Inkojenkarvatonkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inkojenkarvatonkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Perun lippu Peru
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö rituaalit, elintarvike, vahtikoira
Nykyinen käyttö vahti- ja seurakoira
Elinikä 8-12 vuotta
Muita nimityksiä Perro Flora, Peruvian Inca Orchid, Moonflower Dog, Peruviansk Inkahund, Peruviansk Inkaorkidé, Måneblomsthund
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino iso 8-12 kg, pieni 4-8 kg
Säkäkorkeus iso 40-50 cm, pieni 25-40 cm
Väritys iho hyvin vaalea, jossa tummempia laikkuja

Inkojenkarvatonkoira (Perro flora) on perulainen koirarotu. Se on käytännössä perunkarvattomankoiran erivärinen variaatio.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkojenkarvatonkoira on melko pitkärunkoinen, hoikka eläin jonka selkälinja on hieman kaartuva. Sen pää on kiilanmuotoinen ja pitkänomainen ja kallo suhteellisen leveä. Kuono on suunnilleen yhtä pitkä kuin kallo. Hampaisto on useimmiten puutteellinen, kuten muillakin karvattomillakoirilla. Korvat ovat pystyt, kookkaat, ohuet ja teräväkärkiset. Rintakehä on syvä ja vatsalinja ylösvetäytynyt. Raajat ovat kapeat ja suhteellisen pitkät, ja liikkeet ovat lyhyet mutta nopeat. Suhteellisen pitkä häntä on alaskiinnittynyt ja vaakasuoraan kannettu.

Päässä, selässä, raajoissa ja hännän päässä voi olla jonkin verran karvaa. Ihon pääväri on hyvin vaalea, lähes valkoinen, jossa on tummempia läiskiä. Sen nimitys perro flora eli "kukkaiskoira" johtuu juuri kyseisestä värityksestä.

Rodusta on kaksi kokomuunnosta, iso (medio, sananmukaisesti "keskikokoinen") ja pieni (pequeno). Ison säkäkorkeus on 40-50 cm ja paino 8-12 kg, pienen säkäkorkeus 25-40 cm ja paino 4-8 kg.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkojenkarvatonkoira on eloisa, valpas ja erittäin nopea. Se on huomattavasti perunkarvatontakoiraa alkukantaisempi, ja se on usein arka ja vieraisiin epäluuloisesti suhtautuva. Se sopii parhaiten ihmisille joilla on aiempaa kokemusta alkukantaisista koirista. Rodun rooli on nykyisin useimmiten toimia seurakoirana, mutta sillä on myös erinomaisia käyttöominaisuuksia mm. vahtikoirana.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta sen täytyy olla erittäin vanhaa perua. Inkat pitivät sitä pyhänä ja uskoivat sen olevan lahja jumalilta. Sitä syötiin tiettyjen rituaalien yhteydessä, sillä sillä uskottiin myös olevan parantavia ominaisuuksia. Sen sanotaan juosseen ulkona vain öisin, mahdollisesti vähäpigmenttisen ja siten myös erittäin herkän ihonsa vuoksi. Tummaihoinen perunkarvatonkoira vastaavasti pystyi oleilemaan päivisin auringossa helteisemmälläkin säällä.

Tiedemiehet ja kynologit ovat eri mieltä siitä pitäisikö perun- ja inkojenkarvatonkoira luokitella samoiksi vai eri roduiksi. Moni kennelliitto pitää niitä yhtenä rotuna, mutta monet todisteet viittaavat siihen, että kyseessä olisi erehdys. Monen mielestä ne tulisikin erottaa toisistaan myös virallisesti.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaalea karvaton iho on usein herkkä ja altis voimakkaalle auringonvalolle, joten kuumina kesäpäivinä se tulee suojata joko aurinkovoiteella jossa on korkea suojakerroin tai sopivanlaisella vaatetuksella. Tummaihoiset karvattomat yksilöt kuitenkin sietävät lähes yhtä paljon aurinkoa kuin karvalliset yksilöt.

Karvattomatkoirat tulee pestä aina silloin tällöin siinä missä muutkin koirat, mutta ei liian usein ja ihon herkkyyden vuoksi käytetyn shampoon tulee olla hyvin mietoa eikä siinä saa olla lisäaineita tai hajusteita.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Peruviansk inkahund