Ilmakala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lentävien yöperhosten aiheuttamia ilmakaloja.

Ilmakala eli sauva on nykyajan havaintoihin perustuva väitetty pienikokoinen eläinlaji, jonka kerrotaan lentävän erittäin nopeasti.

Havainnot ilmakaloista perustuvat lähinnä videokuvaan ja myös joihinkin valokuviin. Ne ovat vaaleita, sauvamaisia ​​esineitä, joiden pituus on muutamasta senttimetristä useisiin metreihin ja joiden sivuilla on jonkinlainen vieteri tai liikkumiskalvo. Nopeutensa vuoksi niitä ei voi nähdä paljaalla silmällä, ja ne voidaan tallentaa vain kameroilla, joilla on hyvin lyhyt suljinnopeus. Selitykset vaihtelevat tuntemattomista elämänmuodoista optisiin ilmiöihin ja oletettuihin maan ulkopuolisiin olentoihin. Hyvämaineisemmat kryptozoologit eivät kuitenkaan ota ilmakaloja vakavasti, koska niiden aiheuttaja on helppo selittää.

Yleisen käsityksen mukaan kuvat syntyvät siten, että jokin hyönteinen tai lintu on lentänyt kameran linssin edestä hyvin nopeasti. Sen siipien liike on piirtänyt vieterimäisen muodon keppimäiseksi piirtyneen keskiruumiin ympärille. Ne aiheutuvat liike-epätarkkuudesta, kun kamerat kuvaavat kohdetta suhteellisen pienillä suljinnopeuksilla heikossa valaistuksessa. Kohteen pituus vastaa suljinnopeuden kestoa.

Ilmakaloja aiheutuu pääasiassa eläimistä, joilla on pitkä, kapea vartalo ja suuret siivet. Ominaisuuksiensa ja ulkonäönsä vuoksi niitä on kutsuttu hyönteiskäärmeiksi ja lintuhybrideiksi. Monesti valvontakameroista nähdyt ilmakalat ovat tarttuneet verkkoihin ja paljastuneet tavallisiksi hyönteisiksi, mikä vahvistaa, että kyseessä ei ole tuntematon elämänmuoto vaan optinen harha.

Kiinalaisen televisioyhtiön CCTV:n (China Central Television) esittämän dokumentin teon yhteydessä yritettiin pyydystää ilmakaloja. Erään yrityksen turvakameroissa oli näkynyt usein ilmakaloja, joten niiden tielle päätettiin asentaa verkkoja. Verkkoihin jäi vain yöperhosia, mikä osoitti, että ainakin tässä tapauksessa kyse oli kameran hitaan kuvausnopeuden aiheuttamasta optisesta illuusiosta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Rod (Kryptozoologie)