Isovarrasheinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isovarrasheinä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Panicoideae
Suku: Varrasheinät Andropogon
Laji: gerardii
Kaksiosainen nimi

Andropogon gerardii
Vitman

Katso myös

  Isovarrasheinä Wikispeciesissä
  Isovarrasheinä Commonsissa

Isovarrasheinä (Andropogon gerardii) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, varrasheinien (Andropogon) sukuun kuuluva kasvilaji.

Isovarrasheinä on monivuotinen ja voi kasvaa noin 120–180 cm korkeaksi. Kasvutavaltaan se on mätästävä, mutta laajan juuristonsa myötä voi aikaa myöten muodostaa laajojakin kasvustoja. Kukkivat varret nousevat mättäästä lehtien yläpuolelle loppukesällä ja laji kukkii syyskuusta helmikuulle. Yksittäiset kukat ovat hyvin pieniä ja punertavia tai purppuranvärisiä.

Isovarrasheinää kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikassa Kanadasta Meksikoon ulottuvalla alueella ja se on pääheinälaji korkearuohoisella preerialla. Isovarrasheinää kasvatetaan jonkin verran myös koristeheinänä. Koristekasvina se sopii täyteen auringon valoon ja monenlaiselle maaperälle. Kasvupaikalle vakiintuminen saattaa kestää jonkin aikaa, mutta vakiinnuttuaan kasvupaikalleen laji kestää hyvin kuivuutta sekä ehkäisee eroosiota. Vakiinnuttuaan kasvupaikalleen isovarrasheinä on myös helppohoitoinen. Varret voi leikata mataliksi lopputalvella ennen kuin seuraavan kasvukauden varret alkavat nousta maasta.

Isovarrasheinän tieteellisen nimen lajinimi (gerardii) viittaa 1733–1819 eläneeseen ranskalaiseen fyysikkoon ja kasvitieteilijään Louis Gerardiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]