Ille

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ille-suvut)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sukua. Ranskan Ille-joesta on eri artikkeli.
Ille
Ille-suvun vaakuna
Ille-suvun vaakuna
Alkuperä Tenhola, Suomi
Polveutuminen Sune Sunessonin suku
keskiaikainen rälssisuku
Aateloitu 7. joulukuuta 1407 (rälssikirje)
Kantaisä Sune Sunesson
Kartano Prästkulla, Tenhola
Ruotsi Ruotsin ritarihuone
Introdusoitu 1625
Arvo Aatelissuku
Numero 60
† Sammunut Ruotsissa
Sammunut 1697
Viimeinen mies Gustaf Ille, kuollut 1670
Viimeinen nainen Sofia Giös, kuollut 1697

Ille on keskiaikainen Suomessa vaikuttanut rälssisuku, joka introdusoitiin Ruotsin ritarihuoneelle vuonna 1625 järjestysnumerolla 60.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin ritarihuoneelle introdusoitu Ille-suku polveutuu keskiaikaisesta Sune Sunessonin suvusta.[2] Sune Sunesson toimi vuonna 1402 kihlakunnantuomarina Taivassalossa. Hänet aateloitiin 7. joulukuuta 1407, jolloin hän sai Ruotsin kuninkaalta Eerik Pommerilaiselta rälssikirjeen. Sune Sunesson sai isältään Sune Torgilssonilta vuonna 1419 perintönä Tenholan pitäjässä Uudellamaalla sijainneen Henelaxin (Prästkulla) kartanon. Hän toimi vuonna 1435 ruotsin valtaneuvoston jäsenenä ja osallistui 11. elokuuta 1435 neuvotteluihin Långholmenissa, Tukholman lähistöllä. Keskiaikaisissa lähteissä hänen mainitaan olleen valtaneuvoston jäsenen vielä vuonna 1439.[2]

Kun Suomen laamannikunta jaettiin kahtia 1435, Sune Sunessonista tuli sen eteläosan laamanni. Hänet mainitaan viimeistä kertaa elävänä 5. helmikuuta 1448. Sune Sunessonin vaimon nimeä ei tunneta, mutta hänen vaimonsa saattoi olla Kort Bitzerin (Bidz) tytär. Heidän lapsensa nimet olivat Jeppe, Valborg ja Anders. Valborgista tuli Jeppe Perssonin Ille-suvun kantaäiti.

Sukunimi Ille ei esiinny Sune Sunessonin elinaikaina laadituissa dokumenteissa. Sune Sunessin suvun vaakunassa on taivutettu käsivarsi.

Jeppe Perssonin Ille-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen keskiaikainen suku, joka käytti samaa vaakunaa kuin Ruotsin ritarihuoneelle introdusoitu Ille-suku, oli Jeppe Perssonin Ille-suku.[3] Jeppe Perssonin äiti Valborg oli Sune Sunessonin tytär, ja hän oli luultavasti naimisissa Peder Olssonin kanssa. Jeppe Persson toimi vuosina 1472–1485 laamannina Suomen (Varsinais-Suomen) eteläosan laamannikunnassa.

Jeppe Personilla mainitaan olleen poika Sten Jopsson. Hänen säteritilansa oli Lammin pitäjässä Hämeessä sijaitseva Porkkalan kartano. Sten meni naimisiin 10. marraskuuta 1509 Anna Knutsdotterin kanssa, jonka vanhemmat olivat Knut Eriksson (Kurck) ja Elin Klasdotter (Kurck, vanhempi suku). Suku vaikutti sittemmin Länsi-Suomessa 1560-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adelsvapen-Wiki - Ille nr 60 (ruotsiksi)
  2. a b Ille Sune Sunessons släkt Adelsvapen-Wiki. Viitattu 11.10.2020. (ruotsiksi)
  3. Ille Jeppe Perssons ätt Adelsvapen-Wiki. Viitattu 11.10.2020. (ruotsiksi)