Ilmastoluokitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Holdridgen elämänvyöhykeluokitus on tyypillinen ilmastoluokitus, jossa kasvillisuus määräytyy lämpötilasta, sadannasta ja haihdunnasta.

Ilmastoluokitus on erilaisten ilmastojen ryhmittelyjä luokkiin. Monesti ilmastoluokitteluissa oletetaan kosteuden ja lämpötilan määräävän kasvillisuustyypin, jonka mukaan suurin osa ilmastoluokista esitetään. Esimerkiksi metsä vaatii tietyssä lämpötilassa kasvaakseen tietyn sademäärän. Vaikkapa 250 mm vuotuisen sademäärän alueella on kuumassa ilmastossa kuivaa aavikkoa, mutta lähellä nollaa celsiusastetta kosteaa suota. Lämpötila vaikuttaa ilmastoon sitä kuivattavasti, koska se lisää haihtumista.

Monille luokitteluille tyypillisiä ilmastoluokkia ovat esimerkiksi sademetsäilmasto, aavikkoilmasto ja tundrailmasto. Esimerkiksi sademetsä on maapallon oloissa kuuma ja kostea, aavikko hyvin kuiva ja tundra kylmä. Lämpötilan ja sademäärän vuosivaihtelu luo omat erityspiirteensä ilmastoihin. Sademäärän epätasainen jakautuminen vuodenajan mukaan kuivattaa ilmastoa, mikä tulee esille varsinkin talvisateisessa Välimeren ilmastossa.

Lämpötilan vaihtelu on suurta mantereiden sisäosissa, joiden ilmastoja sanotaan mantereisiksi, ja merien lähellä olevia mereisiksi.

Tunnetuin ilmastoluokitus lienee Köppenin ilmastoluokitus.

Erilaisia luokituksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]