Istanbulin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Istanbulin yliopisto
İstanbul Üniversitesi
Perustettu 1874/1900 (yliopistoksi)
Rehtori Professori Mahmut Ak
Opiskelijoita 60 000
Jatko-opiskelijoita 8 000
Sijainti Istanbul, Turkki
Yliopiston pääportti

Istanbulin yliopisto (turk. İstanbul Üniversitesi) on Turkin Istanbulissa sijaitseva yliopisto. Siihen kuuluu viisi kampusaluetta ja 17 tiedekuntaa. Yliopistossa on 60 000 alemman tutkinnon opiskelijaa ja 8 000 ylemmän tutkinnon suorittajaa. Henkilökuntaa yliopistossa on 6 000.

Yliopisto kuuluu Coimbra-ryhmään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopiston juuret pohjaavat madrassaan, joka perustettiin, kun Mehmed II oli valloittanut Istanbulin eli silloisen Konstantinopolin 1400-luvulla.[1] Madrassa oli uskonnollinen koulu, ja siinä koulutettiin yhteiskunnan eliittiä. Koulutus ei kuitenkaan vastannut ajan vaatimuksia, ja vuonna 1863 perustettiin korkeakoulu nimeltä Darülfünun-i Osmani, jonka toiminta kuitenkin lakkasi vuonna 1871. Vuonna 1874 Darülfünun-i Sultani alkoi järjestää ranskankielisiä oikeustieteen luentoja, mutta sekin suljettiin vuonna 1881. Yliopiston toiminta alkoi uudelleen vuonna 1900 nimellä Darülfünun-i Shahane. Tuolloin toimintansa aloittivat teologinen, humanistinen, matemaattinen, luonnontieteellinen ja kielitieteellinen tiedekunta, ja tuolloin voidaan nähdä oppilaitoksen vakiintuneen yliopistoksi.

Vuonna 1924 Kemal Atatürk lakkautti madrassat ja nykyisen yliopiston edeltäjä Istanbul Darülfünunu perustettiin.[1] Siihen kuuluivat tuolloin lääketieteen, oikeustieteen, kirjallisuuden, teologian ja luonnontieteiden tiedekunta.

Yliopiston opettajina toimi useita saksalaisia akateemikkoja, jotka pakenivat Saksasta toisen maailmansodan aikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istanbul University: History Istanbul University. Viitattu 31.5.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Istanbulin yliopisto.