In the Groove

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
In the Groove
In the Groove 2 -kolikkopeli Helsingin Tennispalatsissa.
In the Groove 2 -kolikkopeli Helsingin Tennispalatsissa.
Kehittäjä Roxor Games
Julkaisija Roxor Games / RedOctane
Lajityyppi tanssipeli
Alusta Kolikkopeli, PlayStation 2, Windows
Ensijulkaisu In the Groove (2004)
Viimeisin julkaisu In the Groove 2 (2005)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

In the Groove (lyhennettynä ITG) on nelipaneelista tanssiohjainta käyttävien tanssipelien sarja. Pelin on kehittänyt Roxor Games.

14. tammikuuta 2006 In the Groove North American Tournament Finals -kilpailussa Las Vegasissa Nevadassa Roxor Games ilmoitti "In the Groove 3" -kolikkopelin sekä Playstation 2 -julkaisun "In the Groove 2" -pelistä ilmestyvän vuoden 2006 aikana.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ITG:n peliruutu kaksinpelissä.
Modeja voidaan käyttää pelaamisen helpottamiseen sekä vaikeuttamiseen.

Peli on hyvin fyysinen ja vaatii pelaajalta koordinaatiokykyä, tarkkuutta ja kestävyyttä. Kuten Konamin kolikkopelissä Dance Dance Revolution (DDR), pelaaja seisoo suurella metallisella tanssiohjaimella, joka on noin metrin pituinen ja kahden metrin levyinen. Ohjain on jaettu 9 osaan. Osista 4 on käytössä ja merkitty nuolisymboleilla vasen, alas, ylös ja oikea. Pelaaja astuu jaloillaan nuolille oikeissa sarjoissa musiikin rytmissä. Musiikki soitetaan koneen kaiuttimista.

Kun koneeseen on syötetty tarpeeksi rahaa, valitsee pelaaja haluamansa pelitavan ja pelaajien lukumäärän. Tämän jälkeen pelaaja valitsee haluamansa kappaleen koneen kappalelistasta. Samalla pelaaja valitsee kappaleen vaikeustason: Novice, Easy, Medium, Hard, tai Expert (lueteltu helpoimmasta vaikeimpaan).

Kun kappale, vaikeustaso ja muut asetukset on valittu, alkaa pelivaihe. Neljä paikallaan olevaa nuolta (engl. receptors) näkyy näytön yläosassa: vasen, alas, ylös, oikea. Kappaleen edetessä nuolia ilmestyy ruudun alaosasta liikkuen kohti paikallaan olevia nuolia. Kun liikkuva nuoli peittää paikallaan olevan nuolen täysin, pelaaja astuu vastaavalle nuolelle ohjaimella. Painallus on rytmissä soivan kappaleen kanssa. Pelaaja saa pisteitä painamalla oikeita nappeja oikeaan aikaan.

Jokaisen kerran pelaajan astuessa nuolelle peli antaa askeleesta arvosanan sen mukaan, miten lähellä se oli oikeaa painalluskohtaa. Parhaasta heikoimpaan arvosanat ovat Fantastic, Excellent, Great, Decent ja Way Off. Jos pelaaja ei osu nuoleen lainkaan, näkyy ruudulla "Miss". Ruudulla näkyy myös pelaajan "combo", joka ilmaisee yhteen putkeen saatuja Fantastic-, Excellent- tai Great-arvosanoja. Sama ilmestyy jos missaat nuolia peräkkäin

In the Groovessa on kaksi tavoitetta: päästä kappale läpi ja saada siitä mahdollisimman hyvät pisteet.

Näytöllä näkyvä "life bar" mittaa pelaajan kykyä osua askeliin. Pelin alussa palkki on puolessa välissä. Kone antaa jokaisesta pelaajan askeleesta arvosanan sen mukaan, miten lähellä oikeaa painallusaikaa askel oli. Jos kone antaa askeleen arvosanaksi Fantastic, Excellent tai Great, palkki nousee. Palkki pysyy paikallaan arvosanalla Decent ja laskee, jos pelaaja saa Way Off- tai Miss-arvosanan. Miina-askeleeseen osuminen (jalan pitäminen nuolella samaan aikaan kun miina-askel osuu kohdalle) laskee palkkia roimasti. Pelaaja epäonnistuu (fail) jos palkki tyhjenee kokonaan kappaleen aikana. Pelaaja voi jatkaa kappaleen loppuun asti, mutta ei voi enää saada pisteitä. Kappaleen loputtua peli päättyy mikäli pelaaja on epäonnistunut.

Ylälaidassa näkyy pelaajan pisteprosentti. Pelin alussa se näyttää "00.00%" ja kasvaa pelaajan saadessa Fantastic-, Excellent- ja Great-arvosanoja. Tarkempaa osumaa merkitsevät arvosanat kasvattavat prosenttia enemmän. Pelaajan tavoite on saada pelkkiä Fantastic-arvosanoja tavoittaen "100.00%", täydellisen tuloksen. Pienemmät prosenttiluvut ilmaisevat kuinka lähellä pelaajan suoritus oli sataa prosenttia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

In the Groove perustuu avoimen lähdekoodin StepMania-moottoriin, jonka oli alun perin tarkoitus palvella pelaajia Dance Dance Revolution -simulaattorina. Vaikka peli oli käytännössä DDR-klooni, on moottori muokkautunut ajan kuluessa useita erilaisia rytmipelejä tukevaksi. ITG:tä tuotetaan Yhdysvalloissa, missä pelin kanssa työskentelee lähinnä pitkän linjan tanssipelaajia. Alkuperäisessä julkaisussa on valittavana yhteensä 72 kappaletta, joista kymmenen on aktivoitavissa erikseen (unlock) ja yksi kappale (Liquid Moon) pelattavissa vain Marathon-pelitilassa.

Myöhemmin RedOctane julkaisi PlayStation 2 -version In the Groove -pelistä. Peli sisälsi neljä "esikatselukappaletta" (engl. preview songs) tulevasta In the Groove 2 -kolikkopelistä. Peli julkaistiin 17. kesäkuuta 2005. Se sisälsi monia uusia ominaisuuksia, kuten Novice-vaikeustason, uusia Marathon-ratoja (engl. course) ja uudet Fitness- ja Training-pelitilat.

Amusement Showcase International 2005 -tapahtumassa Chicagossa Roxor Games ilmoitti In the Groove 2:n ilmestyvän omassa pelikabinetissaan sekä päivityspakettina vanhaan In the Groove -pakettiin. Kabinetit valmistaa Andamiro, Pump It Up -tanssipelistä tunnettu yritys. Myös vanhan Dance Dance Revolution -koneen pystyy muuttamaan päivityspaketilla In the Groove 2:ksi. In the Groove 2 sisältää 65 uutta kappaletta ja myös jokaisen kappaleen sekä Marathon -radan alkuperäisestä In the Groove:sta. 9. toukokuuta 2005 Konami teki valituksen Roxoria vastaan tavoitteenaan muiden asioiden ohella estää päivityspakettien myynti.

Pisteytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Askelten arvosanat (Judgements)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten monissa muissakin tanssipeleissä, pelaaja saa arvosanan sen mukaan, miten hyvin hän osuu kappaleen rytmiin askeleillaan. Parhaasta huonoimpaan lueteltuna arvosanat ovat "Fantastic!", "Excellent", "Great", "Decent", "Way Off" ja "Miss". Pelin aikana kaikilla vaikeustasoilla paitsi Novicella ITG2:ssa kaikkien arvosanojen paitsi "Fantastic!":in ja "Miss":in edessä tai jäljessä on viiva; edessä oleva viiva tarkoittaa liian aikaista painallusta, jäljessä oleva nuoli liian myöhäistä painallusta. ITG2:n Novice-tasolla "Decent":stä tulee "Too Early tai Too Late" ja "Way Off":sta tulee "Way Early tai Way Late". Novice-tasolla on kuitenkin mahdollisuus saada Too Early -arvosana ja sen jälkeen painaa paneelia uudelleen paremman arvosanan saamiseksi.

Jos pelaaja saa vietyä onnistuneesti hold- tai roll-askeleen loppuun, saa hän arvosanaksi "Yeah!". Mikäli näin ei käy, näkyy ruudulla "Bad".

In the Grooven judgment window (aika suhteessa pelattavan kappaleen rytmiin, jotta pelaaja saisi tietyn arvosanan askeleestaan) on hiukan helpompi (eli suurempi) kuin DDR:ssä, joten "Fantastic!"-arvosanan saaminen on helpompaa kuin DDR:n vastaavan "Marvelous!!":in (pelaaja voi astua askeleellaan "enemmän ohi" ja silti saada saman arvosanan), "Excellent!":in saaminen on helpompaa kuin "Perfect!":in ja niin edelleen. ITG:ssä "Fantastic"-arvosana on mukana kaikissa pelimuodoissa, kun taas DDR:n "Marvelous" on vain saatavilla Nonstop- tai Oni-radoilla.

Esimerkki ITG2:n tulosruudusta

Pisteytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisesta askeleen arvosanasta pelaaja saa pisteitä seuraavasti:

  • Fantastic: 5
  • Excellent: 4
  • Great: 2
  • Decent: 0
  • Way Off: −6
  • Miss: −12

Hold- ja Roll-askeleet:

  • Yeah: 5
  • Bad: −5

Miinaan osuminen poistaa 6 pistettä. Miinan väistämisestä ei anneta pisteitä.

Nämä pisteet jaetaan kappaleen suurimmalla mahdollisella pistemäärällä, jolloin saadaan pisteprosentti. Tämä prosentti näkyy sekä pelitilassa että tulosruudussa.

Arvosanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen lopussa pelaajalle annetaan arvosana pisteprosentin mukaan:

  • 4 Stars: 100 %
  • 3 Stars: 99 %
  • 2 Stars: 98 %
  • 1 Star: 96 %
  • S+: 94 %
  • S: 92 %
  • S−: 89 %
  • A+: 86 %
  • A: 83 %
  • A−: 80 %
  • B+: 76 %
  • B: 72 %
  • B−: 68 %
  • C+: 64 %
  • C: 60 %
  • C−: 55 %
  • D: Vähemmän kuin 55 %, mutta kappale päästy läpi
  • F: Kappale epäonnistui (fail)

Heinäkuussa 2008, Groovestats-sivuston mukaan, ITG-sarjan 113:sta Expert-tason kappaleesta 100:sta arvosanaksi on saatu 4 stars, eli joku pelaaja on ilmoittanut saaneensa 100 % kyseisestä kappaleesta.

Kappaleet ja artistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ITG-sarjan useista artisteista on alla lueteltuna joitakin tunnetuimpia:

  • Kyle Ward, myös KeeL, on tehnyt useita ITG:n omia musiikkikappaleita. Hän ei kuitenkaan käytä nimeä "KeeL" kappaleissaan, vaan käyttää eri pseudonyymejä musiikkityylin mukaan. Hän käyttää muun muassa nimiä KaW, Inspector K, Kbit, Banzai ja (Smiley, hymiö). Useimpiin hänen kappaleisiinsa on tehty vaikeat Expert-tason askelkuviot, joten suhteessa kappaleet ovat tunnettuja harrastajien keskuudessa. :n "Summer ~Speedy Mix~":iä pidetään usein Wardin vaikeimpana kappaleena. Mielenkiintoisena faktana mainittakoon, että kaikissa KeeLin kappaleissa käytetään syntetisaattoreita luomaan erikoisia ääniä.
    • KeeL Over -Marathon-rata sisältää pelkkiä Kyle Wardin tuottamia kappaleita. Koska hän ei käytä nimeä KeeL muualla pelissä, useat pelaajat eivät ymmärrä radan nimessä olevaa vitsailua.
    • KeeL ilmaisee pseudonyymeillään kappaleiden musiikkityylejä; esimerkiksi Banzai:n kappaleet ovat tribal housea, ja :n musiikki happy hardcorea.
  • E-Rotic, saksalainen eurodance-yhtye, joka tunnetaan pikkutuhmasta musiikistaan sekä tanssipelipiireissä Dance Dance Revolutionista, esiintyy ITG-sarjassa. Suhteessa kilpailevaan pelisarjaan ITG:hen valitut kappaleet ovat melko kesyjä. Pelissä ainoastaan "Touch Me" esittää voimakkaita seksuaalisia viittauksia.
  • ZiGZaG on tunnettu sen kappaleiden vaikeista askelkuvioista. Artistin kappaleet ITG-sarjassa ovat "Pandemonium", "VerTex", "VerTex²" ja "Energizer". Askeleet ovat useiden pelaajien mielestä tanssipelien historian vaikeimpia.

Monet pelaajat ajattelevat ZiGZaGin olevan Kyle Ward, mutta tämän väitteen puolesta ei ole toistaiseksi löytynyt todisteita. Sekä Roxor että Kyle Ward itse ovat kumonneet väitteet. Molemmat haluavat pitää kiinni ZiGZaGin anonymiteetistä.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomatkaa että kaikki kappaleet ovat esitetty Expert-tasolla! Joitakin tunnetuimpia kappaleita ITG-sarjassa ovat seuraavat:

Pandemonium – Alkuperäisen In the Groove -pelin vaikein kappale. Pandemonium:in tahti on 330 iskua minuutissa ja se sisältää runsaasti hyppyjä, sekä erittäin nopeaa jatkuvaa nuolivirtaa (stream). Kappaleen Expert-tason vaikeusasteeksi on merkitty täydet 13. Jos tämä kappale epäonnistuu niin Life Depleted ja Round Failed-tekstin keskellä on hymyilevä pääkallo. Pandemonium on remix Kyle Wardin kappaleesta Indulgence.

Euphoria – Toinen erittäin vaikea kappale, joka sisältää nopeita (yli 18 askelta sekunnissa) pyrähdyksiä. Tämä kappale on suhteessa helppo päästä läpi, mutta hyvien pisteiden saaminen on todella vaikeaa. Monet pelaajat huomaavat saavansa parempia pisteitä Pandemonium:sta.

Determinator – Vaikeimpiin kuuluva kappale, joka on muuten melko helppo, mutta sisältää pitkän 1/24-tahtisten askeleiden sarjan (kappaleen nopeudessa 14,7 iskua sekunnissa), joka on kaikkein nopein ei-pyrähtävä sarja ITG-peleissä. Vaikka sarja kestää "vain" kuusi sekuntia, se tekee kappaleesta yhden vaikeimmista läpi päästävistä kappaleista..

Bloodrush – ITG2:ssa julkaistu kappale on Determinatorin ohella 12-tasoisten kappaleiden kärkeä. Kappaleen hidastuksessa (eng. slowdown) ei kappaleen vaikeus helpotu, vaan se pikemminkin nousee, sillä hitaasti rullaavien nuolien ajoittaminen on vaikeampaa. Pelin beta-versiossa kappale oli Expert-tasolla merkitty 13-blockiksi, mutta lopulliseen julkaisuun sen merkittyä vaikeustasoa pudotettiin yksi taso alemmaksi.

VerTex² – Kappaleen nopeus vaihtelee jatkuvasti (melko hitaasta [88 BPM], silmittömän nopeaan [555 BPM]), askelkuviot ovat äärimmäisen monimutkaisia sekä nopeita ja kappale on ripoteltu täyteen miinoja. Kappaletta pidetään nelipaneelisten tanssipelien historian vaikeimpana kappaleena. Kuvaavasti VerTex²:n maailmanennätys Expert-tasolla on pelisarjan kappaleista kaikkein alhaisin – "98.11%". Vuonna 2013 saatiin uusi ennätys - huikea "99.91%" Kappaleen epäonnistuessa Round Failed-tekstin perässä on ² -merkki.

Summer ~Speedy Mix~ – Myös tason 13 kappale Expert-tasolla. Nimensä mukaisesti nopea kappale sisältää pitkiä nuolisarjoja sekoitettuna suureen määrään hyppyjä..

Hardcore of the North - PC-versiossa esiintyvä Säkkijärven polkka-remix.

Vertex - Aiemmin mainitun "Vertex²"-kappaleen aiempi versio. Expert-tasolla vain 12, mutta kiihtyy lopussa nopeampaan tempoon kuin Vertex².

Pelaajien vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ITG on tavallaan DDR-piirien tuotos vastauksena tanssipelimarkkinoiden suppeaan ja heikkoon valikoimaan. Aktiivisten harrastajien keskuudessa ITG:n voisi sanoa voittaneen erän kilpailijoita vastaan. Kuitenkin kiistanalaisuuksiakin löytyy, joista yleisesti muutamia ovat:

  • ITG keskittyy eniten korkeatasoisien pelaajien ruokkimiseen. Aloittelijoille ja vähemmän pelanneille peli ei tarjoa paljoakaan uutta (teknisten uudistusten lisäksi) ja monissa tapauksissa pelaajat ovatkin kritisoineet helpompien askelkuvioiden laatua. Yleisesti sekä musiikki että askelkuviot ovat olleet väittelyissä vahvasti mukana – joidenkin mielestä ne toistavat itseään (kuitenkin täytyy muistaa ITG:n kappaleiden olevan yleisesti 105–120 sekuntia pitkiä DDR:n 85–90 sekunnin sijaan), kun taas toiset pitävät niitä hyvinkin tuoreina ja monipuolisina. Koko sarjan musiikki on tuotettu länsimaissa, kun taas DDR-sarjassa vain marginaalinen osa kappaleista on lisensoitu Japanin ulkopuolelta. Lisäksi pelikoneen aloittelijaystävällisyys on kiistanalainen. Tietyt noviisi-tason havainnollistavat ominaisuudet auttavat pelaamisen aloittamista, mutta laaja 'mod'-valikko ja muut hienot ominaisuudet hämmentävät uusia pelaajia.
  • Kolmen tai neljän nuolen painaminen yhtä aikaa eli käsien käyttäminen pelissä on monien mielestä huono idea vanhoja tanssipelikoneita ajatellen, joiden tarkoitus on ollut alun perin toimia vain jaloilla. Uudemmissa ITG2-koneissa käsien käyttäminen helpottuu huomattavasti koska yhdellä jalalla voi painaa kahta nappia kerrallaan.
  • Mielipiteitä jakavat myös pelin miinat. Toisten mielestä kappaleissa kuten Hardcore of the North miinat ovat vain riesa, joka on lisätty nostamaan kappaleen vaikeustasoa teennäisesti. Joidenkin mielestä miinat taas tuovat vaihtelua ja uutta näkemystä peliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. In the Groove mobygames.com. Viitattu 12.3.2022. (englanniksi)
  2. In the Groove 2 mobygames.com. Viitattu 12.3.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]