Isojalkapöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isojalkapöllö
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Nesasio
Laji: solomonsensis
Kaksiosainen nimi

Nesasio solomonensis
Hartert, 1901[2]

Katso myös

  Isojalkapöllö Wikispeciesissä

Isojalkapöllö (Nesasio solomonensis) on keskikokoinen pöllölaji, joka on kotoperäinen Salomonsaarilla ja Papua-Uuden-Guinean Bougainvillessa.[1] Sitä ei yleensä tavata yli 800 metriä korkeammalla merenpinnasta, jossa se asustaa alavien maiden tai vuorten metsissä. Se pesii puunkoloissa tai halkeamissa.

Salomonsaariin kuuluvat Bougainvillen, Choiseulin ja Santa Isabelin saaret muodostavat isojalkapöllön levinneisyysalueen. Bougainville kartassa nimettömänä äärimmäisenä vasemmalla.

Isojalkapöllön naama on punaruskea, ja valkoiset kulmakarvat ovat hyvin erottuvat. Myös naamakiehkuran sisäreuna on valkoinen. Se on yleensä täplikkään ruskea, ja alapuolelta se on okranvärinen mustin viiruin. Lajin voi sekoittaa salomoninpöllöön, joskin jälkimmäinen on hivenen pienempi ja kapeampi. Se muistuttaa ulkonäöltään myös kirkupöllöä, joka on jo kuollut sukupuuttoon.[3]

Isojalkapöllö pyydystää pussikiipijöitä, etenkin harmaakuskusta (Phalanger orientalis). Saaliseläinten liiallinen metsästys voi olla uhka isojalkapöllön säilymiselle[1], vaikka populaation pienenemisen pääsyy onkin metsänhakkuun vuoksi pienenevä elinalue.

Laji elää vain Salomonsaarilla ja siellä saarilla Bougainville, Choiseul ja Santa Isabel. Saarista ensin mainittu kuuluu hallinnollisesti Papua-Uudelle-Guinealle ja jälkimmäiset Salomonsaarten valtiolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Nesasio solomonensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.12.2023. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Nesasio solomonensis (TSN 555501) itis.gov. Viitattu 26.5.2012. (englanniksi) (englanniksi)
  3. The Hawk Conservancy Trust

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]