Informaatioverkostojen tutkinto-ohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Informaatioverkostot on Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa tarjottava monitieteinen koulutusohjelma, josta valmistuu tekniikan kandidaatteja ja diplomi-insinöörejä.[1]

Koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa sillanrakentajia ihmisen, tekniikan ja talouden väliin. Perinteisten teknisten opintojen lisäksi opiskellaan muun muassa viestintää, filosofiaa ja estetiikkaa. Opiskelijat voivat vaikuttaa opintojensa sisältöön paljon ja sitä kautta työllistyä hyvin erilaisiin tehtäviin. Suuntautumisesta riippuen yleisiä ammatteja ovat esimerkiksi liikkeenjohdon konsultti, käyttöliittymäsuunnittelija, UX-designer, ohjelmoija, palvelumuotoilija ja startup-yrittäjä.lähde?

Informaatioverkostojen koulutusohjelma on perustettu vuonna 1999 Teknilliseen korkeakouluun ja vuonna 2002 Oulun yliopistoon. Oulusta ohjelma on kuitenkin lopetettu. Lähimpänä Aalto-yliopiston informaatioverkostojen koulutusohjelmaa on tällä hetkellä Tampereen teknillisen yliopiston tietojohtaminen.lähde?

Koulutusohjelman nimi informaatioverkostot kuvaa sitä, kuinka informaatio liikkuu tietoyhteiskunnassa ihmisten ja tietotekniikan muodostamissa verkostoissa.

Sisältö (Aalto-yliopisto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aalto-yliopiston informaatioverkostot on tuotantotalouden ja tietotekniikan laitoksen yhdessä toteuttama koulutusohjelma. Aiemmin mukana oli myös automaatio- ja systeemitekniikan osasto. Uusia opiskelijoita koulutusohjelmaan otetaan vuosittain noin 40.

Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opinnoissa painotetaan monitieteisyyttä ja ryhmätyöskentelyä sekä humanistisempaa lähestymistapaa kuin muissa Aalto-yliopiston tekniikanalan koulutusohjelmissa. Informaatioverkostojen perusopinnot ovat hyvin monitieteelliset ja niihin kuuluu muun muassa ohjelmointia, matematiikkaa, tuotantotaloutta, mediatekniikkaa, käytettävyyttä, viestintää, filosofiaa, estetiikkaa ja sosiaalista mediaa. Fysiikkaa informaatioverkostoissa opiskellaan muista teknisistä koulutusohjelmista poiketen vain yksi kurssi.

Vanhassa tutkinto-ohjelmassa oli kandidaatin tutkinnossa tarjolla kolme pääainevaihtoehtoa: mediatekniikka, tietointensiivinen liiketoiminta sekä vuorovaikutus ja viestintä. Diplomi-insinöörin tutkinnossa taas oli kuusi syventävää opintokokonaisuutta: digitaalinen media, ihmisläheiset tietojärjestelmät, liiketoimintaverkostot, sisällöntuotanto, tietoyritykset ja yrityksen viestintäjärjestelmät.

Vuodesta 2013 lähtien informaatioverkostoissa on vain yksi pääaine: informaatioverkostot. Maisterivaiheessa valitaan kuitenkin yksi neljästä suuntautumisvaihtoehdosta eli trackistä. Maisterivaiheen trackit ovat ICT in Business, Knowledge and Business Networks, Media ja User-centered Design.

Hakeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Informaatioverkostojen koulutusohjelmaan valitaan vuosittain noin 40 opiskelijaa valintakokeella tai valintakokeen ja lähtöpisteiden yhdistelmällä. Toisin kuin lähes kaikki diplomi-insinöörihakukohteet Suomessa, informaatioverkostot ei ole mukana DIA-yhteisvalinnassa.

Alkupisteisiin lasketaan lukion päättötodistus sekä ylioppilastutkintotodistus. Valintakoe koostuu kolmesta osiosta: DIA-valinnan kanssa yhteisestä matematiikan kokeesta, aineistokokeesta sekä soveltuvuuskokeesta. Aineistokokeeseen ja soveltuvuuskokeeseen ei voi valmistautua etukäteen.

Athene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aalto-yliopiston informaatioverkostojen tutkinto-ohjelmassa opiskelevien kilta on nimeltään Informaatioverkostojen kilta Athene ry. Athene toimii aktiivisesti ja siihen kuuluu noin 200 jäsentä.

Athene oli aluksi ammattiainekerho, joka perustettiin tietotekniikan opiskelijoiden Tietokillan suojissa vuonna 1999. Athene hyväksyttiin itsenäiseksi killaksi Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 13.2.2003.

Athenen virallinen tunnushuuto on Athene Anam.

Athenen haalarit ovat väriltään metsänvihreät ja toinen haalareiden hihoista on musta, muistuttaen Athenen ja Tietokillan yhteisestä historiasta.

Sisältö (Oulun yliopisto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun yliopistossa informaatioverkostojen tutkinto-ohjelma toteutettiin Teknillisen tiedekunnan Sähkö- ja tietotekniikan osaston koulutusohjelmana, johon oli sisällytetty Taloustieteen tiedekunnan tietoteollinen liiketoiminta -opintosuunnan opintoja, Tietojenkäsittelytieteiden laitoksen opintoja sekä Kielikeskuksen kieli- ja viestintäopintoja. Oulun yliopiston informaatioverkostojen koulutusohjelma aloitti vuonna 2002, sen vuosittainen opiskelijoiden sisäänotto oli noin 35. Nykyisin koulutusohjelmaan ei enää oteta uusia opiskelijoita. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)

Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutusohjelman tavoitteena oli tuottaa diplomi-insinöörejä alueelle, joka yhdistää huipputeknologian, kuten tietojärjestelmät, sisällöntuotantoteknologian ja palvelujärjestelmät sekä liiketoimintamekanismit uudella tavalla. Alueen monipuolisuuden vuoksi opetuksessa korostuivat taloustieteet, sähköinen ja mobiilikaupankäynti, digitaalisen median sisältö- ja mobiiliteknologia.

Oulun yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelman painopiste oli teknillis-taloudellinen. Tarkoitus on kouluttaa taloustieteitä tuntevia tekniikan alan osaajia joilla on hyvät valmiudet kehittyä vaativiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Tietämyksen lisäksi koulutuksessa painotettiin kommunikaatio- ja organisointitaitoja. Koulutusohjelmassa oli tarjolla kolme opintosuuntaa: informaatioverkostojen tekniikat, informaatioverkostojärjestelmät ja informaatioverkostojen palveluliiketoiminta.

Infonia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun yliopiston informaatioverkostojen opiskelijoiden ammattiainekerho oli Infonia, joka toimi Oulun Tietoteekkarit ry:n alaisuudessa. Infonia julkaisi kerran vuodessa Amppari-lehteä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]