Internetpäätelaite

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nokia 770 mobile internet device Maemon käyttöliittymällä, suomenkielinen Wikipedia avattuna nettiselaimeen
Nokia N800 mobile internet device, Wikiuutisten RSS-syöte avattuna lukijaan.

Internetpäätelaite on kuluttajille suunnattu laite, jonka pääasiallinen toiminto on helppo pääsy Internet-palveluihin kuten WWW-sivustoille tai sähköpostiin.[1] Termi oli tunnettu läpi 1980- ja 1990-lukujen, jolloin sillä tarkoitettiin laitetta, joka nykypäivänä menee hieman päällekkäin internetpäätelaitteen, Internet-yhteydessä olevan tietokoneen, verkkoon kytkeytyneen tietokoneen ja jopa mahdollisesti myös thin client -tyyppisen asiakaspäätteen toimintojen kanssa.[2] Nykyään termi on vähemmän tunnettu ja pois muodista, sillä monet muut erilliset laitteet hoitavat internetpäätelaitteen toimintoja. Tästä huolimatta modernit älypuhelimet, PDA- ja PocketPC-laitteet eivät yleisesti ole internetpäätelaitteita.

Internetpäätelaite on rinnastettavissa mihin tahansa yleishyödylliseen henkilökohtaiseen tietokoneeseen. Laitteen kantavana voimana on, että sitä voidaan valmistaa halpaan hintaan ja saada siitä huomattavasti muita laitteita käytännöllisempi tietyissä yksittäisissä tehtävissä rajaamalla sen toiminnallisuus tiukasti koskettamaan vain tietyn tyyppisiä tilanteita.

Tunnettuja internetpäätelaitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bergman, Eric. Information Appliances and Beyond (Interactive Technologies). Morgan Kaufmann, 50–70. ISBN 1-55860-600-9. Viitattu 2008-05-06. 
  2. Keen, Peter G. W.; Mougayar, Walid; Torregrossa, Tracy (1998). The business internet and intranets: a manager's guide to key terms and concepts. Boston, Mass: Harvard Business School Press, 122. ISBN 0-87584-840-0. 
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.