Iranin presidentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iranin presidentti
ریاست جمهوری اسلامی ایران
Nykyinen
Mohammad Mokhber (vt.)

19. toukokuuta 2024 lähtien
Virka-asunto Saadabadin palatsi
Kauden pituus 4 vuotta, uudelleenvalinta mahdollinen
Perustettu 4. helmikuuta 1980
Ensimmäinen Abolhassan Banisadr
Kotisivut www.president.ir

Iranin presidentti on Iranin islamilaisen tasavallan hallituksen päämies ja maan toiseksi korkein virka heti uskonnollisen johtajan jälkeen.[1] Perustuslain mukaan presidentin tehtävänä on toimeenpanna parlamentin hyväksymät ja valvojien neuvoston tarkastamat lait, allekirjoittaa kansainväliset sopimukset, antaa talousarvion sekä nimittää ministerit, kuvernöörit ja suurlähettiläät. Presidentillä on kuitenkin vain vähän sananvaltaa ulkopolitiikassa, armeijan hallinnassa ja ydinvoimapolitiikassa, joista vastuu on osittain tai kokonaan uskonnollisella johtajalla. Uskonnollisella johtajalla on myös mahdollisuus erottaa presidentti.

Presidentinvaalit käydään neljän vuoden välein ja sama henkilö voidaan valita presidentiksi vain kahdelle peräkkäiselle kaudelle. Viimeksi vaalit pidettiin 14. kesäkuuta 2013 ja ne voitti Hasan Ruhani[2]. Vaalien ehdokkaat hyväksyy valvojien neuvosto, joka hyväksyy yleensä vain kourallisen ilmoittautuneista ehdokkaista. Vuoden 2013 vaaleissa ehdokkaita oli kuusi, vaikka ilmoittautujia oli peräti 686 (valvojien neuvoston hyväksymiä ehdokkaita oli alun perin kahdeksan, joista kaksi kuitenkin luopui ehdokkuudestaan). Muun muassa kaikkien 30 naisen ehdokkuus hylättiin.[3][4]

Päästäkseen presidenttiehdokkaaksi henkilön täytyy olla 18 vuotta täyttänyt syntyperäinen iranilainen, Iranin kansalainen, luotettava ja hurskas sekä ”vakuuttunut uskostaan islamilaisen tasavallan perusperiaatteisiin”.

  1. Iranin perustuslaki (englanniksi)
  2. Uudistusmielinen Ruhani Iranin presidentiksi Helsingin Sanomat. 15.6.2013. Viitattu 15.6.2013.
  3. Töyrylä, Katriina: Kaksi kärkinimeä hyllytettiin Iranin presidentinvaaleista Yle Uutiset. 21.5.2013. Viitattu 15.6.2013.
  4. Kangarlou, Tara & Payne, Ed: 2 candidates withdraw from Iran elections CNN.com. 11.6.2013. Viitattu 15.6.2013.