Kulttuuritalo Virta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Imatran kulttuurikeskus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulttuuritalo Virta

Kulttuuritalo Virta (aik. Imatran kulttuurikeskus) sijaitsee Imatran kaupungin hallintokeskuksessa Vuoksen länsirannalla Mansikkalassa. Arto Sipisen suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1986[1]. Rakennukseen suunniteltu laajennus, johon kaupunginteatteri olisi muuttanut, jäi sittemmin toteutumatta.

Kulttuuritalo Virta on kaksiosainen rakennus. Ensimmäisessä osassa on Imatran kaupunginkirjaston pääkirjasto, Ticketmasterin myyntipiste, Imatran taidemuseo ja kaupungin historiaa esittelevä kaupunginmuseo. Sisäänpääsy museoihin on ilmainen.

Toisessa osassa sijaitsee Imatran Musiikkiopisto, kaksi konsertti- ja kongressikäyttöön sopivaa salia, Karelia-sali ja Kaleva-sali sekä kahvila Virta.

Talon kahta eri osaa yhdistää Käytävägalleria, jonka kuntalaiset taiteilijat ja yhteisöt voivat varata omia näyttelyitään varten ilmaiseksi.

Kulttuuritalo Virta oli Suomen ensimmäisiä monia eri kulttuurilaitoksia yhdistäviä monitoimitaloja tai kulttuurikeskuksia, joita rakennettiin 1980-luvulla erityisesti Itä-Suomen kaupunkeihin. Muita olivat Mikkelin Mikaeli, nykyisen Kouvolan Kuusankoskitalo sekä Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleeni.[2][3]

Kulttuuritalo Virta sai uuden nimen 25-vuotisjuhlassaan marraskuussa 2011. Aiemmin koko rakennusta kutsuttiin Imatran kulttuurikeskukseksi.

Rakennuksen tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäkuva

Karelia-saliin mahtuu kerrallaan noin 500 ihmistä istumapaikoille, joista permannolla on noin 400 ja lehterillä noin 120. Kaleva-salin istumapaikkamäärä on noin 100 henkilöä. Rakennuksen Vuoksen puoleisella sivulla sijaitsee myös 200-paikkainen ulkoauditorio Vuoksi, joka on käytössä vain kesäaikaan. Talossa on useita vuokrattavia neuvottelu- ja kokoontumistiloja.

Viereisen kaupungintalon tiloja ja palveluita voidaan myös käyttää tapahtumien yhteydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kulttuuritalo Virta Imatran kaupunki, imatra.fi. Arkistoitu 29.7.2016. Viitattu 23.7.2016.
  2. Vaasassa suunnitellaan upeaa kulttuurikeskusta. Helsingin Sanomat, 24.5.1989, s. 26. Näköislehti tilaajille.
  3. Käyhty, Aila: Itä-Suomen kulttuurin syysviikot: rehupäiviltä sinfoniakonserttiin. Helsingin Sanomat, 7.10.1990, s. 15. Näköislehti tilaajille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.