Insuliinipumppu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Insuliinipumppu, infuusiosetti ja asetinlaitteessa oleva kanyyli. Insuliinisäiliö on yhdistetty infuusiosettiin. Säiliö näytetään irrotettuna pumpusta.

Insuliinipumppu on mukana kannettava, hieman kännykkää pienempi laite, jota käytetään insuliinin jatkuvaan ihonalaiseen annosteluun diabeetikkopotilailla [1]. Järjestelmään kuuluu kolme osaa:

  • pumppu
  • kertakäyttöinen insuliinisäiliö (pumpun sisällä)
  • infuusiosetti, sisältää kanyylin, joka asetetaan ihon alle, ja letkun, joka yhdistää insuliinisäiliön ja kanyylin[2]

Insuliinipumppuhoito on vaihtoehtoinen hoito insuliinin pistämiselle insuliinikynällä tai ruiskulla. Insuliinipumppuhoidolla saavutetaan useasti paremmat hoitotulokset kuin pistoshoidolla.

Annostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Insuliinipumppu annostelee jatkuvasti pieniä määriä pika- tai lyhytvaikutteista insuliinia[1], joka korvaa pitkävaikutteisen insuliinin. Insuliinipumppu annostelee samaa pika- tai lyhytvaikutteista insuliinia[1] kahdella tavalla:

  • bolusannoksena, joka annetaan kattamaan aterian aiheuttama verensokerin nousu tai korjaamaan korkeaa verensokeria
  • basaaliannoksena, jota pumppu pumppaa jatkuvasti kattamaan insuliinitarpeen yöllä ja aterioiden välillä

Insuliinannokset ovat säädettäviä.[2]

Erilaisia boluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Insuliinipumpn käyttäjä voi vaikuttaa insuliinin vaikutusprofiliin annostelemalla erilaisia boluksia. Insuliinipumpun käyttäjien täytyy itse kokeilla, minkälainen bolus sopii heille erilaisille ruoille.

Tavallinen bolus on bolus, jossa koko bolus pumpataan kerralla. Se vastaa boluksista eniten injektiota kynällä tai ruiskulla. Se sopii parhaiten paljon hiilihydraatteja ja vähän rasvaa sisältäville ruoille, koska selvän vaikutushuippunsa ansiosta tämä bolus palauttaa verensokerin normaalitasolle nopeasti.

Hidastettu (jatkettu) bolus on bolus, jossa pumppu vapauttaa asetetun annoksen insuliinia hitaasti asetetun ajan kuluessa. Tämä bolus sopii paljon rasvaa ja proteiinia sisältäville aterioille, esimerkiksi pihville, koska siinä ei ole selvää vaikutushuippua, joka ehtisi aiheuttaa matalan verensokerin ennen kuin aterian hiilihydraatit ovat alkaneet imeytyä. Tämä bolus myös estää verensokerin nousua liian korkealle vaikutushuipun mentyä jo ohi, koska esimerkiksi paljon rasvaa sisältävissä aterioissa hiilihydraattien imeytyminen on hitaampaa. Tämä bolus sopii myös ihmisille, joiden ruoansulatus on hidasta (esimerkiksi gastropareesin tai keliakian vuoksi).

Yhdistelmäbolus on tavallisen boluksen ja hidastetun boluksen yhdistelmä. Tämä bolus antaa annoksen insuliinia heti ja myös pidentää insuliinin vaikutusta hidastetulla boluksella. Sopii esimerkiksi pizzalle.

Superbolus on menetelmä, jolla saadaan voimistettua insuliinin vaikutushuippua. Tässä boluksessa otetaan esimerkiksi muutaman tunnin basaaliannos tai osa siitä ja "lainataan" se bolukseen. Täksi ajaksi basaalin virtaus pysäytetään tai sitä vähennetään. Sopii ruoille, jotka aiheuttavat suuren ruoan jälkeisen verensokerin nousun, esimerkiksi sokerisille aamupalamuroille.[3]

Suomessa käytettävät pumput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolmen eri valmistajan pumppuja:

  • Accu-Chek
  • Animas
  • Medtronic [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]