Iron Man (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Iron Man on myös videopeli.
Iron Man
Ohjaaja Jon Favreau
Käsikirjoittaja
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin, Don Heckin ja Jack Kirbyn
sarjakuvahahmoon Rautamies
Tuottaja
Säveltäjä Ramin Djawadi
Kuvaaja Matthew Libatique
Leikkaaja Dan Lebental
Tuotantosuunnittelija J. Michael Riva
Pukusuunnittelija Laura Jean Shannon
Rebecca Bentjen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Paramount Pictures[a]
Ensi-ilta
Kesto 126 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 miljonaa dollaria[1]
Tuotto 585 miljonaa dollaria[1]
Seuraaja Iron Man 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Iron Man on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin Rautamies-sarjakuvahahmoon. Se on Marvel Cinematic Universen ensimmäisen vaiheen ensimmäinen elokuva. Elokuvan on ohjannut Jon Favreau ja sen ovat käsikirjoittaneet Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum ja Matt Holloway. Elokuvan pääosissa ovat Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Shaun Toub ja Gwyneth Paltrow. Iron Man kertoo, kuinka miljardööri Tony Stark rakentaa itselleen teknologisesti kehittyneen puvun ja ryhtyy supersankariksi.

Elokuva oli tuotannossa vuodesta 1990 lähtien ja sitä työstivät vuorollaan Universal Studios, 20th Century Fox ja New Line Cinema ennen kuin Marvel Studios otti projektin haltuunsa vuonna 2006. Marvel laittoi tuotannon alkuun ensimmäisenä omakustanteisena elokuvanaan. Elokuvan ohjaajaksi valittu Favreau tähtäsi ohjauksessaan realismiin ja valitsi elokuvan kuvauspaikaksi pääasiassa Kalifornian, koska halusi poiketa lukuisista New Yorkiin sijoittuvista supersankarielokuvista. Kuvausten aikana näyttelijät saivat itse kehitellä omia vuorosanojaan, sillä esituotanto keskittyi erityisesti tarinaan ja toimintaan. Rautamiehen puku oli Stan Winstonin yrityksen käsialaa ja siihen yhdistettiin myös tietokoneella luotua materiaalia.

Marvel Studios ja jakelija Paramount Pictures suunnittelivat elokuvalle 50 miljoonan dollarin mainoskampanjan, joka muotoiltiin Paramountin onnistuneen Transformers -elokuvan mainoskampanjan pohjalta. Hasbro ja Sega myivät oheistuotteita ja tuotesijoittelusta tehtiin sopimukset Audin, Burger Kingin, LG:n ja 7-Elevenin kanssa.

Elokuva sai ensiesityksensä Sydneyssä 14. huhtikuuta 2008. Suomessa se ilmestyi elokuvateattereihin 1. toukokuuta 2008 ja Yhdysvalloissa 2. toukokuuta 2008. Iron Manin arvostelut olivat pääasiassa myönteisiä ja erityisesti Downeyn suoritusta kehuttiin. Jatko-osa, Iron Man 2, sai ensi-iltansa 7. toukokuuta 2010 ja kolmas elokuva, Iron Man 3, sai ensi-iltansa 3. toukokuuta 2013.

Tony Stark on teknisesti hyvin lahjakas nero, miljardööri, playboy ja asevalmistukseen keskittyneiden Stark-yhtiöiden keulakuva, joka peri yrityksensä isältään. Hän lähtee sotaisaan Afganistaniin ystävänsä ja armeijan yhteyshenkilönsä, everstiluutnantti James Rhodesin, kanssa esitelläkseen uutta asetta, Jericho-rypäleohjuksia. Siellä hänen saattueensa joutuu kuitenkin terroristiryhmän ”Kymmenen Rengasta” hyökkäyksen kohteeksi, jotka vangitsevat tämän piilopaikkaansa. Stark tapaa toisen vangin, tohtori Yinsenin, joka oli kiinnittänyt häneen sähkömagneetin, tarkoitukseen estää räjähdyksessä hänen kehoonsa joutuneita sirpaleita pääsemästä hänen sydämeensä. Kymmenen Renkaan jäsen Raza haluaa Starkin rakentavan heille Jericho-ohjusjärjestelmän luvaten näille vapauden, mutta Stark ja Yinsen eivät usko tämän pitävän sanaansa.

Stark ja Yinsen rakentavat salaa pakoaan varten haarniskaa, jonka voimanlähteenä toimii pieni sähkögeneraattori nimeltä kaarireaktori. He onnistuvat melkein salaamaan haarniskan, kunnes terroristit huomaavat asian ja hyökkäävät. Yinsen uhraa itsensä viivyttääkseen näitä ja antaakseen Starkille tilaisuuden antaa haarniskalle tarpeeksi virtaa. Haarniskaan pukeuduttuaan Stark näkee kuolevan Yinsenin ja raivoissaan polttaa kaikki terroristien ampumatarvikkeet ja lentää pois, kunnes tekee pakkolaskun ja tuhoaa haarniskan. Lopulta pelastuttuaan Rhodesin avulla, Stark palaa Yhdysvaltoihin ja julistaa lopettavan aseiden valmistuksen. Starkin isän entinen liikekumppani ja yhtiön johdossa oleva Obadiah Stane kuitenkin väittää Starkille sen ajavan yhtiön konkurssiin ja häpäisevän tämän isän perinnön. Palattuaan kotiinsa Stark rakentaa uuden paremman version haarniskastaan ja asentaa rintaansa uuden parannellun kaarireaktorin. Starkin avustaja Pepper Potts asettaa vanhan reaktorin lasivitriinin sisään. Vaikka Stane haluaa tietää työn tuloksista, Stark pitää tiedot itsellään.

Stark-yhtiöiden järjestämässä hyväntekeväisyystapahtumassa toimittaja Christine Everhart saapuu Starkin luokse ja paljastaa yhtiön Kymmenen Renkaan saaneen juuri Stark-yhtiöiden aseita, mukaan lukien Jerichon, käsiinsä ja tuhonneen Yinsein kotikylän. Stark ymmärtää, että Stane pyrkii viemään häneltä koko yhtiön. Stark astuu haarniskaansa ja lentää Afganistaniin kylän pelastamiseksi. Paluumatkalla Starkin perään lähtee kaksi F-22 Raptoria. Hän paljastaa henkilöllisyytensä Rhodesille, joka yrittää lopettaa hyökkäyksen. Sillä välin Kymmenen Rengasta ovat saaneet käsiinsä Starkin alkuperäisen haarniskan jäännökset ja tapaavat Stanen, joka tainnuttaa Razan ja tappaa äänilaitteella muut terroristit. Sitten Stane alkaa käyttää haarniskan osia rakentaaksen itselleen oman. Löytääkseen tietoa muista Kymmenen Renkaan saamista aseista, Stark lähettää Pottsin hakkeroitumaan yrityksensä tietokoneille. Pottsille selviää, kuinka Stane oli lähettänyt aseet terroristeille ja palkannut nämä kaappaamaan Starkin. Potts tapaa agentti Phil Coulsonin, joka työskentelee terrorismin vastaiselle järjestölle nimeltä S.H.I.E.L.D., kertoakseen tälle Stanen toimista.

Stanen tiedemiehet eivät osaa rakentaa kopiota Starkin kaarireaktorista, joten Stane tainnuttaa Starkin ja ottaa tämän rinnassa olevan reaktorin. Potts ja S.H.I.E.L.D.:n agentit yrittävät pidättää Stanen, mutta tämä ottaa haarniskansa käyttöön ja hyökkää. Vanhaa reaktoriaan käyttävä Stark taistelee Stanea vastaan, mutta Stanen haarniska on vahvempi ja toimii suuremmalla teholla. Stark houkuttelee Stanen Stark-yhtiöiden rakennuksen katolle ja käskee Pottsia ylikuormittamaan rakennuksen suuren kaarireaktorin. Tämä vapauttaa suunnattoman energia-aallon, joka lyö Stanen tajuttomaksi ja saa tämän tippumaan reaktoriin, tappaen tämän. Seuraavana päivänä, lehdistö antaa supersankarille nimen "Rautamies". Stark saapuu lehdistötilaisuuteen, jossa hän aluksi harkitsee Coulsonin keksimän peitetarinan kertomista, mutta lopulta myöntääkin olevansa Rautamies.

Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Starkin luokse saapuu S.H.I.E.L.D.:n johtaja Nick Fury, joka toteaa ettei Stark ole maailman ainoa supersankari ja haluaa keskustella tämän kanssa "Kostajat-hankkeesta".

 Robert Downey Jr.  Tony Stark / Rautamies  
 Terrence Howard  James ”Rhodey” Rhodes  
 Jeff Bridges  Obadiah Stane / Iron Monger  
 Shaun Toub  Yinsen  
 Gwyneth Paltrow  Pepper Potts  
 Leslie Bibb  Christine Everhart  
 Faran Tahir  Raza Hamidmi al-Wazar  
 Clark Gregg  Phil Coulson  
 Bill Smitrovich  kenraali William Gabriel  
 Sayed Badreya  Abu Bakaar  
 Paul Bettany  J.A.R.V.I.S. (ääni)  
 Jon Favreau  Happy Hogan  
 Peter Billingsley  William Ginter Riva  
 Tom Morello  terroristivartija  
 Stan Lee  itseään (cameo)  
 Samuel L. Jackson  Nick Fury (cameo)  
 Jim Cramer  itseään (cameo)  
Howard valmistautuu rooliinsa F-16 Fighting Falconin simulaattorissa.

Huhtikuussa 1990 Universal Studios osti oikeudet elokuvan tuottamiseksi valkokankaalle ja Stuart Gordonin tuli ohjata elokuva matalalla budjetilla. Helmikuussa 1996 20th Century Fox hankki kuitenkin elokuvaan oikeudet itselleen. Muun muassa näyttelijä Nicolas Cage kiinnostui elokuvan pääroolista ja myös Tom Cruise ilmaisi kiinnostuksensa elokuvaa kohtaan sekä näyttelijän että tuottajan roolissa. Jeff Vintar ja Stan Lee kirjoittivat yhdessä elokuvan tarinan, jonka Vintar muunsi käsikirjoitukseksi. Myöhemmin Jeffrey Caine kirjoitti käsikirjoituksen uudestaan.[5] Elokuvan uudeksi ohjaajaksi kysyttiin Quentin Tarantinoa, mutta sopimusta ei tehty ja Fox myi oikeudet edelleen New Line Cinemalle vuoden 1999 joulukuussa. Heinäkuussa 2000 Ted Elliott, Terry Rossio ja Tim McCanlies saivat tehtäväkseen kirjoittaa studiolle käsikirjoituksen, joka valmistui viimein joulukuussa 2002.

Joulukuussa 2004 studio kiinnitti elokuvaohjaaja Nick Cassavetesin projektiin ja tähtäsi vuoden 2006 julkaisuun. Kahden epäonnistuneen tuotantovuoden jälkeen Cassavetesin sopimus kuitenkin purkautui ja elokuvan oikeudet myytiin Marvelille. Uuden käsikirjoituksen luonnos annettiin Alfred Goughin, Miles Millarin ja David Hayterin hoidettavaksi, mutta he eivät saaneet sitä valmiiksi. Vuonna 2005 Marvel Studios alkoi työstää elokuvaa aivan alusta ja se julkistettiin heidän ensimmäiseksi itsenäiseksi elokuvakseen.[6]

Huhtikuussa 2006 Jon Favreau palkattiin elokuvan ohjaajaksi ja Arthur Marcum sekä Matt Holloway käsikirjoittajiksi.[7] Lisäksi käsikirjoittajat Mark Fergus ja Hawk Ostby työskentelivät erillään ja Favreau yhdisti molempien ryhmien työt lopulliseksi versioksi, joka päätyi vielä John Augustin hiomaksi.[8][9] Myös sarjakuvantekijät Mark Millar, Brian Michael Bendis, Joe Quesada, Tom Brevoort, Axel Alonso ja Ralph Macchio kutsuttiin neuvomaan käsikirjoituksen kirjoittamisessa.[10]

Favreau oli toivonut voivansa työskennellä Marvelin tuottaja Avi Aradin kanssa Daredevilin jälkeen, ja hän sai tähän mahdollisuuden elokuvan myötä. Favreau juhli työn saamista dieetillä ja laihdutti 30 kiloa. Hän löysi elokuvasta mahdollisuuden luoda supersankarielokuvan ohella supervakoojaelokuva ja haki inspiraatiota Tom Clancysta, James Bondista ja RoboCopista. Hän halusi tehdä Iron Manista tarinan aikuisesta miehestä, joka kirjaimellisesti keksii itsensä uudelleen ja ymmärtää maailman olevan paljon uskomaansa monimutkaisempi.[11] Elokuvan alkuperäisissä suunnitelmissa alkukohtaukset sijoittuivat Vietnamin sotaan, mutta Favreau päätti muuttaa ne Afganistanin sotaan jättääkseen pois harppauksen ajassa.[12]

Elokuvan vastustajan valitseminen oli hankalaa, sillä Favreun mukaan Rautamiehen arkkivihollinen, Mandariini, ei tuntuisi realistiselta varsinkaan Mark Millarin annettua mielipiteensä käsikirjoituksesta. Hän uskoi, että Mandariini voisi esiintyä ainoastaan erilaisen tyylin omaavassa jatko-osassa sormuksineen.[13] Päätökseen myös vaikuttivat hahmon samankaltaisuus Taru sormusten herrasta -elokuvien Sauronin ja Tähtien sodan Palpatinen kanssa. Favrey myös toivoi Rautamiehen kohtaavan jättiläisvastustajan, joten viholliseksi valittiin Obadiah Stane, jonka oli tarkoitus toimia jatko-osan päävastustajana. Myös Purppuradynamoa kaavailtiin vastustajaksi varhaisissa luonnoksissa.

Elokuvan tuotanto käynnistettiin entisellä Howard Hughesin äänistudiolla Playa Vistassa, Los Angelesissa.[14] Favreau valitsi kuvauskohteen poiketen itärannikkoon sijaitsevasta sarjakuvasta, koska suuri osa supersankarielokuvista oli kuvattu idässä.[12] Paikan valintaan myös vaikutti se, että Hughes oli yksi sarjakuvien inspiraation lähde. Myöhemmin he huomasivat kuvaavansa sattumalta kohtauksen, jossa Rautamies luo pukuaan, samassa paikassa missä Hughes H-4 Hercules "Spruce Goose" rakennettiin.

Elokuvan kuvaukset alkoivat 12. maaliskuuta 2007,[15] jolloin kuvattiin kohtaukset Starkin vankiajoista Afganistanissa.[16] Tätä varten rakennettiin 150-200 metriä pitkä lavaste luolaksi.[12] Ottaakseen selvää yksityiskohdista, tuotantosuunnittelija J. Michael Riva katsoi videokuvaa Talibanin taistelijasta ja näki tämän hengityksestä luolien olevan todella kylmiä, joten Riva asetti ilmastointijärjestelmän lavasteisiin. Hän myös loi muita yksityiskohtia kuvauksiin luodakseen yhä todenperäisempää tunnelmaa. Myöhemmin Starkin kaappaus kuvattiin Lone Pinessa ja muut Afganistanin ulkokohtaukset Olanchan hiekkadyyneillä. Siellä kuvausryhmän täytyi kestää kaksi päivää 60-100 km/h kovuisia tuulia.

Kuvaukset Edwards Air Force Basessa aloitettiin huhtikuun puolessa välissä[17] ja ne valmistuivat 2. toukokuuta.[18] Starkin kodin ulkokohtaukset yhdistettiin digitaalisesti Point Dumen videokuvaan ja sisäkohtauksia varten rakennettiin lavasteet Playa Vistaan. Favreau ja Riva suunnittelivat Starkin kodista vähemmän futuristisen ja panostivat enemmän mekaanikon sisustukseen. Kuvaukset jatkuivat 25. kesäkuuta Caesar's Palacessa, Las Vegasissa.[19] Toimintaelokuvien parissa aloitteleva Favreu totesi olleensa yllättynyt kuvausten noupedasta ja aikataulussa pysymisesti, sillä oli odottanut enemmän takaiskuja.

Elokuvan dialogien osalta oli kuitenkin paljon paranneltavaa, sillä käsikirjoitus ei ollut täysin valmis ennen kuvauksia ja elokuvantekijät olivat panostaneet tarinan järkevyyteen ja toiminnan suunnitteluun. Favreu tunnusti, että dialogien parantaminen tekisi elokuvasta luonnollisemman. Tästä syystä osassa puhekohtauksista käytettiin kahta kameraa, jotka kuvasivat puhuvaa henkilöä kahdesta eri kuvakulmasta. Lisäksi he kuvasivat useita ottoja ja Downey halusi kokeilla jotain uutta joka kerralla. Oli muun muassa Downeyn ajatus, että Stark pitäisi lehdistötilaisuuden istuen lattialla ja hän loi Starkin puheen tämän demonstroidessa Jericho-ohjusta.[20]

Brian Michael Bendis kirjoitti elokuvaan kolme sivua dialogia Nick Furyn cameo-esiintymiselle ja tekijät valitsivat näistä parhaat vuorosanat elokuvaan. Cameo kuvattiin mahdollisimman pienellä kuvausryhmällä, jotta se pysyisi salassa, mutta huhut ilmestyivät internetissä vain muutamia päiviä myöhemmin. Tämän myötä Marvelin Kevin Feige määräsi kohtauksen poistettavaksi kaikista edellisistä versioista pitääkseen yllätyksen turvassa ja antaakseen fanien jatkaa arvailua.[21]

Erikoistehosteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Favreau halusi elokuvan olevan mahdollisimman uskottava, joten hän päätti näyttää Rautamiehen puvun tekoprosessin kolmessa eri vaiheessa. Sarjakuvasarjan ystäväksi tunnustautunut Stan Winston ja hänen yrityksensä rakensi metallista ja kumista eri versiot haarniskasta. He olivat aikaisemmin työskennelleet myös Faveraun Zathura – avaruusseikkailussa. Favreaun keskeisenä huolenaiheena oli se, että näyttäisikö todellisen puvun muutos tietokoneella tehdyksi liian ilmeiseltä katsojista.[22] Industrial Light & Magic palkattiin luomaan valtaosa efekteistä, mutta näiden parissa työskentelivät myös The Orphanage ja The Embassy Visual Effects. Favreau kertoi luottaneensa ILM:ään nähtyään Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla ja Transformers elokuvat.

Rautamiehen ensimmäinen puku suunniteltiin näyttämään varaosista tehdyltä ja erityisesti puvun takaosa on etumusta vähemmän haarniskoitu, sillä elokuvassa Stark käytti resurssinsa suoraa hyökkäystä varten. Puvusta rakennettiin yksi 41 kiloa painonut malli. Siihen pukeutunut stunttimies kaatui kesken kuvausten, mutta sekä puku että mies säilyivät vahingoittumattomina. Haarniskan digitaalinen versio oli puolestaan The Embassyn tekemä.[23] Puku toimi myös mallina Obadiahin kolmimetriselle ja 360 kiloa painaneelle "Iron Monger" -haarniskalle, joka oli Rautamiehen puvun tapaan Stan Winstonin yrityksen rakentama.

Toinen puku vastasi lentokoneen prototyyppiä ja siinä oli näkyvät laskusiivekkeet. Kolmas puku oli puolestaan sarjakuvataiteilija Adi Granovin ja kuvittaja Phil Saundersin suunnittelema.[24] Granovin suunnitelmat olivat myös inspiraationa elokuvan suunnittelulle ja hän liittyi ryhmään tunnistettuaan työnsä Favreaun MySpace sivulla. Sauders puolestaan virtaviivaisti Granovin luonnoksia ja hioi puvusta vaivihkaisemman ja vähemmän sarjakuvamaisin. Joskus Downey saattoi ainoastaan pukea kypärän, hihat ja rintapanssarin motion capture puvun päälle. Lentokohtaukset saatiin näyttämään realistisilta animoimalla maasta nousun hitaaksi ja laskeutumisen nopeaksi. Rautamiehen ja F-22 Raptorin taistelua luotaessa kameroja lennätettiin ilmassa, jolloin saatiin todellisempi vaikutelma muun muassa tuulen ja huurtuneiden linssien avulla.[25] Tutkiakseen lisää lentämisen fysiikkaa, laskuvarjohypyt kuvattiin pystysuorassa tuulitunnelissa.

Downey markkinoimassa elokuvaa Méxicossa.

Marvel Studios ja jakelija Paramount Pictures suunnittelivat elokuvalle mainoskampanjan, joka muotoiltiin Paramountin onnistuneen Transformers -elokuvan mainoskampanjan pohjalta.[26] Tähän kuului muun muassa 30 sekunnin mittainen mainospätkä Super Bowl XLII:n tauolla. Myös 6400 yhdysvaltalaista 7-Elevenin liikettä auttoivat elokuvan mainoskampanjassa.[26] Oheistuotteista vastasivat videopelin julkaissut Sega ja Rautamies lelut valmistanut Hasbro.[27][28] Näiden lisäksi kansainvälisesti elokuvaa markkinoivat Burger King ja Audi. Jon Favreau ohjasi henkilökohtaisesti pikaruokaketjun mainoksen, samoin kuin Michael Bay oli tehnyt Transformesille.[26] Lisäksi Audi loi elokuvaan liittyvän internetsivun, jolla elokuvaa myös mainostettiin.[26] Vastavuoroisesti yritykset otettiin huomioon elokuvan tuotesijoittelussa, sillä Tony Stark ajaa Audi R8:aa ja syö Burger Kingin juustohampurilaista palattuaan Afganistanista. Myös Audi S6, Audi A5 ja Audi Q7 esiintyvät elokuvassa.[29] Iron Manin markkinointiin kului kaiken kaikkiaan arviolta 50-75 miljoonaa dollaria.[30]

Iron Man sai hyvin positiivisen vastaanoton kriitikoilta. 1. toukokuuta 2008 Rotten Tomatoesin arvosteluiden kokoaja Jen Yamato totesi elokuvan olleen "toistaiseksi vuoden paras elokuva", sillä 93% kriitikoista oli antanut elokuvalle myönteisen arvostelun.[31] Sittemmin elokuva putosi vuoden arvostetuimpien elokuvien listalla sijalle 31.[32] Metacriticissä elokuva on puolestaan saanut 79 pisteen keskiarvon.[33] Internet Movie Databasessa elokuva on saanut 7,9 tähteä 970 644 äänen jälkeen.[34]

Varietyn Todd McCarthy kutsui elokuvaa arvostelussaan "ekspansiivisesti viihdyttäväksi erikoistehosteiden loisteliaaksi näytökseksi" ja sanoi siinä olevan "tuoretta energiaa ja tyylikäs kiillotus."[35] The Hollywood Reporterin Kirk Honeycutt puolestaan kehui elokuvaa yleisesti, vaikkakin pettyi lopputaistelusta erilaisten Rautamies prototyyppien välillä ja pohti kuinka Starkin vastustaja oppi käyttämään pukua.[36] Uutislehtien joukossa Newsdayn Frank Lovece kiitti muun muassa täydellistä roolijakoa ja uskottavasti toteutettua supertiedettä.[37] New York Timesin A.O. Scott kutsui elokuvaa epätavallisen hyväksi supersankarielokuvaksi.[38]

Alaan erikoistuneiden medioiden joukossa Dark Horizons -internetsivuston Garth Franklin kommentoi elokuvan vaikuttavaa lavastusta ja totesi Downeyn sekä Favreaun nostaneen elokuvan tasolleen.[39] Myös IGN:n Todd Gilchrist tunnusti Downeyn parhaimmaksi asiaksi "elokuvassa, joka muutoin tarjoaa ainoastaan pakollisen juonikehityksen ja hahmojen yksityiskohdat." Hän myös totesi muutoinkin näyttelijöiden tuovan hengen hyvin tavanomaisiin roolihahmoihinsa.[40] Elokuva-arvostelijat Roger Ebert ja Richard Corliss nimesivät Iron Manin yhdeksi vuoden 2008 suosikkielokuvistaan.[41][42]

Elokuva menestyi hyvin myös taloudellisesti. Se tuotti ensimmäisenä viikonloppunaan yhteensä 4105:ssä elokuvateattereissa 98 618 668 dollaria ja oli näin viikonlopun myydyin elokuva. Elokuva pysyi ensimmäisenä myös seuraavana viikonloppuna sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa, tienaten 51,1 miljoonaa dollaria. Sittemmin Iron Man on tuottanut yhteensä 318 412 101 dollaria Pohjois-Amerikassa ja 266 721 186 dollaria muualla maailmassa, yhteenlasketun tuoton noustessa 585 133 287 dollariin.[1] Tämän myötä elokuva oli vuoden 2008 viidenneksi eniten tuottanut elokuva ja sitä edellä oli ainoastaan Yön ritari, Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta, 007 Quantum of Solace Ja Hancock.[43]

Iron Man oli ehdolla parhaiden erikoistehosteiden ja parhaiden äänitehosteiden Oscar-palkinnoille, mutta hävisi Benjamin Buttonin uskomaton elämä ja Yön ritari -elokuville.[44] Se oli myös ehdolla yhdeksälle Saturn-palkinnolle[45] ja voitti niistä tieteiselokuvan, ohjauksen sekä miespääosan palkinnot. Lisäksi elokuva oli ehdolla Kids' Choice Awardsille, mutta hävisi High School Musical 3: Senior Yearille.[46][47]

Pääartikkeli: Iron Man 2

Jatko-osa Iron man 2 sai ensi-iltansa Suomessa 5. toukokuuta 2010 ja Yhdysvalloissa 7. toukokuuta 2010,[48][49] Jon Favreaun palatessa ohjaajaksi ja Robert Downey Jr.:n palatessa pääosan esittäjäksi. Käsikirjoituksesta vastasi Justin Theroux. Don Cheadle korvasi Terrence Howardin eversti Rhodesin roolissa, joka nähdään myös Sotakoneena. Muita pääosat esittäjiä ovat Gwyneth Paltrow Pepper Pottsina, Mickey Rourke Ivan Vankona, Sam Rockwell Justin Hammerina, Scarlett Johansson S.H.I.E.L.D.-agentti Natasha Romanoffina ja Samuel L. Jackson S.H.I.E.L.D.:n johtaja Nick Furyna.

Pääartikkeli: Iron Man 3

Toinen jatko-osa, Iron Man 3, sai ensi-iltansa Suomessa 24. huhtikuuta 2013 ja Yhdysvalloissa 3. toukokuuta 2013.[50][51] Favreau ilmoitti joulukuussa 2010, ettei palaa ohjaajaksi, vaan siirtyy ohjaamaan elokuvaa nimeltä Magic Kingdom. Hän kuitenkin palasi näyttelemään Happy Hogania.[52] Iron Man 3:n ohjasi Shane Black ja käsikirjoituksesta vastasi Drew Pearce.[53] Robert Downey Jr. palasi Tony Starkin rooliin sekä Gwyneth Paltrow ja Don Cheadle Pepper Pottsin sekä eversti Rhodesin rooleihin, jälkimmäisen toimiessa Rautapatrioottina. Guy Pearce näytteli Aldrich Killiania ja Ben Kingsley Trevor Slatterya.

 1. Heinäkuussa 2013 elokuvan levitysoikeudet siirtyivät Paramount Picturesilta Walt Disney Studiosille.[2][3][4]
 1. a b c Iron Man Box Office Mojo. Viitattu 5.2.2016. (englanniksi)
 2. Tadena, Nathalie: Disney Acquires Distribution Rights to Four Marvel Films From Paramount The Wall Street Journal. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
 3. Finke, Nikki: Disney Completes Purchase of Marvel Home Entertainment Distribution Rights Deadline Hollywood. 2.7.2013. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
 4. Palmeri, Christopher: Disney Buys Rights to Four Marvel Movies From Viacom's Paramount Bloomberg. 2.7.2013. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
 5. Iron Man (Archive) Comics2Film. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 6. Fritz, Ben: Marvel steels itself for Iron 2.11.2005. Variety. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 7. Marvel Studios outlines slew of superhero titles 28.4.2008. IMDb. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 8. Worley, Rob: Jon Favreau talks Iron Man 21.6.2006. Comics2Film. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 9. Jensen, Jeff: Iron Man: Summer's first Marvel?" 17.4.2008. Entertainment Weekly. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 10. Johnston, Rich: Lying in the Gutters Volume 2 Column 156 6.5.2008. Comic Book Resources. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 11. Ferris, Glen: Empire: Interviews - Jon Favreau Video Interview Empire Online. 29.4.2008. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 12. a b c Quint: Quint visits the IRON MAN production offices! Art! Favreau speaks about sequels (?!?), casting and more!!! 9.2.2009. Ain't It Cool News. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 13. Worley, Rob M.: Iron Man: Favreau on films, fans, and Fin Fang Foom 8.9.2007. Comics2Film. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 14. Raab, Scott: May God Bless and Keep Robert Downey Jr. 21.2.2007. Esquire. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 15. Funding Initiated for Iron Man Movie 27.2.2007. Superhero Hype. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 16. Jon Favreau on Iron Man Shooting 19.3.2007. Superhero Hype. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 17. Flying with the stars 6.4.2007. Edwards Air Force Base. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 18. Miles, Donna: Edwards team stars in Iron Man superhero movie 2.5.2007. United States Air Force. Viitattu 15.5.2009. (englanniksi)
 19. Favreau, Jon: Iron Man Movie Update! 25.6.2007. Comingsoon.net. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 20. Allsletter, Rob: Iron Man's Jon Favreau 3.3.2008. Comics Continuum. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 21. Jon Favreau: Jon Favreau Talks Iron Man 5.5.2008. Entertainment Weekly. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 22. Rotten, Ryan: Iron Man: The Set Visit - Jon Favreau 1.4.2008. Superhero Hype. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 23. Andrews, Marke: Vancouver's visual effects makers bulk up 11.4.2008. The Vancouver Sun. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 24. Who Designed the Iron Man Suit? 6.5.2007. Superhero Hype. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 25. Vespe, Eric: Quint visits ILM with Jon Favreau and sees some IRON MAN stuff!! 21.4.2008. Ain't It Cool News. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 26. a b c d Rebecca Murray: Behind the Scenes of Iron Man with Director Jon Favreau 2007. About Entertainment. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 27. Cordeira, Jim: Sega and Marvel hook up for Iron Man 6.11.2006. Gaming Age. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 28. Douglas, Edward: Hasbro Previews G.I. Joe, Hulk, Iron Man, Indy & Clone Wars 17.2.2008. SuperHeroHype. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 29. Graser, Marc: Iron Man rides with Audi 25.7.2007. Variety. Viitattu 15.7.2009.
 30. Gorman, Steve: "Iron Man" gets heavy start at box office 3.5.2008. Variety. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 31. Yamato, Jen: Iron Man is the Best-Reviewed Movie of 2008! 1.5.2009. Rotten Tomatoes. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 32. Best of Rotten Tomatoes - 2008 Rotten Tomatoes: IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 2009. (englanniksi)
 33. Iron Man (2008): Reviews Metacritic. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 34. Iron Man 2008. Internet Movie Database. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 35. McCarthy, Todd: Review: Iron Man 25.4.2008. Variety. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 36. Honeycutt, Kirk: Iron Man - Film Review 28.4.2008. The Hollywood Reporter. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 37. Lovece, Frank: Iron Man 30.4.2008. Newsday. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 38. Scott, A. O.: Heavy Suit, Light Touches 2.5.2008. The New York Times. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 39. Franklin, Garth: Review: "Iron Man 2.5.2008. Dark Horizons. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 40. Gilchrist, Todd: Iron Man Review 29.5.2009. IGN. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 41. Ebert, Roger: The best films of 2008... and there were a lot of them rogerebert.suntimes.com. 5.12.2008. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 42. Corliss, Richard: Top 10 Movies 9.12.2008. Time. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 43. 2008 Yearly Box Office Results 2008. Box Office Mojo. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 44. Academy Award winners and nominees 22.2.2009. CNN. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 45. 35th Annual Saturn Awards Nominees Released 2009. MovieWeb. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 46. Nickelodeon Unfolds Luminous List of 2009 Kids' Choice Awards Nominees 6.2.2009. Nick KCA Press. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)
 47. Kid's Choic Awards 2009 – The Winners Nick.com. Nickelodeon. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 48. Iron Man 2 Finnkino. Viitattu 3.1.2019.
 49. Iron Man 2: International Release Dates Marvel.com. 2.4.2010. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
 50. Iron Man 3 - 3D Finnkino. Viitattu 3.1.2019.
 51. Ward, Kate: 'Iron Man 3' to come to theaters in 2013 Entertainment Weekly. 18.10.2010. Arkistoitu . Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 52. Sneider, Jeff: No Favreau? 10 Directors Who Could Take Over Iron Man 3 14.12.2010. The Wrap. Viitattu 5.12.2016. (englanniksi)
 53. Finke, Nikki & Fleming Jr. Mike: Shane Black To Direct Marvel's 'Iron Man 3' 17.2.2011. Deadline.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]