Indohyus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Indohyus
Indohyus major
Indohyus major
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Raoellidae
Suku: Indohyus
Katso myös

  Indohyus Commonsissa

Indohyus on noin ketun kokoinen sorkkaeläin, joka tunnetaan fossiileina Pohjois-Intiasta, Kashmirin alueelta. Se on elänyt Etelä-Aasiassa eoseenikaudella, noin 48 miljoonaa vuotta sitten.

Indohyus on mielenkiintoinen fossiili, sillä vaikka se ulkoisesti muistuttaa pieniä maalla elävia sorkkaeläimiä (lähinnä pientä kaurista), sillä on useita anatomisia rakenteita, jotka tunnetaan kaikilta sekä nykyisin eläviltä että fossiloituneilta valailta, muttei miltään muilta eläimiltä, sorkkaeläimet mukaan lukien. Näistä tärkein on korvassa sijaitseva luinen rakenne, involucrum.

Indohyuksen hampaiden 18O-isotooppianalyysi osoittaa eläimen eläneen hyvin intensiivisesti vesistöjen äärellä. Vesieläimillä kyseistä hapen isotooppia esiintyy ravinnon takia noin 2–3  vähemmän kuin maaeläimillä ja hammasluussa isotooppipitoisuus säilyy lähes muuttumattomana. Mittausten mukaan Indohyuksen δ18O-arvo on vain noin 22 ‰ kun maaeläimillä se on 24–28 ‰ ja osittain vedessä elävillä lajeilla se on tyypillisesti korkeintaan 23 ‰. Eri näytteissä isotooppiarvo lisäksi vaihtelee hyvin vähän. Toinen mitattu isotooppi on 13C, mikä kertoo eläimen ravinnonlähteistä. Hapen tapaan myös tämän isotoopin suhteellinen osuus muuttuu, mikäli eläin hankkii ravintonsa vedestä. Isotooppianalyysin tulos ei kuitenkaan eroa eoseenikautisista maaeläimistä ja tämän perusteella Indohyus onkin hankkinut ravintonsa kuivalta maalta. Näin ollen Indohyus on sopeutunut vesielämään luultavasti petojen välttämiseksi. Se lieneekin vaaran uhatessa ilmeisesti paennut sukelluksiin samaan tapaan kuin nykyään elävä kääpiövesikauris (Hyemoschus aquaticus). Isotooppianalyysin perusteella sen on kuitenkin täytynyt viettää vedessä huomattavan suuri osa elinajastaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]