Ishtar Terra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ishtar Terra, vuoristoinen mannerta muistuttava alue Venuksessa.

Ishtar Terra (Ishtarin maa) on toinen planeetta Venuksen suurista vuoristoisista ylänköalueista, eräänlainen "manner" Venuksessa, jossa ei ole varsinaisia mannerlaattoja. Pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitsevan Ishtar Terran ala on Maan Australian ja Yhdysvaltain alan välillä. Alueen koordinaatit ovat pituus 300-60°, leveys 45-80°.[1] Ishtar Terra nousee noin 3,5 kilometriä planeetan keskikorkeutta ylemmäs.[2]

Ylänkö on nimetty mesopotamialaisen hedelmällisyyden ja sodan jumalattaren Ištarin mukaan. Siellä on Maxwell Montes, Venuksen korkeimmalle ulottuva laaja vuorijono, jonka vuoret nousevat jopa 10,7 kilometriä planeetan keskikorkeuden yläpuolelle ja 14 kilometriä planeetan alimman kohdan yläpuolelle.

Maxwell Montesin alueella näkyy suuri meteoriittikraatteri. Ishtar Terra on suurelta osin vuorten ympäröimä. Maxwell Montes on Ishtarin maan "itärannikolla", Akna Montes länsipuolella ja Freyja Montes pohjoisessa, ja Danu Montes osassa eteläpuolta. Akna Montes jatkuu länteen tessera-alueena, jossa on harjanteita ja laaksoja.

Ishtar Terran Maxwell Montesiin kuulumaton alue on soikea Lakshmi Planum, Lakshmin tasanko. Lakshmin tasangolla on kaksi valtavaa pyöreää entistä tulivuoren purkausaukkoa, josta alueen pinta on peräisin. Toinen on 420 km leveä Sacajawea Patera paikassa 64.5 P 337 I. Sen purkausaukon läpimitta on 120×215 km, ja syvyys 1,2 km.[3]. Toinen on lännempänä sijaitseva pienempi Colette Patera.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PionVen-mapIDs-CM fas.org. Viitattu 29. kesäkuuta 2007. (englanniksi)
  2. 14. Ishtar Terra lpi.usra.edu. Viitattu 29. kesäkuuta 2007. (englanniksi)
  3. PIA00216: Venus - False Color of Sacajawea Petera Planetary photojournal. Viitattu 29. kesäkuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]