Internetpäätelaite

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nokia 770 mobile internet device Maemon käyttöliittymällä, suomenkielinen Wikipedia avattuna nettiselaimeen
Nokia N800 mobile internet device, Wikiuutisten RSS-syöte avattuna lukijaan.

Internetpäätelaite on kuluttajille suunnattu laite, jonka pääasiallinen toiminto on helppo pääsy Internet-palveluihin kuten WWW-sivustoille tai sähköpostiin.[1] Nykyään laite on vähemmän tunnettu, sillä monet muut monitoimilaitteet hoitavat internetpäätelaitteen toimintoja.

Läpi 1980- ja 1990-lukujen termi internetpäätelaite tarkoitti laitetta, jonka toiminnot oli keskitetty internetin selaamiseen. Nykyään termi on laajentunut tarkoittamaan kaikkia laitteita, joista on pääsy internetiin, kuten Internet-yhteydessä oleva tietokone, verkkoon kytketty tietokoneen ja mahdollisesti myös thin client -tyyppinen asiakaspääte.[2] Tästä huolimatta modernit älypuhelimet tai PDA- ja PocketPC-laitteet eivät ole internetpäätelaitteita vanhassa suppeassa merkityksessä.

Internetpäätelaite on yleishyödyllisen henkilökohtaisen tietokoneen kaltainen. Laitteen etu on, että sen valmistaminen on halpaa ja että rajaamalla sen toiminnallisuus tiukasti koskettamaan vain tietyntyyppisiä tilanteita saatiin siitä huomattavasti muita laitteita käytännöllisempi tietyissä yksittäisissä tehtävissä .

Tunnettuja internetpäätelaitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bergman, Eric. Information Appliances and Beyond (Interactive Technologies). Morgan Kaufmann, 50–70. ISBN 1-55860-600-9. Viitattu 2008-05-06. 
  2. Keen, Peter G. W.; Mougayar, Walid; Torregrossa, Tracy (1998). The business internet and intranets: a manager's guide to key terms and concepts. Boston, Mass: Harvard Business School Press, 122. ISBN 0-87584-840-0. 
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.