Purilanjoki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Immalanjoki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purilanjoki
Purilanjoki kiemurtelee syvässä uomassaan Lempilän peltomaisemassa kohti Halikonlahtea.
Purilanjoki kiemurtelee syvässä uomassaan Lempilän peltomaisemassa kohti Halikonlahtea.
Alkulähde Kankareenjärvi, Halikko
Laskupaikka Halikonlahti, Vartsala
Maat Suomi
Virtaama 0,8 /s
Valuma-alue 83 km²

Purilanjoki (entinen Immalanjoki)[1] on joki Halikossa, Varsinais-Suomessa. Joki saa alkunsa Kankareenjärven pohjoispuolella, ja toimii järven laskujokena. Purilanjoki virtaa Halikon läpi pohjois-etelä -suunnassa ja laskee Halikonlahteen Rauvolanselän läheisyydessä Vartsalassa.

Purilanjoki omaa todella pienen, alle 1 m³/s virtaaman. Joen valuma-alue on 83 km², josta 56% on metsämaata ja 40% peltoa. Joen rannat ovat pitkälti alas viettäviä pitkiä loivia rinteitä, jotka ovat tehokkaassa viljelykäytössä. Tämän vuoksi jokeen valuu vuosittain suuria määriä ravinteita, jotka kulkeutuvat Halikonlahteen.[2]

Purilanjoki on aikoinaan ollut syvä ja leveä purjehduskelpoinen joki, jota pitkin on purjehdittu sisämaahan. Joen suussa oli pitkä vuonomainen merenlahti, minkä vuoksi Purilanjoenlaaksossa ovat Halikonjoenlaakson ohella sijainneet Halikon vanhimmat asutukset.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ikonen, Hagelberg, Lammi, Lundström, Seppälä ja Särmäntö: [http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=57338&lan=FI Halikonjoen luonnonhoidon yleissuunnitelma] (pdf) 2006. Lounais-Suomen ympäristökeskus. Viitattu 8.4.2008.
  2. Halikonjoki, Uskelanjoki ja Purilanjoki (.pdf) ymparisto.fi. Viitattu 5.1.2009.
  3. Halikon kulttuuriympäristö ja arvot. Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti. Turun maakuntamuseo, 2005.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Purilanjoki.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.