Ilolanjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilolanjoki
Ilolanjoki alittaa Sannaistentien (paikallistie 11863) Porvoon Ilolassa Postimäellä maaliskuussa 2008.
Ilolanjoki alittaa Sannaistentien (paikallistie 11863) Porvoon Ilolassa Postimäellä maaliskuussa 2008.
Alkulähde Järvelänjärvi
Laskupaikka Pieni Pernajanlahti
Maat Suomi
Pituus 37 km
Valuma-alue 309 km²

Ilolanjoki (ruots. Illbyån) on Itä-Uudellamaalla sijaitseva pieni joki, joka on Ilolanjoen vesistöalueen laskujoki. Sen katsotaan saavan alkunsa Myrskylässä sijaitsevasta Järvelänjärvestä. Joki kulkee Askolan ja Porvoon alueella ja laskee Suomenlahteen Porvoossa Pienen Pernajanlahden pohjukkaan. Joen valuma-aluetta on myös Pukkilassa ja Loviisassa. Joen pituus Järvelänjärvestä Pieneen Pernajanlahteen on 37 kilometriä ja sen valuma-alueen pinta-ala on 309 neliökilometriä.

Ilolanjoessa ja sen sivupuroissa on ollut useita pieniä myllyjä, Postimäenkoskessa jo keskiajalta lähtien. Postimäenkoskessa on ollut myös saha, joka toimi 1960-luvulle. Joen koskia on perattu 1700-luvulta alkaen, viimeksi vuoden 1952 suuren tulvan johdosta vuonna 1955. Joessa on ollut myös pieni meritaimenkanta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vainio, Sampo: Ilolanjoki. Ilolanjoen ja sen sivupurojen kalataloudellinen peruskartoitus. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y., 2004. Raportin verkkoversio (pdf) (viitattu 1.10.2007). [vanhentunut linkki]