Innere Stadt (Wien)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Innere Stadt
Wienin 1. kaupunginosa
Kaupunginosan vaakuna Kaupunginosan sijainti
Vaakuna Sijainti
Perustiedot
Pinta-ala: 2,88 km²
Asukasluku: 17 056 (2001)
Asukastiheys: 5 922,2 as./km²
Koordinaatit: 48° 12' 35″ N
16° 22' 12" E
Kotisivu: www.wien.gv.at/innerestadt/ (Arkistoitu – Internet Archive)
Michaelerplatz Innere Stadtissa.

Innere Stadt on Itävallan pääkaupungin Wienin 1. kaupunginosa (Gemeindebezirk). Se sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, ja on Wienin vanhankaupungin aluetta. Wienin kaupunki käsitti vain Innere Stadtin alueen ennen vuoden 1850 kaupunkirajojen uudistusta. Perinteisesti se jaettiin neljään osa-alueeseen: Kärntner Viertel, Stubenviertel, Widmerviertel ja Schottenviertel. Kaupunginosaan on keskittynyt suurimmaksi osaksi Wienin matkailuliiketoiminta, ja siellä sijaitsee alueellisesti eniten työpaikkoja.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innere Stadtin kaupunginosa sijaitsee Wienin ydinkeskustassa. Sitä rajaa koillisessa Leopoldstadtin kaupunginosa, idässä Landstraßin, etelässä Wiedenin ja Mariahilfin, lännessä Neubaun ja Josefstadtin sekä pohjoisessa Alsergrundin kaupunginosa. Innere Stadtia ympäröi entisten kaupunginmuurien paikkeille rakennettu Ringstraße muualla paitsi koillisessa, jossa kaupunginosa rajoittuu Donaukanaliin ja sen rantaa pitkin kulkevaan Franz Joseph Kaihin.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innere Stadtin asukasluku vuonna 2001 oli 17 056, josta 46,7 prosenttia oli miespuolisia ja 53,3 prosenttia naispuolisia. Asukkaista noin 79 prosenttia puhui äidinkielenään saksaa. Sen jälkeen puhutuimmat kielet olivat serbia (4,0 %), unkari (1,8 %) ja kroatia (1,4 %). Suurin osa, noin 51 prosenttia, asukkaista ilmoitti tunnustavansa katolista uskoa. Hieman vaille 23 prosenttia asukkaista ei kuulunut mihinkään uskontokuntaan.

Väkiluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Innere Stadt.