Internetpäätelaite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokia 770 mobile internet device Maemon käyttöliittymällä, suomenkielinen Wikipedia avattuna nettiselaimeen
Nokia N800 mobile internet device, Wikiuutisten RSS-syöte avattuna lukijaan.

Internetpäätelaite on kuluttajille suunnattu laite, jonka pääasiallinen toiminto on helppo pääsy Internet-palveluihin kuten WWW-sivustoille tai sähköpostiin.[1] Läpi 1980- ja 1990-lukujen termi internetpäätelaite tarkoitti laitetta, jonka toiminnot oli keskitetty internetin selaamiseen.

Nykyään internetpäätelaite on vähemmän tunnettu, sillä teknologian kehityksen vuoksi monet muut monitoimilaitteet pystyvät samoihin toimintoihin. Termi on nykyään laajentunut tarkoittamaan kaikkia laitteita, joista on pääsy internetiin, kuten Internet-yhteydessä oleva tietokone, verkkoon kytketty tietokoneen ja mahdollisesti myös thin client -tyyppinen asiakaspääte.[2] Tästä huolimatta modernit älypuhelimet tai PDA- ja PocketPC-laitteet eivät ole internetpäätelaitteita vanhassa suppeassa merkityksessä.

Internetpäätelaite on yleishyödyllisen henkilökohtaisen tietokoneen kaltainen. Laitteen etu on, että sen valmistaminen on halpaa ja että rajaamalla sen toiminnallisuus tiukasti koskettamaan vain tietyntyyppisiä tilanteita saatiin siitä huomattavasti muita laitteita käytännöllisempi tietyissä yksittäisissä tehtävissä.

Tunnettuja internetpäätelaitteita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Bergman, Eric. Information Appliances and Beyond (Interactive Technologies). Morgan Kaufmann, 50–70. ISBN 1-55860-600-9. Viitattu 2008-05-06. 
  2. Keen, Peter G. W.; Mougayar, Walid; Torregrossa, Tracy (1998). The business internet and intranets: a manager's guide to key terms and concepts. Boston, Mass: Harvard Business School Press, 122. ISBN 0-87584-840-0. 
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.