Intamin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Intamin AG
Intamin amusement rides-logo.gif
Yritysmuoto osakeyhtiö (Aktiengesellschaft)
Perustettu 1967
Kotipaikka Wollerau, Sveitsi
pääkonttori: Schaan, Liechtenstein
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Tuotteet huvipuistolaitteet
Kotisivu www.intaminworldwide.com

Intamin on sveitsiläis-liechtensteinilainen huvipuistolaitteita ja kuljetuslaitteistoja valmistava yritys. Yhtiö on perustettu vuonna 1967. Se on valmistanut muun muassa Särkänniemen vuoden 2001 uutuuslaitteen Tornadon. Muita Intaminin valmistamia laitteita Suomessa ovat Panoraama, Hurjakuru, Kirnu, Koskiseikkailu, Half Pipe ja Taiga, jotka kaikki sijaitsevat joko Särkänniemessä tai Linnanmäellä.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuteknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intamin on yksi parhaista esimerkeistä huvipuistoteknologian kehittämisessä. Intamin on kehittänyt mm. Lineaari-induktiomoottorin (LIM)lähde? sekä hydraulisen laukaisun, jolla junat voidaan laukaista lähtöasemalta jopa 200 km/h vauhdilla yli sadan metrin korkeuteen. Hydraulinen laukaisu ei ole kuitenkaan vielä täydellinen; Radoissa tulee usein virheitä laukaisussa, joskus vakaviakin.

Korkeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intamin valmistaa hyvin massiivisia laitteita. Intamin on valmistanut esimerkiksi Kingda Ka -vuoristoradan Six Flags Great Adventure-puistolle. Vuoristorata on maailman korkein vuoristorata ja aikajärjestyksessä maailman toinen 'stratacoaster' eli vuoristorata, joka menee yli 400 jalan (122 metriä). Edellinen ennätyskorkea vuoristorata oli Top Thrill Dragster Cedar Pointissa, sekin Intaminin valmistama.

Turvakaaret ja rata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intamin valmisti aikoinaan vuoristoratoja, joissa oli ns. lap-bar -mekanismi uloslentojen estämiseksi. Kun kyseinen mekanismi oli havaittu liian epäturvalliseksi, Intamin alkoi käyttää ns. over-shoulder -mekanismia. Intamin on tehnyt radan, jossa on eniten inversioita maailmassa; Colossus-radassa Thorpe Parkissa on 10 käännöstä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.