Irakin islamilainen armeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Irakin Islamilainen Armeija (engl. Islamic Army in Iraq [lyhenne IAI], arab. الجيش الإسلامي في العراق‎, al jaysh al islāmi fī’l-`irāq) on yksi niistä Irakin vastarintajärjestöistä, joka muodostettiin vuonna 2003 heti kuin Saddam Husseinin baath-puolue kaadettiin.

Juuret ja ideologia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkoja yksityiskohtia syntymistä IAI ovat epäselviä, vaikka se on yleisesti oletettu, että ryhmä perustettiin 2003 taistelemaan koalitiojoukkoja vastaan. Aluksi järjestö kidnappasi ulkomaalaisia turisteja ja kuvasi videoita heidän teloituksista. Toisin kuin muut vastarintajärjestöt Irakin Islamilainen Armeija ei taistele muita sunni-kapinallisia vastaan, vaan heidän tehtävänä on saada koalitiojoukot, erityisesti Yhdysvallat pois Irakista. Järjestön johtaja Ismael Jubhouri kertoi, että järjestö muodostuu Irakin sunneista, shiioista, arabeista ja kurdeista.

Ulkomaiset panttivangit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö on vastuussa seuraavien henkilöiden teloituksista:

Irakin Islamilaisen armeijan uskotaan myös tappaneen seuraavat henkilöt:

Muuta toimintaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö yritti 1. syyskuuta salamurhata onnistumatta irakilaisen poliitikon. Järjestö on ottanut myös 2007 vastuulleen 2007-Balad lentokoneen alas ampumisesta, vaikka törmäys johtui sumusta, törmäyksessä kuoli 34 ihmistä.

Pääartikkeli: Juba (tarkka-ampuja)

Järjestö tunnetaan ehkä parhaiten Juba-tarkka-ampujasta/ampujista, jotka ampuu Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita. Ampumiset kuvataan melkein aina videolle ja on tehty CD- ja DVD-julkaisuja Irakissa, ja DVD:itä annetaan ilmaiseksi Irakin kansalaisille ja heitä kehotetaan taistelemaan koalitiojoukkoja vastaan.

Also see crude live translation into English of the IAI web site on Google.