Ilmajuurrutus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmajuurutus on suvuton kasvien lisäämistapa. Sen tarkoitus on luoda puuvartisen kasvin pistokkaaseen juuria ennen varsinaisen pistokkaan leikkaamista irti kasvista. Menetelmästä on etua niiden puuvartisten kasvien lisäämisessä, joiden pistokkaat juurtuvat heikosti vedessä tai mullassa. Menetelmällä on yhteistä taivukaslisäyksen kanssa, jossa puuvartisen kasvin latva-osa taivutetaan ja peitetään maahan, jolloin kasvi muodostaa uusia juuria. Ilmajuurrutuksessa sama prosessi luodaan kasvin varteen joten sitä sovelletaankin erityisesti puihin ja pensaisiin, joiden oksien latvaa on mahdotonta taivuttaa maaperään. [1]

Puuvartiset huonekasvit, jotka ovat kasvaneet huonemittoihin, voidaan uudistaa ja jakaa ilmajuuruttamisella. Tämä lisäämistapa sopii mm. viikunoille (Ficus), ihmepensaalle (Codiaeum variegatum)), traakkipuille (Dracaena) ja joillekin vehkakasveille (Araceae). [2]

Työvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmajuurututuksen

Valitse kasvin latvasta nuori verso jonka varsi ei ole vielä puutunut. Puutuneeseen varteen juurien muodostuminen vaikeutuu. Valitse versosta sopiva kohta johon haluat juurien muodostuvan. Huomioi että joudut upottamaan kasvia valitsemastasi kohdasta jonkin verran ylöspäin uuteen multaan.

  1. Viillä valittuun kohtaan terävällä veitsellä n. 45 asteen viillos noin puoleenväliin runkoa. Jos kasvista vuotaa maitiaisnestettä tyrehdytä vuoto ennen jatkamista. Laita leikkauskohdan väliin esim. ohuen lastun muovia tai sammalta estämään viilloksen umpeutumista. "Lastoita" tarvittaessa viilloskohta pienellä puu-rimalla, jos kasvi ei pysy omin voimin pystyssä.
  2. Pujota pohjaton muovipussi tai vastaava leikkauspinnan alapuolelle ja sido se tukevasti runkoon kiinni. Täytä pussukka kostealla rahkasammalella tai kasvuturpeella. Sido pussukan yläpää.
  3. Tarkista tasaisin väliajoin että kasvualusta pysyy kosteana. Muutamaan viikkoon ei pitäisi näkyä vielä juuria.
  4. Kun juuria on muodostunut kohtuudella, on aika katkaista runko heti juurien alapuolelta ja istuttaa kasvi uuteen ruukkuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bradley, Steven.
  2. Toim. Swartström, Carin. Suom. Hiltunen, Pertti: Gummeruksen suuri huonekasvikirja, s. 35. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-6012-4. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteishyvä - Ilmajuurutus - Muutama kuva menetelmästä.