Immunomääritys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Immunomääritys on biokemiallinen testi, joka mittaa makromolekyylin tai pienen molekyylin läsnäoloa tai pitoisuutta liuoksessa käyttämällä vasta-ainetta (yleensä) tai antigeenia (joskus). Immunomäärityksessä havaittavaa molekyyliä kutsutaan usein "analyytiksi", ja se on usein proteiini, mutta se voi olla myös muunlaisia, erikokoisia ja -tyyppisiä molekyylejä, kunhan vain kehitetään oikeanlaiset vasta-aineet, joilla on määrityksessä tarvittavat ominaisuudet. Biologisista nesteistä, kuten seerumista tai virtsasta, mitataan usein analyyttejä immunomäärityksillä lääketieteellisiin ja tutkimustarkoituksiin.[1]

Immunomäärityksiä on saatavana monissa eri muodoissa ja muunnelmissa. Immunomääritykset voidaan suorittaa useassa vaiheessa, jolloin reagensseja lisätään ja pestään pois tai erotetaan toisistaan määrityksen eri vaiheissa. Monivaiheisia määrityksiä kutsutaan usein erotusimmunomäärityksiksi tai heterogeenisiksi immunomäärityksiksi. Jotkin immunomääritykset voidaan suorittaa yksinkertaisesti sekoittamalla reagenssit ja näyte ja tekemällä fysikaalinen mittaus. Tällaisia määrityksiä kutsutaan homogeenisiksi immunomäärityksiksi tai harvemmin erottelemattomiksi immunomäärityksiksi.

Immunomäärityksissä käytetään usein kalibraattoria. Kalibraattorit ovat liuoksia, joiden tiedetään sisältävän kyseistä analyyttiä, ja kyseisen analyytin pitoisuus tunnetaan yleensä. Verrattaessa määrityksen vastetta todelliseen näytteeseen kalibraattoreiden tuottamaan määrityksen vasteeseen on mahdollista tulkita signaalin voimakkuus näytteen sisältämän analyytin läsnäolon tai pitoisuuden perusteella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yetisen A. K. (2013). "Paper-based microfluidic point-of-care diagnostic devices". Lab on a Chip 13 (12): 2210–2251. doi:10.1039/C3LC50169H. PMID 23652632. 
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Immunomääritys.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.