Iowa Interstate Railroad

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iowa Interstate Railroad
Perustiedot
Lyhenne IAIS
Toiminta-alue Iowa, Nebraska, Illinois
Kotipaikka Cedar Rapids, Iowa
Toiminnassa 1984
Omistajat
 • edellinen omistaja  Chicago, Rock Island & Pacific
Rataverkko
Raideleveys 1 435 mm
IAIS-matkustajavaunuja
Iowa Interstate -veturi

Iowa Interstate Railroad (AAR-lyhenne: IAIS) on yhdysvaltalainen Class II -rautatieyhtiö jolla on toimintaa Iowan, Nebraskan ja Illinoisin osavaltioissa. Yhtiö aloitti toimintansa 2. marraskuuta 1984, kun Heartland Rail Corporation osti Chicago, Rock Island & Pacific -yhtiön konkurssipesältä noin 500 mailin radan Chicagon ja Omahan väliltä 31 miljoonalla dollarilla ja vuokrasi sen Iowa Interstate -yhtiölle. Vuonna 2003 Henry Posner III:n omistama Railroad Development Corporation osti Iowa Interstate -yhtiön sekä Heartland Rail Corporationin omistuksessa olleen radan ja omaisuuden. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Cedar Rapidsissa ja se harjoittaa säännöllisesti vain tavaraliikennettä.

Henkilökuntaa on noin 200, joista veturimiehiä ja konduktöörejä on noin 100. Veturimiehiä ja ratapihahenkilöstöä edustaa ammattilitto United Transportation Union. Heihin ei sovelleta liittovaltion laajuista työehtosopimusta, vaan paikallisesti sovittua erillistä työehtosopimusta. Konduktöörin peruspalkka on uusille työntekijöille noin 18 dollaria tunnilta, nousten 3 kuukauden koeajan jälkeen noin 23 dollariin tunnilta. Veturinkuljettajia ei kouluteta ja/tai palkata suoraan, vaan jokainen yli 2 vuotta konduktöörinä toiminut on velvollinen pätevöitymään kuljettajaksi. Muualla kuljettapätevyyden suorittaneet uudet työntekijät voivat toimia kuljettajina oltuaan ensin vuoden konduktöörin tehtävissä.

Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • IAIS Subdivision 1 välillä Blue Island - Iowa City, pituus 221.1 mailia. Alkupäässä IAIS ei omista rataa Blue Islandin Burr Oak-ratapihaa lukuun ottamatta, vaan käyttää radankäyttöoikeuksia. Rata Blue Islandista Jolietiin (24.5 mailia) on Chicagon lähiliikenneoperaattori Metran Blue Island District-rataosa. Radan Jolietista Uticaaan (54.1 mailia) omistaa Inernational Mining Company. Se on vuokrattu CSX Transportation-yhtiölle, ja CSX käyttää siitä nimeä New Rock Subdivision. Rata Uticasta Bureau Junction-liikennepaikalle (21.4 mailia) on myös International Mining Companyn omistama. Se oli aiemmin myös osa CSX:n New Rock-rataosaa, kunnes IAIS alivuokrasi sen CSX:ltä vuonna 2006.
  • IAIS Subdivision 2 välillä Bureau Junction - Peoria, pituus 43.3 mailia. Alkupää Bureau Junctionista Henryn liikennepaikalle (13.5 mailia) kuului aiemmin CSX Transportation-yhtiön New Rock Subdivision-rataosaan jolla IAIS:lla oli radankäyttöoikeudet, kunnes IAIS vuokrasi sen itselleen vuonna 2006. Loppuosa Henrystä Peoriaan oli vuoteen 2006 Lincoln & Southern-yhtiön rata, jonka liikennöinnitsijäksi IAIS oli valittu. Vuonna 2006 IAIS osti radan ja sulautti sen toiminnot itseensä.
  • IAIS Milan Branch välillä Rock Island - Milan. Noin 10 mailin pituinen teollisuusrata Rock Islandin kaupungissa. Rataan kuuluu myös sivuraide Andalusiaan.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IAIS kuljettaa pääasiassa konttiliikennettä, rekkoja, viljaa, hiiltä, rautaromua, terästuotteita, etanolia, ja hiekkaa. IAIS:lla on omat kontti- ja rekkaterminaalit Blue Islandilla (Chicago), ja Council Bluffsissa (Omaha). Chicagossa IAIS välittää ja vastaanottaa liikennettä, mm. Chicago Rail Link - ja Indiana Harbor Belt -terminaaliyhtiön kautta, kaikkien yhdysvaltain Class I -luokan rautateiden kanssa.

Runkoliikenne koostuu Chicagon ja Omahan välillä liikennöivistä junapareista BICB/CBBI, joita on kulussa viikon jokaisena päivänä. Matka päästä päähän kestää n. 36 tuntia ja kulku on jaksotettu kolmeen 12 tunnin etappiin siten, että Chicagon ja Rock Islandin, Rock Islandin ja Newtonin ja Newtonin ja Council Bluffs:n liikennepaikoilta lähtee vastakkaisiin suuntiin yhtä aikaa juna. Junien kohdatessa jokaisen etapin puolessavälissä miehistöt vaihtavat junia keskenään ja palaavat takaisin kotivarikolleen.

Iowa Cityn ja Rock Islandin(RIIC/ICRI päivällä n. 12:00-22:00) sekä Iowa Cityn ja Cedar Rapidsin (ICCR/CRIC yöllä n. 22:00-08:00) välillä järjestelyjunaparit. Liikenne koostuu pääasiassa Cedar Rapids:ta ADM:n tehtailta tulevista vaunuista, joista kootan Rock Islandissa etanoli-, DDG-, ja maissisiirappi-pendelijunia edelleenlähetettäviksi.

IAIS vastaanottaa hiilijunia Canadian National Railway -yhtiöltä Peoriassa Tazewell & Peoria Railway -terminaaliyhtiön kautta. Hiilijunat se välittää Alliant Energyin omistamalle Cedar Rapids & Iowa City Railway -yhtiölle. Hiiltä käytetään Alliant Energyn Cedar Rapidsissa sijaitsevassa hiilivoimalassa. Hiilijunapari PECR/CRPE kulkee noin kerran viikossa.

Vaihtotyöyksikkö Blue Islandin ja Chicagon alueella (BISW). Kolmessa vuorossa päivittäin. Hoitaa järjestelytöitä Burr Oak-ratapihalla sekä Evans:in tavara-asemalla, yhdysliikenteen Indiana Harbor Belt-, sekä Chicago Rail Link-yhtiöiden kanssa, sekä toimii arkipäivisin järjestelyjunana välilla Chicago-Joliet.

Vaihtotyöyksikkö Bureaussa (BUSW). Kulussa 5-7 päivää viikossa kahdessa vuorossa. Vähintään kolmesti viikossa Peoriaan, jossa on yhdysliikenneasema Tazewell & Peoria Railway -terminaalin kautta 12 eri yhtiön rataverkolle. Vähintään kahdesti viikossa La Salle:n liikennepaikalle, jossa on yhdysliikenneasema Buzzi Cement-yhtön teollisuusradan kanssa. Tarvittaessa hoitaa junien DMPE/PEDM, CRPE/PECR tai RIPE/PERI-junien työt. Tilanteesta riippuen joko päivä- tai yövuoro ajaa järjestelyjunaparin Rock Islandin ratapihalle.

Vaihtotyöyksikkö, Rock Island (RISW). Kolmessa vuorossa päivittäin. Hoitaa järjestelytyöt Rock Islandissa, Milanin teollisuusradalla, sekä hoitaa yhdysliikenteen Iowa Chicago & Eastern-, sekä BNSF Railway -yhtiön kanssa.

ICSW on järjestelyjuna Iowa Cityn alueella. Kulussa 6 kertaa viikossa.

NTSW oli vaihtotyöyksikkö Newtonissa. Tämä juna ei ole toistaiseksi vakinaisessa kulussa liikenteen vähäisyyden vuoksi.

DMSW on vaihtotyöyksikkö Des Moinesin alueella 6 kertaa viikossa. Hoitaa yhdysliikennettä Union Pacific-, BNSF Railway-, sekä Norfolk Southern-yhtiöiden kanssa. Ajaa järjestelyjunan 3 kertaa viikossa Grimesin sivuradalle, sekä 3 kertaa viikossa Newtoniin.

Järjestelyjuna Atlanticin alueella (ROVR) välillä Atlantic - Council Bluffs tai Atlantic - Earlham 5 päivää viikossa arkipäivisin.

Vaihtotyöyksikkö Council Bluffsin alueella (CBSW). Kolmessa vuorossa päivittäin. Hoitaa järjestelytyöt IAIS:n ratapihalla, entisellä Council Bluffs Great Western-yhtiön ratapihalla, Union Pacific-yhtiön konttiterminaalilla, yhdysliikenteen Union Pacific-, BNSF Railway-, sekä Canadian National Railway-yhtiön kanssa, sekä tarvittaessa järjestelyjunan välillä Council Bluffs - Atlantic.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetovoima koostuu pääasiassa vanhemmista, käytettynä ostetuista dieselvetureista sekä syksyllä 2008 uutena hankituista GE ES44AC vetureista:

  • 8 kpl EMD SD38-2 -vetureita, numerot 150-157
  • 1 EMD GP38 -veturi, numero 601 ja siihen kytketty ratamoottorivaunu numero 650
  • 22 kpl EMD GP38-2 -vetureita, numerot 700-721
  • 14 kpl GE ES44AC -vetureita, numerot 500-513. 512 ja 513 tilattuna

IAIS:lla noin 500 omaa tavaravaunua ja yksi edustuskäytössä oleva matkustajavaunu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]