Imelda Marcos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Imelda Marcos helmikuussa 2006.

Imelda Remedios Visitacion Romualdez-Marcos (s. 2. heinäkuuta 1929 Tacloban City, Filippiinit) on Filippiinien entisen yksinvaltiaan, Ferdinand Marcosin, leski ja poliittinen vaikuttaja, josta käytettiin nimitystä "teräsperhonen".[1] Marcos on kiistelty persoona kotimaassaan. Hän on kuuluisa muun muassa kenkäkokoelmastaan, jossa oli ainakin 2 700 paria kenkiä.[2]

Imelda Romualdez oli missi, joka meni vuonna 1954 naimisiin silloisen kansanedustaja Ferdinand Marcosin kanssa. Heillä oli neljä lasta: Imee Marcos, Ferdinand "Bongbong" Marcos, Jr., Irene Marcos ja adoptoitu tytär Aimee Marcos.

Vuonna 1965 aviomies Ferninandista tuli Filippiinien presidentti. Vuonna 1969 hänet valittiin uudelleen ja vuonna 1972 hän julisti maahan poikkeustilan. Tämän poikkeustilan vallitessa Imelda Marcos nousi maansa johtoon miehensä rinnalle, ja Ferdinand Marcos nimitti vaimonsa useihin korkeisiin virkoihin, muun muassa kuvernööriksi ja erikoislähettilääksi. Hänen tuhlailevainen elämäntyylinsä tuli tunnetuksi koko maailmassa. Poliittisena toimijana Imelda Marcos edisti vihreää vallankumousta, perusti kulttuurikeskuksia ja järjesti perhesuunnitteluohjelmaa, mikä oli vaikeaa voimakkaasti katolisessa maassa.

Vuonna 1986 tapahtui vallankaappaus, ja Marcosin perhe pakeni Havaijille. Ferdinand Marcos kuoli maanpaossa vuonna 1989.[3]

Leskeksi jäätyään Imelda Marcos on ollut presidenttiehdokkaana 1991, mutta vetäytyi vuoden 1998 vaaleista.[3] Kaksi Marcosin lapsista on kansanedustajia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Imelda Marcos Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.11.2014.
  2. Tieteen kuvalehti Historia 5/2014, s.78
  3. a b Imelda Marcos withdraws from Philippine presidential race CNN. Viitattu 13.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Imelda Marcos.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.