Isopiisku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isopiisku
Solidago gigantea01.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Piiskut Solidago
Laji: gigantea
Kaksiosainen nimi

Solidago gigantea
Aiton

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Isopiisku Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Isopiisku Commonsissa

Isopiisku (Solidago gigantea)[1] on isokokoinen Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva piiskulaji. Se kuuluu Suomessa haitallisena pidettyjen vieraslajien listalle.

Isopiisku muistuttaa suuresti yleisempää koristekasvilajia kanadanpiiskua (Solidago canadensis). Se kasvaa 0,5–2,5 metriä korkeaksi ja se on kanadanpiiskua tukevavartisempi ja varsi on alaosastaan karvaton. Kukintona on mykeröstö, jonka haarat ovat melko suoria, yksittäiset mykeröt ovat isompia kuin kanadanpiiskulla.[2]

Suomessa isopiisku on harvinainen viljelykarkulainen ja -jäänne. Siellä kasvavat isopiiskut ovat ainakin osittain alalajia Solidago gigantea ssp. serotina.[3][2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 590. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H.. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. a b Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2010: Levinneisyyskartat (Solidago gigantea) 2011. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.
  4. Pohjoisamerikkalaiset piiskut Suomen Ympäristökeskus: vieraslajit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]