Isis-K

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isis-K
Isis-järjestön lippu.
Isis-järjestön lippu.
Tyyppi islamilainen terroristijärjestö
Toiminta-alue  Afganistan
 Pakistan
Jäsenet 1 000–5 000

Isis-K (myös Vilayat Khorasan) on ääri-islamilaisen Isis-järjestön haara keskuksenaan Afganistan. Haara perustettiin virallisesti tammikuussa 2015 ja sen johtajana oli sittemmin surmansa saanut Hafiz Saeed Khan. Järjestön päätukikohta on Nangarharin maakunta Pakistanin vastaisella rajalla ja monien sen johtajien uskotaan olevan Pakistanin heimoalueilla.

Vilayat Khorasan on tehnyt iskuja esimerkiksi Afganistanissa, Pakistanissa, Iranissa ja Venäjällä.Talibanin kukistettua Afganistanin hallinnon järjestö on taistellut Talibania vastaan. Järjestöön kuuluu eri arvioiden mukaan 1 000–5 000 taistelijaa, joista valtaosa on entisiä Pakistanin Talibanin jäseniä.

Isis-järjestö alkoi levittää propagandaa Afganistanissa jo vuonna 2014,[1] ja vuoden 2015 tammikuussa järjestö uutisoi Afganistanin haaran eli Vilayat Khorasanin perustamisesta tammikuussa 2015.[2] Isisin virallisena edustajana tunnettu Abu Muhammad al-Adnani puhui haaran perustamisesta 26. tammikuuta julkaistulla videolla. Haarasta puhuttiin nimellä Vilayat Khorasan eli vapaasti kääntäen Khorasanin provinssi. Khorasan viittaa nimenä historialliseen alueeseen, jonka keskus sijaitsee nykyisessä Afganistanissa ja Pakistanissa. Videolla yksi Talibanin entisistä komentajista Hafiz Saeed Khan nimitettiin haaran johtajaksi arvonimellä wali eli kuvernööri. Khan oli joinekin seuraajineen vannonut uskollisuudenvalan Abu Bakr al-Baghdadiille.[3] Khan on sittemmin saanut surmansa ilmaiskussa Afganistanissa.[2]

Afganistanin haara oli ensimmäinen kerta, kun Isis levittäytyi virallisesti arabimaailman ulkopuolelle. Vuoden 2015 alkupuoliskolla Isis levittäytyi suuriin osiin Nangarharin maakuntaa, josta tuli järjestön epävirallinen päätukikohta Afganistanissa. Järjestö levisi myös vähintään neljään muuhun maakuntaan, Helmandiin, Zabuliin, Farahiin ja Logariin. Pienempiä Isisin hallitsemia alueita on joidenkin tietojen mukaan myös Ghaznissa ja Afganistan pohjoisissa maakunnissa. Järjestö valtasi toisistaan erillisiä alueita, joilta se pyrki levittäytymään ympäröivälle alueelle.[2]

Afganistanin pohjoisosassa antauutuvia Isis-taistelijoita Talibanin mukaan esittävä video.

Isis ajautui kahnauksiin Afganistanin kapinaliikettä hallitsevan Talibanin ja al-Qaidan kanssa, jonka taistelijat se pyrki karkottamaan tai liittämään ne omiin joukkoihinsa. Isisin paikallinen tuki jäi kuitenkin ilmeisesti odotettua pienemmäksi, ja sen levittäytyminen muuttui hitaaksi. Lopulta järjestö menetti suuren osan hallitsemistaan alueista Afganistanin länsi- ja eteläosissa Talibanille tai Naton ja Yhdysvaltojen tukemalle Afganistanin kansalliselle armeijalle. Aluemenetysten myötä Isisin toteuttamat tienvarsipommi-iskut ja murhat ovat lisääntyneet. Sen kohteita ovat olleet esimerkiksi järjestöä vastustavat heimopäälliköt ja uskonnolliset johtajat. Järjestö on ollut vastuussa myös useista Afganistanin viime aikojen verisimmistä terrori-iskuista, joista monet on tehty maan pääkaupunki Kabulissa. Osa iskuista on tehty myös Pakistanin puolella.[2]

Talibanin kukistettua Afganistanin hallinnon Isis-K on tehnyt iskuja Talibania vastaan. Järjestöjen tavoitteet poikkeavat toisistaan. Siinä missä Taliban on keskittynyt Afganistaniin, Isis-K on osa maailmanlaajuista Isis-järjestöä. Isis-K:n mukaan Taliban on hylännyt jihadin ja talibaneja syytetään uskonnosta luopumisesta.[4] Iskujen kohteena ovat olleet etenkin Talibanin turvallisuusjoukot sekä Afganistanin uskonnolliset vähemmistöt.[5] 26. elokuuta 2021 järjestön itsemurhapommittaja iski Kabulin lentokentälle tappaen yli 160 afganistanilaista ja 13 yhdysvaltalaissotilasta.[6]

Järjestön on viimevuosina arvioitu kasvavan. Afganistanin Taliban-hallinnon valtaannousun jälkeen se on yrittänyt lisätä kansainvälistää toimintaansa.[7] 4. tammikuuta 2024 Isis otti vastuun yli 80 henkilöä surmanneesta iskusta Iranin Kermanissa. Yhdysvaltain tiedustelu oli varoittanut maata mahdollisesta järjestön iskusta etukäteen perustuen omiin tiedustelutietoihinsa. Yhdysvaltain lähetystö Venäjällä varoitti puolestaan 8. maaliskuuta mahdollisista iskuista alueella.[8] 22. maaliskuuta järjestö otti vastuun konserttihallille Moskovassa tehdystä iskusta.[9]

Arviot Isisin vahvuudesta Afganistanissa vaihtelevat. Sitten perustamisensa järjestö on menettänyt satoja taistelijoita. Afganistanissa järjestöllä on 1 000–5 000 taistelijaa. Naton joukkoja Afganistanissa komentavan kenraali John Nicholsonin mukaan taistelijoita on 1 000–1 500 ja määrä on tippunut aiemmasta 3 000:ta. Nicholsonin mukaan noin 70 % Vilayat Khorasanin taistelijoista on entisiä Pakistanin Talibanin eli Tehrik-i-Taliban Pakistanin taistelijoita. Afganistanin turvallisuusviranomaisten mukaan 80 % järjestön taistelijoista on pakistanilaisia.[2]

Useiden järjestön johtajien uskotaan oleskelevan Pakistanin heimoalueilla.[2]

  1. Lauren McNally, Alex Amiral, Marvin Weinbaum ja Antoun Issa: The Islamic State in Afghanistan - Eamining its threat to stability (pdf) MEI Policy Focus 2016-11. Middle East Institute. Viitattu 13.1.2018. (englanniksi)
  2. a b c d e f IS in Afghanistan: How successful has the group been? BBC News. BBC. Viitattu 13.1.2018. (englanniksi)
  3. Animesh Roul: ‘Wilayat Khurasan’: Islamic State Consolidates Position in AfPak Region Terrorism Monitor Volume: 13 Issue: 7. The Jamestown Foundation. Viitattu 13.1.2018. (englanniksi)
  4. Frank Gardner: Afghanistan: Who are Islamic State Khorasan Province militants? BBC News. BBC. Viitattu 30.11.2021. (englanniksi)
  5. Victor J. Blue, Thomas Gibbons-Neff ja Christina Goldbaum: ISIS Poses a Growing Threat to New Taliban Government in Afghanistan The New York Times. Viitattu 30.11.2021. (englanniksi)
  6. Ainakin 13 amerikkalaissotilasta ja yli 100 afganistanilaista kuoli itsemurhaiskussa Kabulissa, USA:n mukaan räjähdyksiä oli vain yksi – tämä tapahtumista tiedetään nyt Yle Uutiset. Viitattu 28.8.2021.
  7. Ben Wolfgang: It’s complicated: Terror group ISIS-K targets U.S. — and its worst enemies The Washington Post. 21.3.2024. Viitattu 23.3.2024. (englanniksi)
  8. Frank Gardner ja David Gritten: IS claims responsibility for deadly Iran bombings that killed 84 BBC News. 4.1.2024. BBC. Viitattu 23.3.2024. (englanniksi)
  9. Russia says 40 dead, 145 injured in concert hall raid, Islamic State group claims responsibility ABC News. 22.3.2024. Viitattu 23.3.2024. (englanniksi)