Islamilainen etiikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Islamilainen etiikka (arab. عقيدة‎, Aqida) on islamin piirissä vallitseva moraalikäsitys. Se perustuu Koraanin arvovaltaan, profeetta Muhammadin henkilöön ja perimätiedon (hadith) arvovaltaan.

Viisi pilaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muslimin tulee elämässään noudattaa viittä peruspilaria. Ne ovat hänen tärkeimmät velvollisuutensa, ja niiden noudattaminen on keskeistä Jumalan miellyttämiseksi.

  1. Shahadah, uskontunnustus. Uskon todistaminen peruslauseella "Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä". Shiialaisuudessa uskontunnustus jatkuu vielä "... ja Ali on hänen ystävänsä". Lausumalla uskontunnustuksen henkilö tunnustautuu muslimiksi.
  2. Salat, rukous. Viisi rukoiluhetkeä päivittäin tietyn aikataulun ja rukousformulan mukaisesti. Rukoilu on kuitenkin kielletty esimerkiksi kuukautisten ja synnytyksen jälkeisen jälkivuodon aikana. Rukouksia voi yhdistää tiettyjen ehtojen täyttyessä.
  3. Zakat, almuvero. Yleensä 2,5 % omaisuudesta vuosittain, jaetaan köyhille. Zakat maksetaan yleensä islamilaisen vuoden yhdeksännen kuukauden Ramadanin lopussa esimerkiksi paikalliselle moskeijalle tai yhdyskunnalle, joka jakaa varat niitä tarvitseville. Zakatin maksamisen perusteena on tietty määrä varallisuutta.
  4. Sawm, paasto. Ramadanin aikana tulee paastota auringonnousun ja -laskun välinen aika, jolloin tulee pidättäytyä myös seksuaalisesta kanssakäymisestä.
  5. Hajj, pyhiinvaellus. Muslimin tulee ainakin kerran elämässään matkustaa pyhiinvaellukselle Mekkaan, jos hän vain kykenee siihen. Pyhiinvaellus suoritetaan islamilaisen vuoden viimeisen kuukauden aikana; muuna ajankohtana Mekkaan tehty pyhiinvaellus tunnetaan nimellä Umrah, pieni pyhiinvaellus.

Šiialaiset eivät pidä näitä peruspilareina vaan velvollisuuksina. Heille viisi pilaria viittaa seuraaviin periaatteisiin:

  • Jumalan ykseys
  • Jumalan oikeudenmukaisuus
  • Profetointi
  • Ihmiskunnan johtajuus
  • Ylösnousemus
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.