Intel HD ja Iris Graphics

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Intel HD Graphics ja Iris Graphics ovat Intelin integroituja näytönohjaimia Intel Core -sarjan suorittimille, joissa yhdistyvät CPU ja GPU samalle mikropiirille. Malliston edeltäjä oli Intel GMA -sarja, jossa näytönohjain oli pohjoissilta-piirillä. Intel HD Graphics -mikropiirejä käytetään vain prosessoreihin integroituna, eikä niitä ole myynnissä erillisinä näytönohjaimena. AMD:n vastaavaa mallistoa kutsutaan nimellä AMD Accelerated Processing Unit (APU). Eri valmistajien malleja kutsutaan yhteisellä termillä engl. Integrated Graphics Processor, IGP.

Intel HD Graphics -mallisto on esitelty vuonna 2010. Mallistossa on DirectX 10.0 ja Unified Shader-tuki.[1] Kaikissa malleissa ei ole OpenCL-tukea lainkaan ja OpenGL-tuki vaihtelee. Intel Iris Graphics- ja Intel Iris Pro Graphics -mallistot puolestaan esiteltiin vuonna 2013.

Intelin integroidut näytönohjaimet ovat tukeneet Intel GVT-g -tekniikkaa. Se mahdollistaa GPU:n virtualisoinnin, jolloin näytönohjainta voi suoraan käyttää virtuaalikoneessa ajetusta käyttöjärjestelmästä, tai emulaattorista kuten QEMU. GVT-g toimi Intel Core -tuotesarjan suorittimilla Broadwellista (5. sukupolvi) Comet Lakeen asti (10. sukupolvi).[2]

Intel Coren 11. sukupolven Tiger Lake -suoritin siirtyi käyttämään Intel Iris Xe -näytönohjainta ja SR-IOV (Single Root IO Virtualization) -virtualisointia.[3] Tälle ei ole kuitenkaan tukea Linuxin i915-ajureissa. Vastaava tekniikka on olemassa Nvidian ja AMD:n näytönohjaimissa, mutta vain näiden valmistajien ammattikäyttöön suunnitelluissa ohjaimissa kuten Quadro ja Radeon Pro.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Intel HD and Iris Graphics & en:List of Intel graphics processing units