Informationsbyrån

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Informationsbyrån eli IB oli Ruotsin sotilastiedustelun vuonna 1965 perustama salainen tiedustelupalvelu, joka hoiti osittain samankaltaisia tiedustelutehtäviä kuin valtiollinen poliisi, Säkerhetspoliskin (Säpo). Tilanne oli siis suurin piirtein samankaltainen kuin Suomessa, jossa rinnakkain toimivat vastavakoiluun keskittyvä suojelupoliisi ja osin ulkomaihin (Neuvostoliitto/Venäjä) tiedustelua kohdistava pääesikunnan tutkintatoimisto.

IB:n edeltäjäorganisaatio oli vuosina 1946-1965 toiminut T-toimisto (T-kontoret). IB perustettiin, koska Säpon uskottiin olevan KGB:n soluttama. IB:n toiminta laajeni Suomeen ja herätti epäilyksiä Suomen puolueettomuudesta, mikä kiristi presidentti Kekkosen ja Ruotsin hallituksen välejä.

IB:n päällikkönä toimi Birger Elmér vuoteen 1975 saakka.

Ruotsalaiset toimittajat Jan Guillou ja Peter Bratt tuomittiin vankilaan vuonna 1973 sen jälkeen kun he olivat paljastaneet IB:n salaisen vakoilutoiminnan.

1970-luvulla IB:n radiotiedustelualus ajoi karille Kotkan saaristossa. Veneen radiolaitteet upotettiin Suomenlahteen ennen pelastusalusten saapumista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.