Isomuurahaiskarhu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Isomuurahaiskarhu
Myresluger2.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Pilosa[2]
Alalahko: Vermilingua[2]
Heimo: Muurahaiskarhut Myrmecophagidae
Suku: Isomuurahaiskarhut
Myrmecophaga
Linnaeus, 1758
Laji: tridactyla
Kaksiosainen nimi
Myrmecophaga tridactyla
Linnaeus, 1758
Levinneisyyskartta
Isomuurahaiskarhun levinneisyys(sininen - säilynyt, oranssi - mahdollisesti hävinnyt)
Isomuurahaiskarhun levinneisyys
(sininen - säilynyt, oranssi - mahdollisesti hävinnyt)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Isomuurahaiskarhu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Isomuurahaiskarhu Commonsissa

Isomuurahaiskarhu (Myrmecophaga tridactyla) on Etelä- ja Keski-Amerikassa elävä hyönteisiä syövä vajaahampainen nisäkäs. Sen pituus on 1–2 metriä ja paino 22–39 kilogrammaa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isomuurahaiskarhu on muurahaiskarhuista kookkain. Ruumiin pituus on 1–2 metriä ja hännän 64–90 cm. Sillä on pitkä, putkimainen kuono, jonka suuaukko on yllättävän pieni; sen halkaisija on lyijykynän halkaisijan luokkaa. Väriltään isomuurahaiskarhu on harmaa ja ruskea, harteilla ja selässä on mustia juovia. Isomuurahaiskarhulla on kummassakin eturaajassaan kaksi jopa 10 cm:n mittaista kynttä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden muurahaiskarhujen tapaan isomuurahaiskarhukin käyttää ravintonaan lähes yksinomaan muurahaisia ja termiittejä. Näitä se saalistaa työntämällä pitkän, tahmean kielensä kekoon. Hyönteiset tarttuvat kieleen, ja muurahaiskarhu vetää ne suuhunsa. Muurahaiskarhuilla ei ole hampaita, vaan ne jauhavat saaliinsa suulaen ja poskien kovilla kyhmyillä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isomuurahaiskarhunaaras saa kerrallaan yhden poikasen. Isomuurahaiskarhun tiineysaika on 190 vuorokautta. Yksilö saavuttaa sukukypsyyden 2–4-vuotiaana.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isomuurahaiskarhu on yleensä ihmistä kohtaan suvaitseva, mutta samalla kun sen elinpiiri Etelä- ja Keski-Amerikassa on kaventunut, sen on raportoitu uhattuna käyvän kynsillään ihmisen kimppuun. Kaksi ihmisen kuolemaan johtanutta yhteenottoa on ilmoitettu Brasiliassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miranda, F., Bertassoni, A. & Abba, A.M.: Myrmecophaga tridactyla IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
  2. a b Wilson & Reeder: Myrmecophaga tridactyla Mammal Species of the World. Bucknell University. Viitattu 22.2.2010. (englanniksi)
  3. Paula Tapiola: Isomuurahaiskarhut tappaneet kaksi metsästäjää Brasiliassa YLE Uutiset. 26.7.2014. Viitattu 26.7.2014.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.