntaa yliopistossa on 6 000.

Yliopisto kuuluu Coimbra-ryhmään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopiston juuret pohjaavat madrassaan, joka perustettiin, kun Mehmed II oli valloittanut Istanbulin eli silloisen Konstantinopolin 1400-luvulla.[1] Madrassa oli uskonnollinen koulu, ja siinä koulutettiin yhteiskunnan eliittiä. Koulutus ei kuitenkaan vastannut ajan vaatimuksia, ja vuonna 1863 perustettiin korkeakoulu nimeltä Darülfünun-i Osmani, jonka toiminta kuitenkin lakkasi vuonna 1871. Vuonna 1874 Darülfünun-i Sultani alkoi järjestää ranskankielisiä oikeustieteen luentoja, mutta sekin suljettiin vuonna 1881. Yliopiston toiminta alkoi uudelleen vuonna 1900 nimellä Darülfünun-i Shahane. Tuolloin toimintansa aloittivat teologinen, humanistinen, matemaattinen, luonnontieteellinen ja kielitieteellinen tiedekunta, ja tuolloin voidaan nähdä oppilaitoksen vakiintuneen yliopistoksi.

Vuonna 1924 Kemal Atatürk lakkautti madrassat ja nykyisen yliopiston edeltäjä Istanbul Darülfünunu perustettiin.[1] Siihen kuuluivat tuolloin lääketieteen, oikeustieteen, kirjallisuuden, teologian ja luonnontieteiden tiedekunta.

Yliopiston opettajina toimi useita saksalaisia akateemikkoja, jotka pakenivat Saksasta II maailmansodan aikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istanbul University: History Istanbul University. Viitattu 31.5.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Istanbulin yliopisto.