Imagine (John Lennonin albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Imagine
John Lennon
Studioalbumin Imagine kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  11.16. helmikuuta ja 23. kesäkuuta5. heinäkuuta 1971
 Julkaistu 9. syyskuuta 1971
 Formaatti LP-levy
CD-levy
 Tuottaja(t) John Lennon
Phil Spector
 Tyylilaji rock
pop rock
sinfoninen rock
 Kesto 39.29
 Levy-yhtiö Apple Records
Listasijoitukset

1. Yhdysvallat
1. Yhdistynyt kuningaskunta

John Lennonin muut julkaisut
John Lennon/Plastic Ono Band
1970
Imagine
1971
Some Time in New York City
1972

Imagine on John Lennonin vuonna 1971 julkaisema albumi, ja myös yksi hänen tunnetuimmistaan. Levylle sisältyy kenties Lennonin tunnetuin kappale, ”Imagine”. Albumin kappaleista klassikoksi on noussut nimikappaleen ohella ”Jealous Guy”.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Lennon oli ollut kaikkien aikojen menestyneimmän yhtyeen, The Beatlesin jäsen, ennen soolouraansa. Hän oli muodostanut yhden maailman arvostetuimmista laulunkirjoitus-pareista Paul McCartneyn kanssa, ja noussut myös henkilökohtaisesti yhdeksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista muusikoista. The Beatles menestyi loistavasti ensimmäisestä studioalbumistaan Please Please Me (1963) aina viimeiseen albumiinsa Let It Be (1970) asti loistavasti ja kaikki yhtyeen albumit nousivat listaykkösiksi niin Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin. Yhtyeen sisällä oli kuitenkin kasvanut useita ristiriitoja sen jäsenten välille, johtuen niin musiikillisista erimielisyyksistä kuin henkilökohtaisistakin seikoista, kuten Lennonin vaimon Yoko Onon jatkuvasta läsnäolosta. The Beatles hajosi vuonna 1970 ja kaikki sen jäsenet aloittivat soolouransa. Lennon oli tuolloin hyvin tuottelias, ja hänen ensimmäinen sooloalbuminsa John Lennon/Plastic Ono Band vuonna 1970.

Laulunkirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennon jatkoi tuotteliaana esikoisalbuminsa jälkeen ja kirjoitti runsaasti kappaleita 1970–1971. Lennon oli tuolloin poliittisesti hyvin aktiivinen, mikä myös antoi inspiraatiota hänen kappaleisiinsa. Lennon ottaa kantaa poliittisiin aiheisiin albumin kappaleista ainakin ”I Don’t Want to Be a Soldier” ja ”Gimme Some Truth”, joista jälkimmäisessä hän kritisoi poliitikkoja. Kappaleessa ”Imagine” Lennon puhuu rauhan puolesta ja kehottaa ihmisiä kuvittelemaan rauhaa kaikkien kansojen välillä. Albumin viimeisellä raidalla ”Oh Yoko!” Lennon ylistää rakkauttaan vaimoonsa Yoko Onoon. Kappaleessa ”How Do You Sleep?” Lennon kritisoi entistä yhtyetoveriaan Beatlesista, Paul McCartneyta, vastaiskuna hänen kappaleelleen ”Too Many People”, jonka hän katsoi käsittelevän Yokon läsnäoloa Beatlesin levytyksissä. Lennon kirjoitti levyn teon aikoina myös useita levyn ulkopuolelle jääneitä kappaleita, joista osa julkaistiin hänen myöhemmillä albumeillaan.

Levyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Lennonin välit entiseen yhtyetoveriinsa McCartneyyn olivat viileät, hän pysyi silti ystävänä kahden muun The Beatlesin jäsenen, George Harrisonin ja Ringo Starrin kanssa. Starr soittikin Lennonin aiemmalla albumilla "John Lennon/Plastic Ono Band" ja Harrison soitti kitaraa usealla ”Imaginen” kappaleella. Albumi äänitettiin helmikuun ja heinäkuun 1971 välillä, kolmella eri studiolla Acot Sound Studiosilla ja Abbey Roadin studiolla Britanniassa ja Record Plant -studiolla New Yorkissa. Albumin tuottajana toimi Lennonin ohella Phil Spector, joka tuotti myös Beatlesin viimeiseksi jääneen studioalbumin. Albumille äänitettiin yhteensä kymmenen kappaletta, ja sen kokonaiskestoksi 39 minuuttia ja 29 sekuntia. Imaginen julkaissut levy-yhtiö oli Apple Records, jonka The Beatlesin jäsenet olivat aikoinaan perustaneet.

Julkaisu ja menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imagine julkaistiin 9. syyskuuta 1971 ja sen ohella julkaistiin myös samanniminen dokumenttielokuva levyn teosta. Albumi menestyi hyvin ja se sai erittäin hyviä arvosteluja. Imagine oli lista-ykkönen ainakin Britanniassa, Yhdysvalloissa, Alankomaissa, Italiassa, Japanissa, Norjassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Espanjassa ja Australiassa. Albumi menestyi hyvin myös Länsi-Saksassa, Ranskassa ja Kanadassa. Singlenä julkaistiin lokakuussa nimikappale ”Imagine”. Se nousi listaykkös-singleksi lähes joka maassa, mutta Yhdysvalloissa se ei saavuttanut kärkipaikkaa. Albumi on noussut uudelleen listoille useasti, viimeisimmän kerran vuonna 2009, ”Imagine”-kappale puolestaan on esiintynyt viimeisimmän kerran listoilla vuonna 2013 Espanjassa ja TOP 10:ssä se on viimeksi ollut Britanniassa 2012.

Arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imagine kuuluu maailman arvostetuimpiin albumeihin ja usein se mielletään Lennonin uran parhaaksi. Musiikkilehti Rolling Stone listasi Imaginen kaikkien aikojen 80. parhaaksi albumiksi listallaan 500 Greatest Albums of All Time. Rolling Stone listasi listallaan 500 Greatest Songs of All Time ”Imagine”-kappaleen kaikkien aikojen kolmanneksi parhaaksi kappaleeksi. Myös Lennonin kanssa riidoissa levyn teon aikaan ollut McCartney on kehunut albumia suuresti, kuten myös muun muassa musiikkisivusto Allmusic.

Levyn tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Side one
 1. "Imagine" - 3:01
 2. "Crippled Inside" - 3:47
 3. "Jealous Guy" - 4:14
 4. "It's So Hard" - 2:25
 5. "I Don't Want to Be a Soldier" - 6:05
Side two
 1. "Gimme Some Truth" - 3:16
 2. "Oh My Love" - 2:44
 3. "How Do You Sleep?" - 5:36
 4. "How?" - 3:43
 5. "Oh Yoko! - 4:20

Muusikot albumilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
 • Elliot Minz: John Lennon (elämäkerta)