Iskelmäketju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iskelmäketju
DVD Videon (YLE 861950) kansikuva. © Yleisradio Oy 2005
DVD Videon (YLE 861950) kansikuva.
© Yleisradio Oy 2005
Ohjaaja Hannes Häyrinen
Käsikirjoittaja Hannes Häyrinen
Kuvaaja Esko Töyri
Leikkaaja Ossi Skurnik
Lavastaja Ensio Suominen
Pääosat Lasse Liemola
Pirkko Mannola
Hannes Häyrinen
Eija Inkeri
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Fennada-Filmi Oy
Levittäjä Adams Filmi
Ensi-ilta 30. lokakuuta 1959
Kesto 82 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Iskelmäketju on Hannes Häyrisen käsikirjoittama ja ohjaama mustavalkoinen ja monofoninen musiikkielokuva, jonka ensi-ilta oli 30. lokakuuta 1959.

Alkuperäinen valmistamo on Fennada-Filmi Oy ja teatterilevittäjä Adams Filmi Oy. Elokuvan tähtiparina ovat Pirkko Mannola ja Lasse Liemola.

Pirkko Mannola ja elokuvassa mukana oleva Onni Gideon olivat yhdessä myös Juha Tapanisen filmissä Iskelmäprinssi vuonna 1991.

Iskelmäketju oli Häyrisen ainoa ohjaustyö. Ylen levystön päällikkö Pekka Gronow on pitänyt sitä onnistuneimpana 1950–60-lukujen vaihteessa tehdyistä iskelmäparaatifilmeistä.

Elokuvasta on julkaissut DVD-version vuonna 2005 YLE Tallennemyynti ja markkinoinnista on tällöin vastannut Finnkino Oy. Videon tunnuskappaleena on Lasse Liemolan esittämä kappale "Anna pois". Oheismateriaalina on trailerin lisäksi Erkko Kivikosken lyhytelokuvat EP-X-503 (1962, 8 min) ja Mopojengi (1968, 8 min) sekä Kaarlo Nuorvalan Melu (1966, 18 min).

Vuoden 2004 maaliskuussa Mannolalla ja Liemolalla oli elokuvan mukaan nimetty nostalginen show Helsingin Savoy-teatterissa.[1]

Elokuvan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa ollaan Fennada-Filmin johtaja Mauno I. Mäkelän työhuoneessa. Hannes Häyrinen esittelee Mäkelälle iskelmäelokuvaansa. Hän aikoo yhdistellä elokuvassa kuultavat iskelmät aasinsillalla toisiinsa ja lupaa vielä näytellä näitä siltoja rakentavan aasin osaa. Sitten hän esittelee Mäkelälle elokuvan kuvaaja Esko Töyrin, lavastaja Ensio Suomisen, äänittäjä Gösta Salmisen, järjestäjä Wäinö Tulosmaan sekä leikkaaja Ossi Skurnikin. Irmeli Mäkelä laulaa sitten esimerkin vuoksi kappaleen "Kultainen ruusu". Kohtauksen lopuksi Mäkelä kysyy kuinka elokuva alkaa, ja Hannes sanoo: "Näin!". Elokuva alkaa sitten kolmen trumpetin fanfaarilla. Elokuvan loppu on myös samankaltainen.

Alkutekstien jälkeen Lasse Liemola menee kitara mukanaan Rytmikellariin, jossa orkesteri on lopettelemassa esitystään. Orkesterin pianisti ja johtaja (Erkki Ertama) pyytää Irmeliä laulamaan jotakin ja tämä esittää kappaleen "Toinen oikealta".

Seuraavaksi lauluyhtye Jokerit esittää kappaleen "Strip-tease" ja Jörgen Petersen soittaa trumpettia. Jokerien miespuoliset jäsenet liehittelevät paikalla olevaa blondia kunnes tämä poistuu seuralaisensa ja Irmelin kanssa.

Orkesterin johtaja kysyy Lasselta haluasiko hän laulaa ja tämä suostuu. Kappale on "Anna pois" ja siihen kuuluu laulun ohella kitarasoolo.

Baaritiskillä orkesterin johtaja kyselee Lassen halukkuutta levylaulajaksi. Lassella on opiskelut kesken Kauppakorkeakoulussa, mutta hän lupaa tulla aamulla pianistin työpaikalle Iskelmä Oy:öön.

Lassen saapuessa paikalle Seija Lampila ja studio-orkesteri ovat esittämässä kappaletta "Kun taivas itkee". Seija sulkee studion oven, jonka pieleen Lasse on jäänyt seuraamaan esitystä. Seuraavaksi Lasse tutustuu yhtiön topakkaan sihteeriin, neiti Rauhalaan (Eija Inkeri), ja haluaa tavata johtajan (Häyrinen). Tämä saapuukin kohta Kalevi Korven kanssa. Lasse joutuu odottelemaan, sillä Korpi harjoittelee orkesterin solistina kappaletta "Rakkauden satu" seuraavan päivän äänitystä varten. Neiti Rauhalakin heltyy haaveilemaan toimiston puolella laulun myötä.

Korven lähdettyä Wiola Talvikki saapuu mukanaan Helena Siltala, jonka hän on sattunut tapaamaan ja siksi myöhästynyt. Wiola on saapunut äänittämään kappaletta "Muistatko" – kunhan naiset ovat ensin vaihtaneet kuulumiset ja mikrofoni saatu oikeaan asentoon.

Hannes saa sitten kaukopuhelun ja Lasse pujahtaa studion puolelle tapaamaan orkesterin johtajaa ja saa laulaa kappaleen "Tuhat laulua lemmestä", johon naistrio Lampila-Talvikki-Siltala yhtyy ja Lasse tanssittaakin kutakin. Hän saa kuitenkin jalat alleen, kun neiti Rauhala on studion ovella ja pyytää vielä odottamaan. Hannes on nimittäin lähdössä tunniksi televisioon ja vie naisartistit mukanaan kahvittelemaan.

Seuraavaksi ollaan sitten TES-TV:n studiolla, jossa on alkamassa nauhoitus Maynie Sirénin laulamasta kappaleesta "Nyt jää hyvästi vain". Sirén säestää itseään kitaralla. Tarkkaamon puolella Hannes innostuu itsekin laulamaan.

Seuraava kohtaus tapahtuu taas levy-yhtiön toimistossa. Lasse on jo lähdössä, mutta Pirkko Mannolan saapuessa hän saattaa tämän tyhjän studion puolelle. Pirkko saa ensin käsityksen, että Lasse on firman johtaja. Studiossa Pirkko laulaa äänilevyn säestämänä kappaleen "Tschibi-tschibi-tschib" ja välillä tanssitaankin. Pirkko suutahtaa kun Lasse tunnustaa olevansa paikalla vain koelaulajana.

Toimiston puolella neiti Rauhala on pitämässä kahvitaukoa ja Lasse auttaa tätä anteeksipyynnön kera vastailemalla puhelimeen. Seuraavaksi saapuu Georg Malmstén keskustelemaan uusista levytyksistä. Hän istuu pyörätuolissa, koskapa vasen jalka on kipsattu. Liisa Nevalaisen esittämä rahastaja saapuu karhuamaan saataviaan, ja kun johtaja ei ole vielä paikalla, Georg lepyttelee tätä laulullaan "Pennitön uneksija". Hannes soittaa sitten ilmoittaakseen ettei tule enää paikalle. Hän puhuu kuitenkin Jorin kanssa, ja tämä vihjaa Lasselle ja Pirkolle, että johtaja on menossa Kabaréhen.

Kabaréssa Onni Gideonin yhtye on soittamassa Häyriselle huiluvetoista kappaletta "Schlepper Stomp". Lasse saa vihdoin tilaisuuden koelauluun ja esittää kappaleen "Banana". Onni soittaa tässä vaiheessa vielä yhtyeessään pystybassoa. Huumoria kohtauksiinn tuo lavan reunalla istuva siivoja (Sylva Rossi), joka säikähtelee orkesterin puhallinosuuksia. Hannes lupaa Lasselle levytyssopimuksen ja tämä jää Pirkon kanssa seuraamaan stadilaisen nuorenparin (Eeva ja Olavi Nieminen) vauhdikasta tanssiesitystä. Esitystä säestää kappale "Finnrock", jota kuullaan jo alkutekstien aikana. Hannes lupaa tanssijoille palata asiaan ja lahjoittaa nuorukaiselle sikarin sen röökin tilalle, jota tämä on pyytänyt Hannesta pitelemään.

Lasse kertoo sitten Hannekselle, että Pirkkokin haluaa koelaulaa. Kappaleena on "Olen rakastunut", joka kuullaan vielä lopputekstien aikana. Hannes haluaa tehdä sopimuksen myös Pirkon kanssa ja pyytää nuoria illaksi vieraakseen Kabaréhen.

Seuraavaksi ollaan jälleen Rytmikellarissa, jossa kitaristi Ingmar Englund on esittämässä orkesterin säestämänä kappaletta "Sputnik-polkka". Hannes on paikalla Tuula-Anneli Rantasen seurana. Leo Jokela kuuluttaa Rantasen kappaleen "Unhoita menneet", ja Rantasen sykähdyttävää esitystä kuulijat seuraavat hartaana.

Illalla ollaan sitten Kabaréssa, ja siellä ensimmäisenä Helena Siltala laulaa kappaleen "Ranskalaiset korot". Esitykseen liittyy kuvaelma, jossa ollaan Pariisissa Eiffel-tornin läheisyydessä. Kuvaelman esittää tanssipari (Jaakko Lätti ja Anna-Liisa Källström).

Seuraavana miesjuontaja (Vitaly Ketterer) kutsuu lavalle lauluyhtye Jokerit. Näiden numero on "Metsäkukka". Sitten on vuorossa Onni Gideonin takkutukkainen yhtye, ja se esittää humoristisen kappaleen "Mustat silmät". Esityksen aikana Onni rikkoo narisevan viulunsa, pianisti putoaa tuoliltaan ja sooloon intoutunutta rumpalia ammutaan päähän. Rumpali saa toki avukseen sairaanhoitajan. Kappaletta vauhdittaa sivusta mukaan tullut saksofonisti ja Onni innostuu show'aamaan pystybassonsa kanssa. Kappaleen lopussa Onni saa lavalle puhelun ja langan toisessa päässä on räpättävä naisihminen.

Seuraavaksi Wiola Talvikki esittää kansainvälistä tasoa olevan numeron "You Go to My Head". Yllätysvieras Delta Rhythm Boys esittää vielä vauhdikkaan gospel-kappaleen "Joshua Fit the Battle of Jericho". Yhtyeessä on neljän laulajan lisäksi pianisti.

Illan päätteeksi on tanssia Erik Lindströmin johtaman Kabaré-orkesterin tahdittamana. Orkesterissa on mukana muun muassa Pentti Lasanen. Päätöskappale on Lindströmin oma sävellys "Liian vähän aikaa" ja mukana on myös trumpetisti Petersen. Hannes haluaisi keskustella nuorten sopimuksista, mutta Lassen mielestä asia voi tällä kertaa odottaa huomiseen, sillä hän vie Pirkon tanssiparketille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DVD-video Iskelmäketju (YLE 861950) 2005
  • ELONET

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannu-Ilari LampilaPirkko Mannola, s. 19. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 2005. ISBN 951-0-30194-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]