Irlannincob

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irlannincob
Tyyppi: kylmäverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Britteinsaaret
Rodun syntyaika: ei tiedossa
Muita nimityksiä: tinker,
gypsy vanner/horse/cob
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ajohevonen, myös ratsu
Tärkeimmät alueet: Iso-Britannia
Merkitys Suomessa: noin 500 yksilöä
Ominaisuudet
Korkeus: alle 170 cm
Paino: 550-900kg
Värit: kaikki paitsi "albiino";
usein lehmänkirjava
Kolme eriväristä irlannincobia: vasemmalta oikealle ruunikko, päistärikkö ja mustankirjava.

Irlannincob (myös tinker) on irlantilainen toistaiseksi melko vakiintumaton hevosrotu. Rotu polveutuu muun muassa dales-, connemara- ja fellponeista sekä shire- ja clydesdalenhevosista. Se oli alun perin romanien ajo- ja ratsuhevonen, josta on muun muassa hauskan ulkonäkönsä vuoksi tullut yleisemminkin suosittu rotu myös Britteinsaarten ulkopuolella. Suomessa irlannincobeja on lähes viisisataa.

Irlannincob on rakenteeltaan jykevä ja sen säkäkorkeus vaihtelee tyypeittäin välillä 110–170 cm. Irlannincobilla on todella runsaasti vuohiskarvoja ja suuret kaviot. Sekä tammoilla että oreilla voi olla "viikset" ylähuulessa. Rodulla sallitaan kaikki muut paitsi "albiinot" (todennäköisesti valkovoikot; albiinoutta ei esiinny hevosilla), mutta yleisimmin ne ovat kirjavia. Irlannincobit ovat erinomaisia perhe-, koulu- ja harrastehevosia, sillä ne ovat rohkeita ja rauhallisia.

Britteinsaarten maankiertolaisten, travellerien kirjavat tupsujalkaiset hevoset tunnettiin pitkään lähinnä "kiertolaisten vankkurihevosina" (Gypsy Vanner) tai kiertelevien heimojen tekemään kattilanpaikkaustyöhön viittaavalla Tinker-nimellä. Vanner-nimitystä käytettiin kiertolaisten itsensä keskuudesta kuitenkin nimenomaan vain raskaimpia vaunuja vetäneistä shirehevosristeytyksistä, ja Thompsonin perustettua Gypsy Vanner Horse Societyn osa rodun kasvattajista, erityisesti sen alkuperäiset romanichal-omistajat, alkoivat kutsua rotua nimellä Gypsy Cob, vaikkei rotu edustakaan cob-tyyppiä vaan on selkeästi raskaampi kylmäverinen.

Irlannincobin historia organisoituna rotuna alkaa vasta 1900-luvun loppupuolelta. Ensimmäiset irlannincobit kantakirjattiin rotunimellään Irlannissa vuonna 1998.[1] Rotua harrastamaan ja kasvattamaan ryhtyneet ovat myöhemmin erityisesti Euroopassa päätyneet käyttämään lähinnä nimeä irlannincob (Irish Cob) välttääkseen termin Gypsy ("mustalainen"). Rotu on kuitenkin kotoisin ennemmin yleisesti Britteinsaarilta kuin Irlannista. Koska Irlannissa kasvatetaan myös varsinaisia cobeja, rotunimeä irlannincob voikin pitää suorastaan harhaanjohtavana.

Muut kuin rotua erityisesti harrastavat suomalaiset hevosihmiset myös käyttävät rodun edustajista edelleen lähinnä nimitystä tinker, jolla nämä hevoset alun perin Suomessakin tunnettiin. Britanniassa termillä Tinker [horse] on kuitenkin sekarotuiseen tai sukutaustaltaan epämääräiseen yksilöön viittaava sävy.

Rotu Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa rodulla on kaksi toimivaa rotuyhdistystä, jotka kumpikin tunnistavat ja rekisteröivät irlannincobeja. Toinen tarjoaa rekisteröintipalveluita Hollantiin ja toinen Irlantiin. Suomessa rotua edustaa lähemmäs 500 yksilöä. Suomeen on avattu oma kantakirja irlannincobeille loppuvuodesta 2012. Hippokseen rekisteröinti ei ole pakollista, irlannincob-passin saa nyt suomalaiselta kantakirjalta. Kotimaista kantakirjaa pitää Suomen Irlannincobyhdistys ry, jonka emokantakirja on Irlannissa.

  1. Irlannin tupsujalat Messukeskuksessa Mäntsälän Uutiset. 30.3.2017. Mediatalo Keskisuomalainen. Viitattu 8.4.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]