Impulssimomentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Impulssimomentti eli kiertoimpulssi (tunnus H, englanniksi angular impulse ) on suure, joka kuvaa momentin vaikutusta sen vaikutusajan yli. Impulssimomentin yksikkö on newtonmetri kertaa sekunti (Nm·s).[1]

Kappaleen liikemäärämomentin eli pyörimismäärän kokonaismuutos vuorovaikutustapahtumassa vastaa siihen vaikuttavaa impulssimomenttia. Impulssimomentin ja liikemäärämomentin suhde on analoginen impulssin ja liikemäärän välisen suhteen kanssa.

Saksankielinen termi Impuls tarkoittaa impulssin sijasta liikemäärää, ja tämän vuoksi termiä impulssimomentti on myös suomessa aiemmin käytetty, ja käytetään toisinaan vieläkin[2] nykystandardin[1] vastaisesti myös liikemäärämomentin merkityksessä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen Standardisoimisliitto: SI-opas : 2019 : kansainvälinen suure- ja yksikköjärjestelmä = international system of quantities and units, s. 30. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, 2019. ISBN 978-952-242-411-2. Teoksen lataussivu.
  2. Tähtitiede:pyörimismäärä – Tieteen termipankki tieteentermipankki.fi. Viitattu 2.2.2022.
  3. Koskinen, Hannu & Vainio, Rami: Klassinen mekaniikka, s. 4,7 (luentomoniste). Limes, 2010. Vastaava luentomoniste pdf-muodossa.
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.